Презентація до уроку: "Грунт, його значення. Утворення грунту"

Про матеріал
Презентація до уроку природознавства у 5 класі: "Грунт, його значення. Утворення грунту."
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Грунт, його значення. Утворення грунту

Номер слайду 2

Завдання уроку:ознайомитися з поняттям грунт;дослідити склад грунту;дізнатися про процес утворення грунтів;ознайомитися з основними типами грунтів України;вивчити правила охорони грунтів.

Номер слайду 3

Розгадай ребус !Коли ти його розгадаєш, то дізнаєшся – про що сьогодні піде мова. Г “ НТ

Номер слайду 4

Про що йдеться у загадці?Що лицюєм на всі боки, а воно нове щороку?

Номер слайду 5

Отже, мова піде про грунт, ви дізнаєтеся що таке ґрунт, про значення ґрунту для життя рослин, тварин, людини, якими є його властивості. Ми проведемо досліди, що продемонструють склад ґрунту.

Номер слайду 6

Практична робота “Склад грунту”Дослід 1. Грудку ґрунту кладем на дно хімічного стакана і швидко заповнює мо його до половини водою. З ґрунту виділяються пухирці газу. Це виділяється … , бо пустоти, у яких воно перебувало, заповнює вода. Отже, у складі ґрунту є … . Дослід 2. Ґрунт прожарюємо у відкри тій металевій посудині і тримаємо над нею холодний скляний предмет. На склі з’являються … . Це доводить, що у складі ґрунту є … . Дослід 3. У хімічний стакан з водою кладемо трохи ґрунту і розмішуємо. Коли вода відстоїться, зливаємо її. На дні банки залишаються частинки … і… .

Номер слайду 7

Складові грунту: Отже, ґрунт - це природна суміш, до складу якої входять гумус, пісок, глина, вода з розчиненими в ній неорганічними речовинами, повітря.

Номер слайду 8

Хвилинка-цікавинка: Підвищенню родючості ґрунту сприяють дощові черв’яки, прокладаючи у ґрунті ходи, пропускаючи рештки відмерлих рослин через свій кишечник. Грунт поповнюється органічними речовинами, стає більш шпаристим, в нього краще проникає вода і повітря Пам’ятайте про це і не знищуйте дощових черв’яків!А хто ще живе у грунті?

Номер слайду 9

Зверху гірка. Знизу нірка. Де тут двері ? Де кватирка ?Ще й в оселі темнота. Це хатинка для ... Сіреньке, маленьке, а хвостик-як шило. У зеленому жакетіГаласує в очереті,Хоч і плавати мастак,А не риба і не рак.

Номер слайду 10

Галявина відпочинку. Фізкультхвилинка: Встаньте, діти, посміхніться, Землі рідній поклоніться. За щасливий день вчорашній. Всі до сонця потягніться,Вліво вправо нахиліться,Веретенцем покрутіться. Раз присядьте, два присядьтеІ за парти тихо сядьте. Відпочили ? Все гаразд.

Номер слайду 11

Основні типи грунтів В Україні нараховують понад 38 типів грунтів. Вони відрізняються між собою структурою, мінеральним складом, вмістом гумусу та поживних елементів, фізичними й хімічними властивостями, родючістю, придатністю для сільськогос подарського використання. Основні їх типи: чорноземи, підзолисті, каштанові.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Значення грунту. Ясно з давніх пір людині,Що без грунту їй біда. В грунті добре жить рослині Там повітря і вода. Від ґрунту залежить існування рослин, і тварин, і людини.

Номер слайду 14

Охорона грунтів

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Перевір свої знання.1. Що таке ґрунт із чого він складається?2. Як утворюється ґрунт?3. Якими дослідами можна визначити склад ґрунту? Якими методами потрібно скористатися?4. Чому родючість грунтів зменшується? 5. Знайдіть у підручнику відповідь на запитання: які існують способи підвищення родючості ґрунтів? Наведіть приклади добрив.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Поясніть прислів’я: - Не земля родить, а руки. - На чорній землі білий хліб родить. - Хто про землю дбає, вона тому повертає. - Добре ґрунт угноїш - урожай потроїш. - Як почав орати, то в сопілку не грати.

Номер слайду 19

Підсумок уроку: Грунт – верхній пухкий родючий шар землі, на якому ростуть рослини і живуть тварини. Гумус ( перегній) – органіч на складова ґрунту. Пісок, глина, повітря, вода – неорганічна складова ґрунту. Ґрунт життєво необхідний на нашій планеті. Чорноземні ґрунти – природ не багатство України.

Номер слайду 20

• Інтерактивна гра «Мікрофон»:1. Про що ви дізналися на сьогоднішньому уроці?2. Що вам найбільше сподобалось на уроці?3. Про що ви б хотіли дізнатися на наступних уроках?

Номер слайду 21

Домашнє завдання: Вивчити § 29, 30 сторінки 122-129. Поміркуйте, на чому грунтується твердження вченого Чарлза Дарвіна про надзвичайно важливу роль у природі дощових черв'яків. Підготуйте міні-проект на тему: «Професія дощового черв’яка». Користуючись довідковими виданнями, доберіть інформацію про те, як дощовий черв’як підвищує родючість ґрунту, яке це має значення для рослин і людини.

Номер слайду 22

Молодці!Дякую за роботу!

pptx
Додано
29 листопада 2021
Переглядів
3439
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку