Презентація до уроку географії у 6 класі Уявлення про Землю у давнину

Про матеріал
Презентація до уроку географії "Уявлення про Землю у давнину" для 6 класу представлена у вигляді подорожі пізнавальними сторінками. Містить міфологічну, історичну, картографічну, українознавчу, літературну сторінки. Також розміщені QR-коди для самостійного додаткового опрацювання матеріалів
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

1.Навчальна – розглянути і засвоїти уявлення людей про Землю в давнину, особливості першого картографічного матеріалу ( карти Ератосфена і Птолемея , глобус Бехайма), 2.Виховна –  виховати географічно  обізнану особистість, що розбирається  в усіх особливостях   давньої  епохи  пізнання  Землі. 3.Розвивальна –  розвивати  логічне  і абстрактне мислення,вміння висловлювати думки,  давати повну , розгорнуту відповідь.

Номер слайду 3

атласи фізична карта світу , глобус зображення карт Птолемея та Ератосфена, глобуса Бехайма підручник. портрети стародавніх географів ( Ератосфена , Птоломея, Арістотеля, Пліній Старший, Піфагор,

Номер слайду 4

Уявити Землю відповідно до версій єгиптян, вавилонян, індійців, греків, римлян, слов’ян та пояснювати, чим відрізняються ці уявлення від сучасних; Визначати різницю між зображеннями Землі на картах Ератосфена, Птолемея, глобусом Бехайма і сучасних картах.

Номер слайду 5

МІФОЛОГІЧНА СТОРІНКА

Номер слайду 6

Древні індійці представляли Землю у вигляді півсфери, яку тримають чотири слони. Слони стоять на величезній черепасі, а черепаха на змії, яка, згорнувшись кільцем, замикає навколоземний простір.

Номер слайду 7

Світ в представленні древніх єгиптян : внизу - Земля, над нею - богиня неба; ліворуч і справа - корабель бога Сонця, показуючи шлях Сонця по небу від сходу до заходу.

Номер слайду 8

Давніх єгиптян вважають відкривачами нових земель, і це справедливо, адже відкриття та ознайомлення з новими землями займались під час завойовницьких походів до сусідніх територій.

Номер слайду 9

Жителі Вавилона представляли Землю у вигляді гори, на західному схилі якої знаходиться Вавилония. Вони знали, що на південь від Вавилона розкинулося море, а на сході розташовані гори, через які не наважувалися переходити. Тому ним і здавалося, що Вавилония розташована на західному схилі "світової" гори.

Номер слайду 10

Слов’яни уявляли Землю у вигляді диска, розміщеного на спинах трьох китів, які плавають безмежним океаном, а океан є єдиним живленням річок та усього живого на дискові .

Номер слайду 11

Уявляли Землю у вигляді півкуль, що спираються на слонів, які у свою чергу, стоять на величезній черепасі.

Номер слайду 12

Древні греки уявляли собі Землю плоскою. Зі східного моря в золотій колісниці піднімався кожен ранок бог Сонця Геліос (ототожнений пізніше з Аполлоном) і здійснював свій шлях по небу.

Номер слайду 13

Великий старогрецький вчений Піфагор Самос (у VI столітті до н. е.) уперше висловив припущення про кулястість Землі. Піфагор виявився правий. Але довести гіпотезу Піфагора, і тим більше визначити радіус земної кулі вдалося значно пізніше. Вважається, що цю ідею Піфагор запозичував у єгипетських жерців. Коли про це знали єгипетські жерці, можна тільки здогадуватися, оскільки вони на відміну від греків приховували свої знання від широкої публіки. Сам же Піфагор, можливо ще спирався на свідчення простого моряка Скілака Каріандського, який в 515 році до н.е. зробив опис своїх плавань по Середземномор'ю.

Номер слайду 14

ЛІТЕРАТУРНА СТОРІНКА

Номер слайду 15

ІСТОРИЧНА СТОРІНКА

Номер слайду 16

Номер слайду 17

КАРТОГРАФІЧНА СТОРІНКА

Номер слайду 18

Перші географічні карти Стародавнього світу Карта Ератосфена (ІІІ ст. до н.е.)

Номер слайду 19

Знаменитий старогрецький вчений Арістотель (IV ст. до н. е.) першим використовував для доказу кулястості Землі спостереження за місячними затемненнями. Ось три факти: 1. Тінь від Землі, що падає на повний місяць, завжди кругла. Під час затьмарень Земля буває повернена до місяця різними сторонами. Але тільки куля завжди відкидає круглу тінь. 2. Кораблі, віддаляючись в морі від спостерігача, не поступово втрачаються із виду за рахунок далекої відстані, а майже миттєво як би "тонуть", зникаючи за лінією горизонту. 3. Деякі зірки можна побачити тільки з певних частин Землі, а для інших спостерігачів їх не видно ніколи.

Номер слайду 20

Карта Птолемея (ІІ ст. н.е.) Перші географічні карти Стародавнього світу

Номер слайду 21

Мартін Бехайм (1492 р.) Автор першого у світі глобуса під назвою “Земне око” Перші географічні карти Стародавнього світу

Номер слайду 22

УКРАЇНОЗНАВЧА СТОРІНКА

Номер слайду 23

Греки заснували понад 50 поселень у Північному Причорномор’ї (VIII ст. до н. е.). V ст. до н.е. – Геродот відвідав південь нашої країни. В «Скіфії» описував Причорномор’я.

Номер слайду 24

     У ІІ ст. до н. е. давньогрецький вчений Птоломей коротко описав території між Віслою та Доном із схематичними картами, на яких позначив річки та рельєф цієї місцевості.

Номер слайду 25

І ст. – Пліній Старший зробив опис окремих річок і рослин.

Номер слайду 26

1.    Які були уявлення давніх народів про форму Землі? 2.    Як уявляли форму Землі у Давній Греції? 3.    Які існували докази кулястості нашої планети у Стародавньому світі? Спробуйте пригадати докази кулястої форми Землі, які з’явилися пізніше? 4.    Як уявляли місце Землі у Всесвіті в Давній Греції? 5.    Хто з вчених створив перші географічні карти? Чим вони були недосконалі? 6.    Завдяки працям яких вчених були одержані перші відомості про українські землі?

Номер слайду 27

Що знали? Що дізналися? Що було цікаво? Про що хочу більше дізнатися?

Номер слайду 28

Домашнє завдання § 3 2. На основі аналізу тексту параграфа та додаткової інформації заповніть табличку “ Географічні досягнення стародавніх учених, позначивши значками “+” або “-” їхній внесок у розвиток географії Прізвище вченого Чи сам був мандрівником? Чи досліджував форму і розміри Землі? Чи мав праці з географії Чи застосовував нові методи географічних досліджень Чи започаткував нові напрямки географії

Номер слайду 29

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
29 квітня 2022
Переглядів
8314
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку