Презентація до уроку біології з теми : "Плоди"

Про матеріал

Презентація до уроку узагальнення знань з теми "Плоди" . Може бути використана для закріплення знань учнів про класифікацію плодів, під час проведення інтелектуальних змагань з біології.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Плоди

Номер слайду 2

Відновіть текст , пошкоджений « вірусом» Достаточно, чтобы слова выражали смысл. Конфуций Після запилення та запліднення з насінного зачатку утворюється … . Плоди бувають … та … . Однонасінний соковитий плід називається … , він зустрічається у … . Соковитий багатонасінний плід називається … , він утворюється у … . Однонасінний сухий плід називається … , він зустрічається у … . Сухий багатонасінний плід називається … , він утворюється у … . Плоди – це пристосування до … .

Номер слайду 3

Після запилення та запліднення з насінного зачатку утворюється (плід) . Плоди бувають (соковиті) та (сухі) . Однонасінний соковитий плід називається (кістянка) , він зустрічається у (вишні) . Соковитий багатонасінний плід називається (ягодою) , він утворюється у (томату) . Однонасінний сухий плід називається (сім’янка) , він зустрічається у (соняшника) . Сухий багатонасінний плід називається (коробочка) , він утворюється у (маці) . Плоди – це пристосування до (поширення) .

Номер слайду 4

Критерії оцінок: 0 помилок – «12» 1 помилка – «11» 2 помилки - «10» 3 помилки - «9» 4 помилки - «8» 5 помилок - «7» 6 помилок - «6» 7 помилок - «5» 8 помилок і більше – 3

Номер слайду 5

Плід оплодень насіння Утворюється зі стінок зав’язі, складається з трьох шарів , в утворенні можуть брати участь квітколоже,тичинки, чашолистики та пелюстки. Утворюється з насінного зачатку

Номер слайду 6

Класифікація плодів Прості Складні (збірні) Утворюються з квітки, яка має одну маточку Утворюються з квітки , яка має декілька маточек

Номер слайду 7

Супліддя Утворюється з цілого суцвіття внаслідок зростання декілька плодів і перетворення їх в єдине ціле.

Номер слайду 8

Класифікація плодів (за особливостями будови оплодня) Сухі Соковиті

Номер слайду 9

Класифікація плодів (за кількістю насіння) Однонасінні Багатонасінні

Номер слайду 10

Ягодовидні плоди Ягода Яблуко Гарбузина Померанець (Гесперидій) смородина томат виноград груша айва горобина арбуз кабачок гарбуз огірок апельсин грейпфрут мандарин помело яблуня лимон патисон агрус

Номер слайду 11

Кістянковидні плоди Багатокістянка Кістянка абрикос персик черешня морошка ожина кістяника вишня малина

Номер слайду 12

Горіховидні плоди Горіх Сім’янка Жолудь Зернівка Крилчатка Багатогорішек ясень лютик шипшина соняшник айстра кукурудза рис фундук ліщина дуб кульбаба пшениця клен полуниця

Номер слайду 13

Коробочковидні плоди Коробочка Стручечок Стручок Біб дурман мак капуста редька редис грицик рижій горох фасоля акація ваточник люпін

Номер слайду 14

Хлібне дерево Хлібне дерево росте на Зондських островах в Океанії. Його кремово-золотисті плоди – джекфрути довжиною до 1 м и до 0.5 м в діаметрі висять прямо на гілках та стовбурі. Це явище називається кауліфлорія. М’якоть плодів cхожа на тісто, нагадує за смаком хліб з картоплею.

Номер слайду 15

Кокосова пальма Кокосова пальма починає плодоносити на 8-10 рік і утворює 50-100 горіхів щорічно. Недозрілий плід містить 0.5 л кисло-солодкого соку, з часом він перетворюється на молоко, а зрілий плід має м’якоть – копру, яку можна вживати у їжу.

Номер слайду 16

Шоколадне дерево Шоколадна пальма або дерево какао росте в басейні Амазонки. Плоди утворюються на стовбурах. В Європу це дерево було завезено Колумбом в 1502 році.

Номер слайду 17

Авокадо Плод авокадо за формою нагадує збільшене у 4 рази яйце. Важить воно до 0.5кг. М’якоть на смак нагадує сливу з шоколадом. Плоди дуже поживні і містять 8 важливих для людини вітамінів.

Номер слайду 18

Дуриан Найсмачнішим з плодів вважається дуриан. Він нагадує суміш горіхів, персиків та ананасів, але має неприємний запах. Росте дуриан у країнах Південно-Східної Азії. Жовті, покриті шипами плоди важать до 3 кг. Зберігається плід не більше 3 діб.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Випишіть, як називаються плоди гранату, апельсину, шипшини, суниці, ананасу, інжиру, фініку, горіху, арахису та інших рослин, які вас зацікавили. Домашнє завдання Бажаю вдачі !

ppt
Додано
2 квітня 2018
Переглядів
2808
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку