Презентація до уроку: "Дії солдата в бою у складі бойових груп. Інженерні загородження".

Про матеріал

Презентація до уроку з тактичної підготовкина тему: "Дії солдата в бою у складі бойових груп. Інженерні загородження". Інженерні загородження створюються з метою нанесення втрат противнику, затримання його просування, створення сприятливих умов своїм військам. Інженерні загородження облаштовують у всіх видах бою.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Дії солдата в бою у складі бойових груп.Інженерні загородження. Тактична підготовка

Номер слайду 2

Мета: Навчити учнів розрізняти види інженерних загороджень, виявляти демаскуючі ознаки встановлення мін, вміти охарактеризувати подолання інженерних загороджень.

Номер слайду 3

Навчальні питання: Основні види інженерних загороджень. Способи застосування (встановлення) мінно- вибухових загороджень та їх демаскуючих ознак. Порядок подолання інженерних загороджень.

Номер слайду 4

1. Основні види інженерних загороджень. Загородження створюють для затримання просування противника, ускладнення його маневру, завдання йому втрат у живій силі й техніці, створення найсприятливіших умов своїм військам для ураження противника усіма видами зброї. Вони встановлюються перед фронтом позицій, що займають підрозділи та частини, на флангах і в проміжках між ними. Крім того, інженерними загородженнями прикривають пункти управління, позиційні райони ракетних частин тощо.Інженерні загородження застосовують у всіх видах бою і встановлюють у поєднанні з природними перешкодами і системою вогню. Створюють інженерні загородження на рубежах і за напрямками. Вони мають бути несподіваними для противника, стійкими до всіх видів вогневої дії і не обмежувати маневрів своїх військ.

Номер слайду 5

протипіхотні (протипіхотні і змішані мінні поля, заряди вибухових речовин, міни-пастки, невибухові протипіхотні і комбіновані загородження);протитранспортні (мінно-вибухові загородження, що встановлюються на залізних і автомобільних дорогах, мостах, тунелях та в інших місцях, а також завали, надовби та інші невибухові загородження);протитанкові (протитанкові мінні поля, групи мін, окремі протитанкові міни, заряди вибухових речовин, невибухові загородження);протидесантні, які встановлюються на морських узбережжях і річках. За призначенням загородження поділяються на:

Номер слайду 6

створені з мінно-вибухових речовин (МВР), які становлять основу всіх інженерних загороджень і встановлюються у вигляді мінних полів, груп мін, окремих мін, у т. ч. і ядерних.невибухові загородження, які влаштовуються із землі, бетону, каменю, цегли, металу, дерева, води, снігу та інших матеріалів. За своїм призначенням вони поділяються на протитанкові та протипіхотні. До протитанкових невибухових загороджень належать: протитанкові рови, надовби, бар’єри, лісові завали, снігові вали, їжаки тощо. Невибухові загородження бувають переносні і постійні. Крім мінно-вибухових і невибухових загороджень, влаштовують ікомбіновані загородження. За характером дій інженерні загородження поділяються на:

Номер слайду 7

Найпростіші види інженерних загороджень. Товщина стовбура дерева 10-15 см. Основні види протипіхотних інженерних загороджень.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Пам’ятка1. Протипіхотні: А) Рогатка;Б) Комбінована протипіхотна огорожа зі спіралей «Бруно»;В) Малопомітна перешкода (спотикач); Г) Проволочна огорожа в три ряди;Д) Проволочна огорожа на розтяжках;

Номер слайду 14

Основні види протитанкових (протитранспортних) інженерних загороджень. Протитанковий їжак– саме простепротитанковезагородження, яке являє собою об’ємні шестикінцеві зірки. Їжаки менш ефективні, ніж мінні і інші загородження, але їх можна у великій кількості виготовляти з підручних матеріалів без застосування високих технологій и легко перекидати з однієї ділянки на іншу, що особливо важливо у військовий час.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Протитанковіпірамідальні бетонінадовби — конструкціїфортифікаційного типучи вриті вземлю рядами. Призначені длягранітні ускладненняглиби. роботитанкових підрозділів неприятеля. Більш малі протитанкові надовби повинні пошкоджувати днище танка и можуть бути замасковані. Крупні протитанковінадовби повинні своїмиускладнювати розчисткурозмірами проходів. Часто використовуютьсяспільнозмінними полями ідротянимизагородженнями.

Номер слайду 17

Протитанковий рів — рів, штучна перешкода, що має особливе значення в організації системи протитанкової оборони й призначений для посилення спроможності військ, що обороняються, з відбиття атак танків та іншої броньованої техніки противника і створення умов для їх знищення. Влаштовуються у всіх видах бойових дій об'єднаннями, з'єднаннями, частинами, підрозділами сухопутних військ самостійно, а також із залученням спеціальних інженерних підрозділів та частин і місцевого населення.

Номер слайду 18

Протитанкові (протитранспортні): А) Протитанковий їжак; Б) Завал;В) Огорожа з їжаків у сукупності з проволочною огорожею;Г) Протитанкові надовби; В)Протитанковий рів. Протидесантні: усі вище перелічені. Пам’ятка

Номер слайду 19

Протипіхотна міна ОЗМ -72 Комплект міни ОЗМ-72: 1- властиво міна, 2-чотири дерев'яних кілочка, 3-два металевих кілочка з отворами, 4-дві котушки з відрізками дроту по 15м., 5- подвійний тросик із трьома карабінами, 6-капсуль-детонатор №8а, 7- зривник серії МУВ ( МУВ -2, МУВ -3, МУВ -4), 8-капронова стрічка.2. Способи застосування (встановлення) мінно- вибухових загороджень .

Номер слайду 20

Протипіхотна міна ПОМЗ-2 ММіна ПОМЗ-2 М складається з наступних основних частин: чавунного корпусу, який має насічки для кращого утворення осколків, установного кілочка, за допомогою якого міна закріплюється в землі, 75- грамової бурової тротилової шашки, зривника серії, запалу, відрізка дроту довжиною 7-8 метрів та додаткового кілочка для закріплення дроту.

Номер слайду 21

Встановлення протитанкових мін

Номер слайду 22

За характером дій інженерні загородження поділяються на: Створені з мінно-вибухових речовин. Невибухові загородження: переносні і постійні. Комбіновані. Пам’ятка

Номер слайду 23

Демаскуючі ознаки встановлення мін

Номер слайду 24

3. Порядок подолання інженерних загороджень.

Номер слайду 25

Розміновування. Встановленя та знешкодженнярозтяжки

Номер слайду 26

Для подолання мінно- вибухових загороджень можуть влаштовуватися проходи суцільні і колійні. Колійні проробляються танками з колійними (катковими) мінними тралами. Суцільні проходи влаштовують завширшки 4-6 м для БТР, БМП і живої сили підрозділів.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Домашнє завдання: Підручник с.52-54,94-97.

Номер слайду 29

Література:1. Пашко К. О., Герасимів І. М., Щирба Ю. П., Фука М. М.,2011 Тз. ОВ “Видавництво Астон”.2. Інтернет – ресурси. Презентацію підготував вчитель предмету “Захист Вітчизни”Мигасюк В.І.2015

pptx
Додано
26 січня 2018
Переглядів
4298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку