Харчова промисловість світу. Підготувала вчитель географіїРодинської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів №35 Покровської міської ради Донецької області Машьянова Л. С.
Номер слайду 2
Пригадаємо! Продовжить речення : На джерела сировини у своєму розміщенні орієнтуються…2. На споживача орієнтуються…На сировину та споживача орієнтуються…Так чи ні…1. Сільське господарство є сировинною базою для харчової промисловості. Хлібопекарська продукція орієнтується у розміщені на сировину.3. АВК та “ Конті” виробляють макаронну продукцію. Чому?1… Цукрова галузь тяготіє до центрів виробництва цукрового буряка?2… Молочна та м’ясна промисловість зосереджена біля великих міст?
Номер слайду 3
Харчова промисловість — галузь переробної промисловості, сукупність виробництв харчових продуктів у готовому вигляді або у вигляді напівфабрикатів. Розвиток харчової промисловості та асортимент її продукції в країнах світу значною мірою залежать від спеціалізації та потужності сільського господарства, купівельної спроможності населення, його традицій та вподобань. Чим вищий рівень розвитку держави – тим тіснішими є зв'язки с/г та промисловості → агробізнесові утворення: агрохолдинги, агрофірми тощо. Існують відмінності й в основних видах продукції харчової промисловості. У розвинених країнах значними є обсяги виробництва продуктів тваринного походження, у країнах, що розвиваються, явно переважають продукти, вироблені з рослинної сировини.
Номер слайду 4
Загалом тенденція розвитку харчової промисловості в менш розвинених країнах повторює тенденції розвитку, властиві високорозвиненим країнам. Однак у харчовій промисловості високорозвинених країн істотно зростає виробництво різних напівфабрикатів. Водночас у країнах, що розвиваються, збільшуються обсяги виробництва консервної промисловості, орієнтованої на покупців високорозвинених країн, куди постачають численні фруктові консерви, менше м'ясні та рибні вироби.
РИБНА ПРОМИСЛОВІСТЬ. Риби і морепродуктів у світі отримують в 2 рази менше, ніж м’яса. Створено потужний рибальський флот і спеціальні порти з підприємствами з глибокої переробки морепродуктів, хоча частина їх піддається обробці на рибоконсервних плавучих базах прямо в місцях лову. Тихий океан став головною акваторією рибного промислу, а країни цього басейну дають понад 70% продукції в світі. Таким чином, стався зсув галузі із Західної Європи в Азію. Змінився і склад лідерів рибальства: ними стали КНР, Перу, Чилі.
Номер слайду 10
Маслосироробна промисловість. Переважно експортує сир, вершкове масло виробляють для внутрішніх потреб. Сири. Вершкове масло. Лідери-експортери: Країни Європи: (Франція – 365 сортів, Німеччина, Швейцарія, Італія), СШАВиробництво даного продукту скоротилося у Країнах Західної Європі та США, проте зросло у країнах Азії, особливо в Індії
Номер слайду 11
Цукрове виробництво. Засноване на використанні двох видів сировини: цукрової тростини та цукрових буряків, які дають відповідно 60% та 40% світового виробництва цього продукту«тростинові» країни — Бразилія, Індія, Таїланд, Мексика, Гватемала, Франція, Німеччина - виробляють буряковий цукор. Найбільші виробники й експортери цукру: США, Китай, Індонезія, найбільші споживачі та імпортери
Номер слайду 12
Середземноморські субтропіки і помірні широти - центри виноробства. В останні десятиліття виноробство в країнах Західної Європи зменшилося. Проте Італія традиційно посідає перше місце у світі з виробництва виноградних вин , друге місце – Франція . На ці дві країни припадає 40 % світового виноробства. Серед інших у Європі великими виробниками стали Іспанія, Португалія і Німеччина . У Західній півкулі виокремлюються США й Аргентина. ВИНОРОБСТВО
ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. ПАРАГРАФ 36 2. ПІДГОТУВАТИ ПОВІДОМЛЕННЯ“ Українські бренди на світовому ринку ” записати у зошит, або в текстовому редакторі, надсилати роботу не треба, опитування буде усним на уроці3. Підготуватися до самостійної роботи з теми “Вторинний сектор економіки”, повторити параграфи 21,25,28, 30,31,33"Миргородська", "Олейна", "Рошен", "Світоч", "Артемсіль«, "Сандора“та інші