Презентація до уроку "Дихання та газообмін у тварин"

Про матеріал

Презентація до уроку "Дихання та газообмін у тварин" з розділу "Процеси життєдіяльності тварин" для 7 класу (за Новим стандартом освіти). Включає розминку, новий матеріал, та вправу на закріплення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дихання та газообмін у тварин. Органи дихання, їх різноманітність та функції. Значення процесів дихання для вивільнення енергії в клітині.

Номер слайду 2

Розминка – так\ні1)   тварини належать до гетеротрофних організмів?2)   наскрізна травна система закінчується анальним отвором.?3)   довжина кишечнику рослиноїдної та хижої тварини однакова?4)   їжа рослинного походження перетравлюється швидше?5)   неперетравлені рештки у тварин з ненаскрізною травною системою виділяються через рот?6)   до переднього відділу травного каналу належать: ротова порожнина, стравохід, глотка?7)   травна система складається з травної трубки і травних залоз?8)   дощовий черв’як має наскрізну травну систему?9)   для одноклітинних тварин характерне внутрішньоклітинне травлення?10) для гідри характерне порожнинне і внутрішньоклітинне травлення?11) до фільтраторів належать черевоногі молюски?12) зовнішнє травлення властиве павукам?

Номер слайду 3

Дихання як біологічний процес являє собою розщеплення органічних речовин (за допомогою кисню — аеробне; у безкисневому середовищі — анаеробне) з метою отримання енергії, необхідної для життєдіяльності.— Як ви вважаєте, який тип дихання був першим з погляду еволюції?— Коли виникло аеробне дихання?

Номер слайду 4

Номер слайду 5

У комах газообмін здійснюється через систему трубочок, так званих трахей. Така система дозволяє кисню надходити з повітря прямо до тканин і необхідність в його транспортуванні кров'ю відпадає. Це набагато більше швидкий спосіб, ніж дифузія розчиненого кисню крізь тканини; такий газообмін створює умови для високої інтенсивності метаболізму.

Номер слайду 6

Багатоклітинні організми, які живуть у воді, дихають зябрами — тонкостінними виростами або зморшками, вкритими тонкою шкірою, яка має проникність. Уперше справжні зябра з’являються в багатощетинкових кільчастих червів — у вигляді тонких ниткоподібних або гребінчастих виростів на голові або на примітивних кінцівках — параподіях.

Номер слайду 7

Легеневі мішки

Номер слайду 8

Легені хребетних являють собою парні мішки, що відкриваються за допомогою довгого каналу на черевній стінці глотки гортанною щілиною. Дихальні шляхи, на відміну від самих легень, вистелені миготливим епітелієм. Гортанна щілина веде в гортань, яка переходить у трахею. Починаючи з рептилій, у хребетних трахея розділяється на два бронхи. Бронхи розгалужуються на бронхіоли, на кінцях яких знаходяться легеневі пухирці (альвеоли), у яких і відбувається газообмін. В амфібій легеневе дихання має другорядне значення. Переважну роль відіграє шкірне дихання і дихання через слизову ротової порожнини і глотки. У вищих хребетних у зв’язку зі зроговінням покривів легені набувають значення єдиного органа дихання. Особливістю дихання птахів є наявність спеціальних повітряних мішків, розташованих між органами тіла.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Висновок:1.     У процесі еволюції у тварин виникають спеціалізовані органи дихання — зябра, трахеї, легені, пристосовані до певних умов середовища існування.2.     Одноклітинні (амеба, інфузорія-туфелька) та нижчі багатоклітинні тварини (кишковопорожнинні, плоскі черви) не мають спеціальних органів дихання. Газообмін у них відбувається за рахунок дифузії.3.     Зябра — органи дихання у водному середовищі, характерні для риб, майже всіх пуголовків земноводних, у більшості молюсків, багатощетинкових кільчастих червів, личинок комах, які живуть у воді,— бабок, поденок.4.     Трахеї представлені розгалуженими трубочками, які пронизують усе тіло і відкриваються назовні отворами, характерні для деяких членистоногих.5.     Легеневе дихання притаманне наземним хребетним тваринам.

Номер слайду 11

Закінчить речення:1.   Дихання, під час якого використовується кисень,— … 2.   Дихання, під час якого не використовується кисень,— … 3.   Дихання одноклітинних тварин здійснюється через … 4.   Багатоклітинні організми, які не мають органів дихання,— це …5.   Органи дихання комах — … 6.   До повітроносних шляхів ссавців належать … 7.   Для птахів характерне …  дихання.

Номер слайду 12

Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Машкіна Тетяна Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
29 січня 2018
Переглядів
10285
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку