Презентація до уроку географії 8 клас.

Про матеріал
Презентація до уроку географії 8 клас. Тема "Природно-заповідний фонд рідного краю". в презентації представлена інформація про природно-заповідний фонд Житомирської області.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Природно – заповідний фонд рідного краю. Рибак О. В. Люби, пізнай мене – ПРИРОДУ, - і ти зрозумієш, яким багатством володієш, ЛЮДИНО, і яке так мало цінуєш і бездумно розтринькуєш у повсякденному житті. Бережи мене і ти збережеш себе і забезпечиш майбутнє для нащадків. М. Чорний

Номер слайду 2

Охоронаприроди

Номер слайду 3

На 1 січня 1928 року на території України існувало 6 державних заповідників. Загальна площа тоді становила 68,5 тис.га. На даний момент 523 об’єкта – загальна площа 767 тис.га. Законодавча база. Закон України “Про природно-заповідний фонд України”Закон України “Про загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі на 2000-2005рр.”

Номер слайду 4

Відповідно до Закону України “Про природно-заповідний фонд України” природно-заповідний фонд становлять ділянки суші і водного простору, природні комплекси та об'єкти яких мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища.

Номер слайду 5

Крім того, Закон визначає, що території та об’єкти ПЗФ поділяються на природні території та об’єкти, а саме: природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища; штучно створені об’єкти – ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Про природно-заповідний фонд Житомирської областіЗа станом на 01.01.2018 на території області розташовано два природні заповідники: Поліський природний заповідник та природний заповідник «Древлянський». Поліський природний заповідник площею 20104 га створено у 1968 році на території Овруцького і Олевського районів. Найбільш типовий ландшафт представлений великими болотними масивами, сосновими лісами, унікальними водно-болотними угрупованнями. Переважають соснові ліси, зокрема середньовікові та пристигаючі – зеленомошні, чорнишеві, лишайникові, сфагнові, а також березово-соснові. У заповіднику охороняється 45 видів ссавців, 195 - птахів, 11 - земноводних, 7 - плазунів, близько 1000 - комах та 19 видів риб. Флора має бореальний та неморальний характер і включає 607 видів вищих рослин, 139 - мохів та 149 лишайників, десятки видів грибів і водоростей.

Номер слайду 8

Указом Президента України від 11.12.2009 №1038/2009 «Про створення природного заповідника «Древлянський» на території Народицького району створено природний заповідник «Древлянський», площею - 30872,84 га. З метою розширення мережі територій та об’єктів природно-заповідного фонду, забезпечення збереження біорізноманіття в області за поданням управління рішенням обласної від 07.03.2018 № 998 утворено на території Ружинського району ботанічні заказники місцевого значення «Карачина гора» площею 24 га та «Голубіївський ліс» площею 145,7 га. Рішенням обласної ради від 31.05.18 № 1082 внесено зміни у рішення обласної ради від 22.11.12 № 718 «Про створення нових і зміну меж існуючих об’єктів природно-заповідного фонду місцевого значення», внаслідок чого загальна площа орнітологічного заказника місцевого значення «Мусіївка» становить 325 га, тобто збільшена на 82 га. Рішенням обласної ради від 26.07.2018 № 1176 утворено ботанічний заказник місцевого значення «Урочище Верба» площею 102,9 га та лісовий заказник місцевого значення «Трубіївський ліс» площею 40,4 г. Рішенням обласної ради від 12.09.2018 № 1214 утворено ботанічний заказник місцевого значення «Дідовицький площею 8,5 га та ландшафтний заказник місцевого значення «Ліптов» 1,5 га.

Номер слайду 9

Відповідно до Закону України “Про природно-заповідний фонд України” природно-заповідний фонд становлять ділянки суші і водного простору, природні комплекси та об'єкти яких мають особливу природоохоронну, наукову, естетичну, рекреаційну та іншу цінність і виділені з метою збереження природної різноманітності ландшафтів, генофонду тваринного і рослинного світу, підтримання загального екологічного балансу та забезпечення фонового моніторингу навколишнього природного середовища. Крім того, Закон визначає, що території та об’єкти ПЗФ поділяються на природні території та об’єкти, а саме:- природні заповідники, біосферні заповідники, національні природні парки, регіональні ландшафтні парки, заказники, пам’ятки природи, заповідні урочища;- штучно створені об’єкти – ботанічні сади, дендрологічні парки, зоологічні парки, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва. На сьогодні на території області налічується 228 об’єкти природно-заповідного фонду загальною площею 137,15 тис.га, відсоток заповідності становить 4,5%.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

НАЦІОНАЛЬНИЙ ПРИРОДНИЙ ПАРК “ГОЛОСІЇВСЬКИЙ”

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

До рідного краю несуть мене крила,Летить, мов бистриця, Дніпра течія. Моя Україно, ти матінко мила, Ти радість, ти щастя, ти спів солов’я.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ШАНУВАТИОБЕРІГАТИ

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Новицька Лариса
    дякую колезі за доцільну презентацію
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Рибак Оксана
Додано
8 травня 2020
Переглядів
1991
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку