Вправа “Мікрофон”Втрата білковою молекулою своєї природної структури –це,,,,,,,,,,Як називають резервний полісахарид людини?При спиртовому бродінні глюкози утворюється……Якісна реакція для глюкози це-………Якісною реакцією на крохмаль є взаємодія з…Хвороби пов*язані з нестачею та надлишком вітамінів…….
Водорозчинні вітаміни……Жиророзчинні вітаміни….. Низькомолекулярні органічні сполуки різних класів, які в невеликих кількостях, але неодмінно потрібні для забезпечення нормальної життєдіяльності організмів називаються….. Які харчові добавки ви постійно використовуєте?Які поширені перекуси серед учнів вашої групи?
Лабораторна робота“Ознайомлення зі змістом етикеток на харчових продуктах”Мета: навчитися здобувати максисмум інформації про продукт харчувіанні при дослідженні упаковки та етикетки, робити аналіз отриманої інформації, оцінювати якість продукту з точки зору наявності в них харчових добавок
Що таке харчові добавки?Харчові добавки - це речовини, які ніколи не уживаються самостійно, а вводяться в продукти харчування для додання їм заданих органолептичних властивостей (смаку, кольору, запаху, консистенції і зовнішнього вигляду), збереження харчової і біологічної цінності, поліпшення умов обробки, розфасовки, упаковки, транспортування і зберігання, а також збільшення термінів зберігання продукції.
Харчові добавки-природні або синтезовані речовини, що цілеспрямовано вводяться в продукти харчування з метою надання їм необхідних властивостей (наприклад, органолептичних, технологічних), продовжити термін їх придатності. Вони не вживаються безпосередньо у вигляді самостійних компонентів їжі.
Вплив харчових добавок на організм людини. Заборонені: Е103, Е105, Е111, Е121, Е123, Е125, Е126, Е130, Е152 Небезпечні: Е102, Е110, Е120, Е124, Е127 Викликають появу злоякісних пухлин: Е 103, Е 105, Е 121, Е 125, Е 126, Е 130, Е 131, Е 142, Е 152, Е 210, Е 211, Е 213-217, Е 240, Е 330, Е 447. Підозрілі: Е122, Е141, Е150, Е171, Е173, Е180, Е241, Е477 Викликають хвороби печінки і нирок: Е 171-173, Е 320-322. Викликають розлад кишечника: Е221-226 Шкідливі для шкіри: Е230-232, Е239 Викликають розлади тиску: Е 250, 251 Провокують прояву висипів: Е311, Е312 Викликають розлад шлунку: Е338-341, Е407, Е450, Е461-466
Здоров’язберігаючі технологіїНе перекушуйте чіпсами, готовими сніданками, супами з пакетика, хот-догами. Обирайте заморожені овочі замість консервованих. Замість того, щоб купувати готові соки, робіть їх самі. Відмовтеся від перероблених або законсервованих м’ясних продуктів, таких як ковбаса, сосиски, тушковане м’ясо в банках.