Презентація до уроку географія 8 клас тема " Рослинність України. Червона та Зелена книги України. Рослинні ресурси.

Про матеріал
Презентація до уроку географія 8 клас . тема уроку "Рослинність. Червона та Зелена книги України. Рослинні ресурси". Мета уроку : сформувати знання учнів про основні типи рослинного по­криву України; видовий склад рослинності; стан рослинних ресурсів; Червону та Зелену книгу України; закономірності поширення основних типів рослинності в Україні; навчити розпізнавати рослини, занесені до Червоної книги України; рослинні угрупування, занесені до Зеленої книги України; ендемічні і зникаючі види рослин; навчити аналізува­ти карту рослинності України; характеризувати вплив господарської діяльності на рослинний покрив; продовжувати розвивати навички образного, абстрактного та критичного мислення; спонукати учнів до аналізу, синтезу, оцінки; сприяти формуванню екологічної культури учнів, бережного ставлення до рослинних ресурсів України, розуміння взаємозв’язків між усіма природними компонентами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

* Дайте визначення поняттям: ґрунт, земельні ресурси.* Перечислити ґрунтоутворюючі чинники.* Назвіть ґрунти, які поширені на території України.* Охарактеризуйте найпоширеніші ґрунти України, називаючи тільки найтиповіші особливості.

Номер слайду 2

Тема уроку: Рослинність. Червона та Зелена книги України.

Номер слайду 3

Мета уроку :сформувати знання учнів про основні типи рослинного по­криву України; видовий склад рослинності; стан рослинних ресурсів; Червону та Зелену книгу України; закономірності поширення основних типів рослинності в Україні; навчити розпізнавати рослини, занесені до Червоної книги України; рослинні угрупування, занесені до Зеленої книги України; ендемічні і зникаючі види рослин; навчити аналізува­ти карту рослинності України; характеризувати вплив господарської діяльності на рослинний покрив; продовжувати розвивати навички образного, абстрактного та критичного мислення; спонукати учнів до аналізу, синтезу, оцінки; сприяти формуванню екологічної культури учнів, бережного ставлення до рослинних ресурсів України, розуміння взаємозв’язків між усіма природними компонентами.

Номер слайду 4

Рослинність – сукупність рослинних угрупувань у складі різних видів рослин, що населяють відносно однорідну територію та перебувають між собою у взаємовідносинах.

Номер слайду 5

Рослинне угруповання — це сукупність рослин на відносно однорідній ділянці, які перебувають у взаємовідносинах між собою і з навколишнім середовищем

Номер слайду 6

ЛІСИ – угруповання, у яких переважають деревні рослини. Ліси залежно від переважаючої породи дерев: широколисті, хвойні, мішані.

Номер слайду 7

У широколистих лісах ростуть різноманітні види листопадних дерев: дуб, граб, бук, клен, ясен, береза, липа тощо. Поширені у горах Криму й Карпат та у центральних регіонах України).

Номер слайду 8

У хвойних лісах ростуть різні види голонасінних: ялина, сосна, смерека. Смерекові ліси Карпат зазвичай темні, з потужним шаром опалої хвої, майже не ростуть трави. Соснові ліси у північній частині України часто світлі, із багатим трав'яним покривом.

Номер слайду 9

У мішаних лісах можуть переважати як листопадні (граб, дуб,береза ), так і хвойні дерева (сосна).

Номер слайду 10

Ярусність. Верхній п’ятий надземний ярус складають високорослі дерева - сосна, дуб, граб. Рослини четвертого нижчого ярусу - це невисокі дерева (дика груша тощо). Ще нижчий третій ярус утворений чагарниками (ліщина, ожина та ін.). Четвертий ярус складають трав'янисті рослини (розрив-трава, медунка, барвінок). Перший наземний ярус утворений мохами, грибами.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ЛУКИ – угрупування, що розвиваються за умов достатньої зволоженості, де панують багаторічні трав'янисті рослини.

Номер слайду 13

Екологічне значення луків для людини: пасовища для випасання худоби та косовиці для заготівлі трав. Сінокосно-пасовищні луки в Карпатах називають полонинами. Типи лук щодо вологості:• заплавні луки, які розміщуються у долинах річок, тому під час повені покриваються водою (вода наносить мул, що сприяє підвищенню родючості ґрунту);• суходільні луки, які зволожуються лише дощами.

Номер слайду 14

СТЕПИ – угруповання, що розвиваються за малої зволоженості, де панують багаторічні трав'янисті рослини, насамперед ковила, типчак, костриця тощо. 

Номер слайду 15

БОЛОТА – угруповання, розвиваються в умовах надмірної зволоженості, де домінують трави, але часом зростають невеликі кущі і дерева.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Червона книга України— це книга, що містить перелік і опис рідкісних і зникаючих видів рослин і тварин, що потребують особливої охорони. До неї заносять назви видів рослин і тварин, які перебувають у природних умовах на території України і в межах її територіальних вод під загрозою зникнення. Підставою для занесення до Червоної книги є дані про зміну їх кількості, районів поширення та умов існування, докази того, що вони без вживання термінових заходів щодо їх охорони не можуть існувати. До Червоної книги України за­несено понад 530 видів рослин і грибів, які поділені на такі категорії: 1) зниклі, 2) що зникають, 3) рідкісні, 4) невизначені, 5) недостатньо відомі, 6) відновлені.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Рослинні ресурси -це всі рослинні організми (вищі рослини, гриби, мохи, лишайники, водорості), які ростуть на територіях і акваторіях та використовуються або можуть бути використані для різних потреб суспільства.

Номер слайду 22

Номер слайду 23

• Що таке рослинні угрупування? • Назвіть рослинні угрупування, що поширені на території України.• Назвіть типи лісів, що поширені на території України. В яких районах?• Назвіть типи луків, що поширені на території України.• Що собою являють Червона та Зелена книги України?Розкрити поняття «рослинні ресурси»

Номер слайду 24

«Знайди пару»сосна, бук, шавлія, астрагал, келерія, конюшина, береза, граб, тонконіг, тис ягідний, бук, липа, клен, ковила, маренка, будяк, кермек, кульбаба, лоза, жовтець, вівсяниця, росичка, сфагнум, очерет, осока, аїр, рогіз, тополя чорна, полин, житняк, деревій, щавель.

Номер слайду 25

Домашнє завдання: Опрацювати параграф 28. Підготувати повідомлення про рослини своєї місцевості та рослини занесені до Червоної книги.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Стожок Алла Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мерйо Надія Богданівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Явна Надія Миронівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Шулік Лариса
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Михайленко Олена Вікторівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Скоробагата Людмила Володимирівна
    Дякую за роботу. Використовую.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Подрушняк Любов
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
26 січня 2020
Переглядів
19541
Оцінка розробки
5.0 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку