Презентація до уроку географії у 6 класі. "Внутрішні процеси Землі. Вулкани, вулканізм, гейзери, гарячі джерела"

Про матеріал
Презентація до уроку географії у 6 класі з теми "Внутріні роцеси Землі, що обумовлюють зміну земної кори та поверхні земної кулі: вулкани, вулканізм, гейзери, гарячі джерела.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Літосфера – це…Земна кора – це…Яка різниця між океанічною та материковою земною корою?Астеносфера – це…Літосферні плити – це …Корисні копалин –це...

Номер слайду 2

ВНУТРІШНІ ПРОЦЕСИ ЗЕМЛІРухи літосферних плит: Землетрус – це…Цунам –це…Сейсмічні пояси – це ...

Номер слайду 3

Місце розривів і зміщень у земній корі…. Ділянка земної поверхні , розташовану над вогнищем…Місця розходження і зіткнення літосферних плит , де землетруси стаються найчастіше…

Номер слайду 4

Тема уроку: Внутрішні процеси Землі: вулкани, гейзери, гарячі джерела.

Номер слайду 5

МЕТА УРОКУ:продовжити знайомство із внутрішніми процесами, які зумовлюють зміни земної кори, сформувати поняття «магматизм», «вулканізм», «гейзери», «гарячі джерела» розвивати  допитливість, спостережливість, логічне мислення, уміння робити висновки;виховувати повагу до людських знань, взаємодопомогу.

Номер слайду 6

Вулкан. Кратер. Жерло. Лава. Вулканізм. Гарячі джерела. Гейзери

Номер слайду 7

Вулканізм(магматизм) – це сукупність явищ ,пов'язаних з переміщенням речовини мантії в глибинах Землі та її виверженням з надр на поверхню.

Номер слайду 8

Вулканізм:1. Внутрішній – магма не виходить на поверхню, а застигає в шарах земної кори на різних глибинах.2. Зовнішній – магма виходить на поверхню у вигляді вулканів.

Номер слайду 9

Вулкан - цемісце виходу магми на земну поверхню у вигляді конусоподібної , (або іншої форми ) гори.

Номер слайду 10

«вулканус» (лат.)«вогонь» , «полум'я»

Номер слайду 11

Виверження вулкана супроводжується сильними вибухами , з кратера разом з лавою виривається вогняна суміш газів, попелу, водяної пари, великі уламки гірських порід – вулканічні бомби.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Будова вулкана. Жерло – канал по якому магма під тиском піднімається до земної поверхні. Кратер – місце, де лава виходить на поверхню Лава – речовина мантії, яка виходить на поверхню.

Номер слайду 16

Діючими називають вулкани, що вивергалися за пам’яті людства. Деякі з них нині перебувають на стадії затухання. Згаслими вважаються вулкани, про виверження яких не має свідчень в історії людства. Тільки конусоподібна форма, вулканічні гірські породи і кратер свідчать, що гора колись (мільйони років тому) була вулканом.

Номер слайду 17

Вулкани здебільшого виникають на межі літосферних плит, утворюючи величезні за протяжністю вулканічні пояси.

Номер слайду 18

Тихоокеа́нське во́гня́не ко́ло або Тихоокеанський вогняний пояс — пояс активної вулканічної діяльності та землетрусів, розташований навколо басейну Тихого океану. Має форму підкови довжиною біля 40 тис. км . Коло містить 452 вулканів, що становить близько 80 % активних та погаслих вулканів світу.

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Цікаві факти. Всього відомо 1343 діючих вулканів, які найчастіше розташовані в тектонічно активних районах, на острівних дугах і в горах. Щорічно на Землі відбувається приблизно 50 вивержень вулканів. На думку деяких дослідників Єллоустонський вулкан є найбільшим на Землі. Цей вулкан належить до згаслих. Його останнє потужне виверження відбулося 600 тис. років тому. Але за останні 100 років зафіксовано підняття центру кальдери цього вулкана на 8 м, що свідчить про збільшення внутрішнього тиску.

Номер слайду 22

Фудзіяма Цей вулкан, що має форму конуса, розташований на о. Хонсю, неподалік від міста Токіо. Також дане природне утворення вважається найвищою горою в Японії, адже його висота досягає 3776 метрів. Останнє виверження було зафіксовано в 1707 році

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Везувій Один з найнебезпечніших вулканів на планеті, висота якого 1281 метра, а кратерный діаметр становить 750 метрів. За весь час свого існування Везувій був активним приблизно 80 разів

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Етна Найактивніший з усіх відомих вулканів. Його виверження відбуваються приблизно раз в 3 місяці. Дивно те, що цей Сицилійський вулкан змінює свою висоту між виверженнями. Етну можна вважати найвищим активним вулканом Італії, адже він перевершує свого «суперника» Везувія приблизно в 2,5 рази.

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Кракатау Вулканічний острів в Зондській протоці між островами Ява та Суматра в Індонезії. Він вивергався багаторазово, масштабно та з катастрофічними наслідками. Найвідоміше виверження сталося 26 серпня 1883 року, коли вулкан викинув понад 25 кубічних кілометрів каміння, попелу та пемзи і створив найгучніший історично відомий звук — катастрофічний вибух, ударна хвиля якого обійшла Землю сім разів і була реєстрована протягом п'яти днів.

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Гарячі джерела – спокійне витікання гарячої води з тріщин земної кори. Утворюються в тих районах, де неглибоко залягає ще неостигла магма. Своїм теплом вона нагріває підземні води. Через тріщини в земній корі вони можуть спокійно витікати на поверхню. У воді зазвичай розчинено багато мінеральних речовин, тому вона є лікувальною. На базі джерел працюють санаторії.

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Гейзери – це джерела, що періодично викидають фонтани гарячої води й пару. Висота фонтану досягає десятків метрів. Нині люди навчилися використовувати гейзери й гарячі джерела для опалення будинків і вироблення електроенергії. Для цього збудовано спеціальні геотермальні станції.

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Кратер. Жерло. Лава. Вулканізм. Гарячі джерела. Гейзери

Номер слайду 35

Домашнє завдання: Прочитати параграф 23 Практична робота №3 . Ст. 87 Підготувати цікаві факти по вивченому матеріалу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Множинська Олена Вікторівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
3 січня 2020
Переглядів
5708
Оцінка розробки
4.7 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку