Презентація до уроку: "Двовимірні масиви"

Про матеріал
Презентація до уроку: "Двовимірні масиви". Презентація до уроку: "Двовимірні масиви".Презентація до уроку: "Двовимірні масиви".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Двовимірні масиви

Номер слайду 2

Двовимірний масив в Паскалі трактується як одновимірний масив, тип елементів якого також є масивом (масив масивів). Положення елементів в двовимірних масивах Паскаля описується двома індексами. Їх можна представити у вигляді прямокутної таблиці або матриці. Розглянемо двовимірний масив розмірністю 3 * 3, тобто в ньому буде три рядки, а в кожному рядку по три елементи: Кожен елемент має свій номер, як у одновимірних масивів, але номер уже складається з двох чисел - номери рядка, в якому знаходиться елемент, і номери стовпця. Таким чином, номер елемента визначається перетином рядка та стовпця. Існує кілька способів оголошення двовимірного масиву

Номер слайду 3

Опис двовимірного масиву. Type. Vector = array [1 .. 5] of <тип_елементів>;Matrix = array [1 .. 10] of vector;Var m: matrix; Двовимірний масив m, що складається з 10 рядків, у кожному з яких 5 стовпців. При цьому до кожного і-ого рядку можна звертатися m [і], а до кожного j-ого елементу всередині і-ого рядка - m[і,j]. Визначення типів для двовимірних масивів можна задавати і в одному рядку:

Номер слайду 4

Єдину дію, яку можна здійснити над однотипними масивами в цілому - це присвоювання. Тобто, якщо в програмі у нас описані дві матриці одного типу, наприклад, то в ході виконання програми можна присвоїти матриці a значення матриці b (a: = b). Всі інші дії виконуються поелементно, при цьому над елементами можна виконувати всі допустимі операції, які визначені для типу даних елементів масиву. Це означає, що якщо масив складається з цілих чисел, то над його елементами можна виконувати операції, визначені для цілих чисел, якщо ж масив складається із символів, то до них застосовні операції, визначені для роботи з символами.

Номер слайду 5

Введення двовимірного масиву. Для послідовного введення елементів одновимірного масиву ми використовували цикл for, в якому змінювали значення індексу з 1-го до останнього. Але положення елемента в двовимірному масиві визначається двома індексами: номером рядка та номером стовпця. Це означає, що потрібно послідовно змінювати номер рядки з 1-ї до останнього і в кожному рядку перебирати елементи стовпців з 1-го до останнього. Значить, нам буде потрібно два цикли for, причому один з них буде вкладений в інший. Приклад програми введення двовимірного масиву з клавіатури. Двовимірний масив можна заповнити випадковим чином, тобто використовувати функцію random(N).

Номер слайду 6

Виведення двовимірного масиву на екран. Виведення елементів двовимірного масиву здійснюється послідовно, необхідно надрукувати елементи кожного рядка і кожного стовпця. При цьому хотілося б, щоб елементи, що стоять в одному рядку, друкувалися поруч, тобто в рядок, а елементи стовпця розташовувалися один під іншим. Приклад програми виведення двовимірного масиву

pptx
Додано
27 вересня 2019
Переглядів
2426
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку