Презентація до уроку : " Харчування при статевому дозріванні або що їсти підліткам ".

Про матеріал

Харчування при статевому дозріванні або що їсти підліткам.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Харчування при статевому дозріванні або що їсти підліткам

Номер слайду 2

Статеве дозрівання – природній процес, в результаті якого в організмі підлітка відбуваються зміни, що роблять його дорослою людиною, здатною до створення сім'ї. Запускається цей процес за допомогою сигналів, що надходять з головного мозку до статевих залоз. У відповідь статеві залози виробляють певні гормони, що стимулюють ріст і розвиток головного мозку, шкіри, кісток, м'язів, волосся, грудей, репродуктивних органів.

Номер слайду 3

Раціон харчування особливо впливає на процес статевого дозрівання, особливо у дівчаток. Дуже жирна і калорійна їжа, яка несе в організм додаткову енергію, не використовується організмом, в наслідку накопичується в ньому у вигляді підшкірного жиру. А він, як відомо, відповідає за виношування та вигодовування немовляти, і в якийсь момент сигналізує про те, що його кількості достатньо і організм готовий до запліднення, виношування та народження дитини. Також вчені зауважують, що в сім'ях вегетаріанців статеве дозрівання у дівчаток наступає пізніше, ніж у сім'ях м'ясоїдів.

Номер слайду 4

Вітаміни та мікроелементи при статевому дозріванні

Номер слайду 5

Статеве дозрівання характеризується ростом та розвитком всіх органів та систем. А це означає, що в цей період підліткам потрібен різноманітний та збалансований раціону, в якому повинні бути:

Номер слайду 6

Білок – він відповідає за ріст клітин, тканин та м'язів організму. Міститься він у м'ясних і молочних продуктах, рибі, морепродуктах, а також бобових, соняшниковому насінні та горіхах.

Номер слайду 7

Здорові жири – ті, які містяться в горіхах, авокадо, оливковій олії та жирній рибі. Їх не можна ігнорувати, оскільки вони забезпечують ріст та розвиток головного мозку.

Номер слайду 8

Вуглеводи – джерело невичерпної енергії, яким наповнюється організм за рахунок вживання продуктів з цільних злаків.

Номер слайду 9

Залізо – цей мікроелемент просто необхідний в період статевого дозрівання, оскільки він бере безпосередню участь в процесах росту та розвитку всіх органів і систем. Від нього залежить рівень гемоглобіну в крові та синтез імунних клітин. Хлопцям залізо допомагає зміцнити кості, а дівчаткам – заповнити втрату крові при місячних. Його нестача призводить до слабкості, підвищеній втомленості, головному болю, депресії, нервозності, частим захворюванням грипом. Міститься залізо в морепродуктах, м'ясі, бобових і сухофруктах.

Номер слайду 10

Цинк – він також необхідний для росту організму, оскільки бере участь в обмінних процесах, відповідає за формування скелета і функціонування імунної системи. Збагатити ним свій організм можна, вживаючи морепродукти, нежирне м'ясо, бобові, горіхи, сир.

Номер слайду 11

Кальцій і вітамін Д – їх більше за все потребують кості організму, який росте. Джерелом цих речовин є всеможливі молочні продукти.

Номер слайду 12

Фолієва кислота – вона бере участь в процесах кровоутворення, ділення клітин і синтезі амінокислот. Міститься в горіхах, бобових, печінці, шпинаті, капусті.

Номер слайду 13

Магній – мінерал, що допомагає боротися зі стресом і поступає в організм виключно з горіхів, круп та бобових.

Номер слайду 14

Калій – позитивно впливає на роботу серця та головного мозку, попереджає появу депресій і міститься в горіхах, бананах, картоплі, бобових та сухофруктах.

Номер слайду 15

Вітамін К – необхідних для здоров'я кісток і міститься в шпинаті та різних видах капусти.

Номер слайду 16

Топ-10 продуктів, корисних для підлітків

Номер слайду 17

Куряче м'ясо. Куряче м'ясо – джерело білка, який є будівельним матеріалом для організму. Замінити його можна й іншими видами нежирного м'яса.

Номер слайду 18

Риба. Всі види риби – в ній є білок, здорові жири, фосфор, калій і магній.

Номер слайду 19

Яблука. Яблука – джерело заліза і бору, який зміцнює кості. Яблука покращують травлення, ефективно очищають організм і гальмують появу зайвої ваги.

Номер слайду 20

Персики. Персики – забезпечують організм калієм, залізом і фосфором. Покращують роботу головного мозку і серця, знімають нервову та емоційну напругу.

Номер слайду 21

Цитрусові. Цитрусові – джерело вітаміну С і антиоксидантів, які підвищують імунітет і допомагають організму боротися зі стресом.

Номер слайду 22

Морква. Морква – містить калій, кальцій, фосфор і залізо, а також вітаміни A, B, C, E, PP, K. Регулярне вживання моркви покращує зір і роботу серцево-судинної системи, попереджують появу депресії та зайвої ваги.

Номер слайду 23

Гречка. Гречка багата на залізо, калій, кальцій, йод, цинк, вітаміни групи В, РР, Е. Гречка позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи та кишківника, а також сприяє розумовому та фізичному розвитку дітей.

Номер слайду 24

Вода. Роль води в організмі складно переоцінити. Вода однаково корисна для людей усіх вікових категорій, оскільки виступає поживним середовищем для клітин, покращує самопочуття, бере участь в обмінних процесах.

Номер слайду 25

Молоко. Молоко виступає джерелом магнію, кальцію, фосфору, цинку.

Номер слайду 26

Горіхи. Будь-які види горіхів – в них містяться корисні жири, білок, калій, магній, кальцій, залізо, фосфор.

Номер слайду 27

Їж правильно, і ти завжди будеш здоровим !

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Кречик Наталія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Орлова Ольга Володимирівна
    Дякую за корисну і змістовну роботу!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Петрів Олена
    Змістовна презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
28 грудня 2017
Переглядів
3292
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку