Презентація до уроку: "Обробка структурованих типів даних. Одновимірний масив".

Про матеріал
Презентація до уроку: "Обробка структурованих типів даних. Одновимірний масив"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Обробка структурованих типів даних. Масиви

Номер слайду 2

Приклади числових даних одного типу: значення денних температур упродовж певного місяця; оцінки учнів класу за контрольну роботу;обсяг випуску продукції кожного місяця впродовж року;список учнів класу;назви видів продукції… Наприклад, якщо ми хочемо знайти середню денну температуру за місяць, нам слід знайти суму великої кількості даних. Для цього нам потрібно зарезервувати 30 змінних, це дуже незручно. Ось тут знадобиться такий структурований тип даних, як масив. Масив – це структурований тип даних, що складається з фіксованого числа елементів одного й того самого типу.

Номер слайду 3

Масиви складаються з обмеженого числа компонентів, причому всі компоненти масиву мають один і той же тип, званий базовим. Структура масиву завжди однорідна. Масив може складатися з елементів типу: integer, real або char, або інших однотипних елементів. Інша особливість масиву полягає в тому, що програма може відразу отримати потрібний їй елемент за його порядковим номером (індексом). Номер елемента масиву називається індексом. Індекс - це значення порядкового типу, визначеного, як тип індексу даного масиву. Дуже часто це цілочисельний тип (integer, word або byte), але може бути і логічний і символьний. Над елементами масиву можна виконувати такі дії: введення, присвоєння, виведення, всі інші дії, визначені над даними відповідного типу. Робота з масивами складається з 3 етапів:1. Заповнення масиву даними (введення даних у масив).2. Перетворення масиву (дії з даними).3. Виведення масиву чи окремих даних на екран. Усі етапи виконуються з використанням циклів.

Номер слайду 4

Одновимірний масив Одновимірний масив (лінійний масив, лінійна таблиця) – це лінійно впорядкована сукупність елементів одного й того самого типу. Кожному елементу одновимірного масиву відповідає один індекс. Опис одновимірного масиву: Спосіб І var <ім’я масиву>: Array [розмір] of <тип елементів масиву>;Наприклад: var a: Array [1..5] of Real. Спосіб ІІtype <ім’я типу> = Array [розмір] of <тип елементів масиву>;var <ім’я масиву>: <ім’я типу>. Наприклад: type massiv = Array [1..5] of Real;var a: massiv.

Номер слайду 5

Звертаючись до масиву, потрібно вказати ідентифікатор (ім’я) масиву, а також індекс, який вказує на місце знаходження необхідного значення в масиві. Індекс записується в [].Ім’я масиву [індекс];a[4]; a[2]; a[i]. Значення елементів у масиві не обов’язково буде стільки, скільки їх оголосили, але значень не може бути більше! Мова Паскаль не має засобів введення-виведення всіх елементів масиву одночасно, тому введення та виведення значень здійснюється послідовно.

Номер слайду 6

Методи заповнення одновимірного масиву За формулою:for i:= 1 to n do M[i]:=i*i-10 (або якась інша формула) З клавіатури: for i:=1 to n do beginwrite (‘Введіть елемент масиву M[‘ , i , ’]: ’);readln (M[i]);end. Випадково (генератором випадкових чисел) з проміжку [a,b]:for i:= 1 to n do M[i]:=random(b-a)+a.

Номер слайду 7

Методи виведення елементів одновимірного масиву Виведення у стовпчик: For i:=1 to n do writeln (M[i]). Виведення у рядок: For i:=1 to n do write (M[i]:5). Під час виведення елементів масиву в рядок бажано зазначати формат виведення, наприклад, write (M[i]:10:3) – для дійсних чисел або write (M[i]:5) – для цілих. Можна об’єднувати в одному циклі кілька етапів розв’язування задачі. Наприклад, заповнення масиву та виведення елементів масиву для контролю на екран.

Номер слайду 8

У результаті спостережень метеорологи прогнозують, що середня добова температура повітря у квтіні буде такою: t=0,5n+8, n=1,2,3…,30. Побудуйте масив температур у квітні. Розв’язання: Program kviten;var t: Array[1..30] of Real; i: Integer;begin writeln(‘Середньодобова температура у квітні:’); for i:=1 to 30 do begin t[i]:=0.5*i+8; writeln (‘t[‘ , i , ‘]=‘ , t[i]:4:2); end; readln;end.

pptx
Додано
27 вересня 2019
Переглядів
2664
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку