Презентація до уроку географії. Атмосфера, її склад та будова.

Про матеріал
З допомогою цієї презентапції учні ознайомляться зі змістом поняття "атмосфера", її складом та будовою.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Урок Географія Вчитель Івженко Валентина Петрівна

Номер слайду 2

Географічна розминка Географія – це… для дихання людей, тварин, рослин. наука про Землю, її природу, населення та його господарську діяльність; Глобус – це… Земна кора – це… Літосфера – це… модель Землі; зовнішній твердий шар Землі; тверда оболонка Землі, що охоплює земну кору й верхню частину мантії; Кисень потрібен …

Номер слайду 3

Таке велике, що займає весь світ, таке мале, що в щілину зайде. Повітря Таке ину щил весь таке світ вел ике мале що зай має що за йде! в

Номер слайду 4

Дружно і плідно працювати. Девіз уроку Не просто слухати, а чути. Не просто відповідати, а міркувати Не просто дивитися, а бачити.

Номер слайду 5

Тема уроку: Атмосфера, її склад та будова.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Запрошення! Шановні пасажири! Я і мої сестрички Краплинки раді вас вітати на нашій повітряній кулі «Хмаринка». Запрошуємо здійснити незвичайну подорож повітряним океаном нашої планети. Температура повітря за бортом -20°С, висота польоту 9000 м. Шлях у нас буде нелегким, тому відправитись у мандрівку зможуть лише здорові , загартовані люди , які піклуються про своє самопочуття. Летітимемо на повітряній кулі, стрімко піднімаючись вгору на висоту в десятки і сотні кілометрів і там проведемо «дослідження». Ми бажаємо вам щасливої та пізнавальної мандрівки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

повітряна (газова) оболонка Землі, що захищає нашу планету від перегріву сонячним промінням удень і від переохолодження вночі. Атмосфера верхня і найменш щільна з усіх складових географічної оболонки Землі. Атмосфера – це

Номер слайду 10

Самостійна робота з текстом підручника Параграф №28 с.112 «Склад атмосфери»

Номер слайду 11

«Склад повітря» Повітря — це суміш газів (їх близько 20), основними серед них є: -азот — 78 % -кисень — 21 % -інші гази — менше 1 % та інертні ( вуглекислий газ, аргон, неон, гелій тощо) -сажа, водяна пара, пил.

Номер слайду 12

Будова атмосфери.

Номер слайду 13

За характером зміни температури повітря з висотою та іншими властивостями атмосфера поділяється на кілька шарів, які називають сферами: тропосферу, стратосферу, вищі шари атмосфери (мезосфера, термосфера, екзосфера).

Номер слайду 14

Тропосфера. Від земної поверхні до висоти 8-18 км підіймається тропосфера Погода зароджується саме у прилеглому до Землі шарі повітря.

Номер слайду 15

Стратосфера. Вище знаходиться стратосфера (з латини “стратум”– шар). Вона тягнеться вище тропосфери до висоти 51-55 км. Лише інколи у стратосфері виникають перламутрові хмари – тонкі прозорі утворення з кришталиків криги.

Номер слайду 16

Мезосфера. Вище 55 км лежить мезосфера, яка простягається до 80 км. У ній температура падає до -90 °С. Складні фотохімічні процеси зумовлюють світіння атмосфери. На висоті від 100 до 1000 км утворюються полярні сяйва. Мезосферу і термосферу часто називають іоносферою.

Номер слайду 17

Екзосфера Верхні шари атмосфери (термосфера, екзосфера) поступово переходять у космічний простір. Повітря в них дедалі менше, воно є розрідженим. У таких шарах послаблюється земне тяжіння, майже не поширюється звук, втрачається здатність повітря перемішуватися.

Номер слайду 18

Фізкультхвилинка.mp4

Номер слайду 19

Яке ж значення атмосфери?

Номер слайду 20

Гра «Вірно-невірно»

Номер слайду 21

Шановні пасажири! Закінчилася наша подорож повітряним океаном, під час якої ви дізналися багато нового.

Номер слайду 22

Всім я вдячна за роботу, бо не пустили лінь-дрімоту. Гарно руки піднімали, чітко ви відповідали. Сьогодні ви були старанні, усі кмітливі й бездоганні. Урок закінчено, малята. – При цих словах вам треба встати. І всім разом по аплодувати.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Дякую за роботу. Гарна презентація. Легке сприйняття матеріалу. Доступно.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Пов’язані теми
Географія, 6 клас, Матеріали до уроків
Інкл
Додано
22 жовтня 2020
Переглядів
2896
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку