Презентація до уроку хімії 9 клас Захист довкілля від стійких органічних забруднювачів.

Про матеріал
Урок у 9 класі "Захист довкілля від стійких органічних забруднювачів" .Знайомство із поняттям СОЗ, приклади речовин, проблеми та варіанти їх рішення..
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Захист довкілля від стійких органічних забруднювачвів9 клас Урок № 59

Номер слайду 2

Актуалізація опорних знань. Як класифікують органічні сполуки за джерелами їх добування? 2. Назвіть природні органічні сполуки.3. Назвіть синтетичні органічні сполуки.4. Яке значення органічних сполук в житті людини?5. Класифікуйте органічні речовини на природні й синтетичні:метан, пропан, крохмаль, поліетилен, сахароза, целюлоза, гума, гемоглобін, лавсан, капрон.

Номер слайду 3

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВОЗ) здоров’я населення залежить на 50% від способу життя, на 20 % - від якості оточуючого середовища , на 20 % - від спадкоємних особливостей організму, на 10% - від розвитку охорони здоров’я .

Номер слайду 4

Яке значення синтетичних органічних сполук у житті людини? ?? Використання та синтез органічних речовин створює чимало проблем. Головна із них – забруднення навколишнього середовища. Використання та синтез органічних речовин приносить людству користь. Ми отримуємо паливо, одяг, ліки, гуму і т.д.

Номер слайду 5

На жаль, розвиток цивілізації супроводжується забрудненням нашої планети.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

переміщуються на великі відстані з повітрям, водними потоками, мігруючими тваринами. СОЗ «стійкі органічні забруднювачі»Стокгольмською конвенцією про стійкі органічні забруднювачі (2001) визначено: ЗОС - органічні речовини, які мають токсичні властивості, отруйні для всього живого; хімічно стійкі; виявляють стійкість до розкладання; характеризуються біоакумуляцією (прогресивне накопичування в організмах харчового ланцюга);

Номер слайду 8

Навіть дуже невеликі кількості стійких органічних забруднювачів (СОЗ) можуть спричинити значну шкоду Розвиток хвороб імунної та репродуктивної систем, Онкологічні захворювання у людини. Вродженні дефекти у новонароджених. Під впливом СОЗ відбулося значне зниження популяції морських ссавців: тюленів, дельфінів . 

Номер слайду 9

Міжнародні хімічні конвенції, підписані нашою державою:

Номер слайду 10

Конвенцією передбачено зменшити використання та в подальшому ліквідувати дванадцять особливо токсичних СОЗ.

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Фреони. Фреони - це похідні метану і етану, в якому атоми Гідрогену замінюються атомами фтору і хлору (CF₂Cl₂, CFCl3). Нетоксичні, негорючі, невибухові, хімічно нейтральні, термічно дуже стійкі, фреони віднайшли широке застосування. Використовуються в холодильній установках і як гази, що виштовхують косметичні і фармацевтичні засоби з аерозольних ємностей, тобто як розпилювачі в аерозольних упаковках з фарбою, лаком, парфумами, входять до складу засобів тушіння пожарів.

Номер слайду 13

Фреони можуть зберігатися в атмосфері до 80 років.Їхні молекули на сонці розпадаються, вивільняючи атомарний Хлор, один атом якого може розкласти 10 000 молекул озону. Це руйнує озоновий шар планети. Як відомо озоновий шар атмосфери захищає всю біосферу від згубної дії ультрафіолетового випромінювання Сонця. Зниження вмісту озону в атмосфері загрожуєзменшенням врожаїв сільськогосподарських рослин, захворюваннями тварин і людей, збільшенням шкідливих мутацій тощо; а якщо озон зникне зовсім, буде знищено все живе на нашій планеті. Зараз утворилися озонові діри в атмосфері над. Антарктидою ( озонова діра діаметром понад 1 000 км), виявлена озонова діра над архіпелагом Шпіцберген. 

Номер слайду 14

Пестициди З одного боку, вони захищають урожай. Але з дощем вони потрапляють у ґрунт, потім — у ґрунтові води, річки, моря та океани. Вони можуть отруїти мешканців Світового океану або накопичуватися в організмах риб та інших водяних тварин і разом з їжею потрапити в організм людини, спричиняючи отруєння.

Номер слайду 15

Міграція та біоконцентрація пестицидівза харчовим ланцюгом

Номер слайду 16

Одним з найнебезпечніших пестицидів, що належить до групи стійких органічних забруднювачів (СОЗ), є ДДТ (дихлородифеніл-три-хлороетан, побутова назва — дуст). Він дуже ефективний у боротьбі з малярійними комарами та шкідниками бавовнику, сої , арахісу та багатьма іншими шкідливими організмами. Але він має канцерогенну та мутагенну дію. Для отруєння достатньо 10-20 мг. Через це ДДТ заборонений для використання в багатьох країнах світу, зокрема в Україні

Номер слайду 17

Засоби побутової хімії Засоби побутової хімії перебувають у списку одних із найсильніших побутових алергенів. Прояви алергічних реакцій, викликаних цими небезпечними речовинами — від дерматичних реакцій до безупинного кашлю. І ці реакції можуть виникнути не тільки в алергіка, а й у будь-якої людини. Сьогодні вже багато лікарів упевнені, що різке збільшення кількості респіраторних і шкірних захворювань, а також сильних алергічних реакцій безпосередньо пов’язане з необмеженим використанням побутової хімії.

Номер слайду 18

Синтетичні мийні засоби. Синтетичні мийні засоби - незамінні помічники у господарстві. Засоби для миття посуду, підлоги, вікон, відбілювачі - існує велике різномані побутової хімії . Практично всі вони (і продукти їх часткового розкладу) є небезпечними длялюдини і природи: вбивають усіх істот, які живуть на межі розділу середовищ «вода — повітря», у риб спричиняють зяброву кровотечу і задуху, у теплокровних — порушення хімічних процесів у клітинних мембранах, а також підсилюють токсичну і канцерогенну дію інших забруднювачів.

Номер слайду 19

Засоби для миття посуду. Засоби для миття посуду не особливо токсичні, але вони важко відмиваються при митті посуду, навіть якщо ми по кілька разів омиваємо посуд проточною водою. Коли ми наступного разу їмо з цього посуду, їжа разом з хімією на посуді потрапляє до нас прямо в організм. Щоб змити з посуду миючий засіб, її потрібно полоскати під проточною водою не менше 5 хвилин. Якщо миючий засіб потрапляє в шлунок, то стає причиною гастритів.

Номер слайду 20

Пральні порошки. Навіть 10-кратне полоскання в гарячій воді повністю не звільняє від хімікатів, що містяться в пральних порошках. Найсильніше утримують речовини вовняні, напівшерстяні і бавовняні тканини. Небезпечні концентрації ПАР зберігаються до чотирьох діб. Якщо речовини не змочуються водою, то практично їх не можна видалити водою . Це стосується жирових забруднень , воску , стеарину , олії , різних органічних речовин. У таких випадках застосовується мило , а ще краще – синтетичні мийні засоби(СМЗ) , що належать до групи поверхнево-активних речовин(ПАР)

Номер слайду 21

Сьогодні Україна входить в десятку країн за частотою алергічних захворювань і кожна десята дитина схильна до алергічних реакцій. Вважають , що більше 90% пухлин у людини після 50 років мають метаболічне походження і викликані хімічним забрудненням організму .  

Номер слайду 22

Темна нафтова плівка на поверхні моря знижує освітленість товщі води, інтенсивність фотосинтезу у фітопланктоні слабшає, зменшується обсяг кисню, що він виробляє. До найбільш шкідливих забруднювачів Світового океану належать нафта й нафтопродукти, їх щорічно потрапляє сюди 5— 10 млн т, головним чином в результаті втрат при добуванні нафти з морських родовищ, аварій танкерів, берегового стоку тощо. Нафта Сучасний рівень цивілізації і технології був би немислимий без тієї енергії, що надає нам нафта. Нафта, крім того, служить сировиною для нафтохімічної промисловості, що робить пластмаси, синтетичні волокна і безліч інших органічних сполук. Планктон, морські ссавці, птахи потерпають від нафтового забруднення. порушується теплоізоляція і птах гинуть від переохолодження, намагання почистити пір’я приводить до отруєння.

Номер слайду 23

Найбільшої шкоди зазнають рибоїдні птахи: нафта просочує й склеює їхнє пір’я.. Це унеможливлює політ. Наслідком погіршення теплоізоляції тіла стає загибель від переохолодження. Також знижується плавучість, і птах тоне у воді. Намагання тварини почистити пір’я призводить до заковтування вуглеводнів і отруєння.

Номер слайду 24

24 Загибель ікри, мальків, молодої риби. Екологічні наслідки нафтового забруднення. Поява потворних нежиттєздатних особин. Загибель водоплавних птахів. Порушення фотосинтезу- зменшення первинної біопродукції на 10%Порушення обміну в системі океан-атмосфера. Накопичення канцерогенів по ланцюгам живлення

Номер слайду 25

Де зустрічаються ПАВ?Практично всі виробництва, які включають процеси горіння є джерелами ПАВ. Це і нафтохімічні, і асфальтобітумні виробництва, котельні, і також великі сміттєзвалища, які горять;асфальтне покриття доріг  в жарку літню пору року буде забезпечувати високу концентрацію в повітрі бенз(а)пірену;продукти, які піддаються копченню, або обсмаженню можуть містити даний канцероген. Як зменшити вплив бензапірену на організм? По-перше, споживати як найменше смаженої і копченої їжі. Краще готувати на рафінованій олії, тому що при рафінуванні проходить її додаткове очищення від різних органічних залишків. Рідше споживати фаст-фуд, особливо картоплю фрі, яка смажиться на олії багаторазового використання і відповідно може містити великі кількості канцерогенів. Поліциклічні ароматичні вуглеводні Це група канцерогенних, тобто здатних викликати рак, речовин.

Номер слайду 26

Пластикове побутове сміття Пластик буквально проходить через наші руки весь день. Пластикова клавіатура, комп'ютерний монітор, пластикова миша, посуд… Кількість пластику, яку ми зустрічаємо щодня, не закінчується.

Номер слайду 27

Але куди дівається весь цей пластик?Незначна частина переробляється, частина потрапляє на звалища, а найбільша частина потрапляє у водойми. Живі організми, страждають від механічного впливу, як от заплутування у пластикових предметах, від потрапляння пластмасових відходів у шлунок та потрапляння в їхній організм хімікатів, що перешкоджають їхній фізіології. Дослідження показують, що тіла 90% морських птахів містять пластикове сміття. Під час їх спалювання в атмосферу виділяються токсичні речовини, вони є одним з факторів, що викликає у людей онкологічні захворювання, захворювання дихальних шляхів, нервової системи, а також спадкові захворювання.

Номер слайду 28

Ми перелічили не все. До органічних забруднювачів довкілля належать засоби очищення, дезінфекції , полірування предметів , виведення їз них плям , а також фарби , лак, клеючі матеріали , асортимент яких постійно зростає .

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Повторюємо Які речовини називають стійкими органічними забруднювачами? 2. Які подібні властивості мають особливо небезпечні органічні речовини – стійкі органічні забруднювачі3. Що таке біоакумуляція шкідливих речовин?4. Як запобігти негативному впливу забруднювачів у побуті?5. Як запобігти негативному впливу забруднювачів у сільському господарстві?6. Як запобігти негативному впливу забруднювачів у промисловості?

Номер слайду 33

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.6
Оригінальність викладу
4.6
Відповідність темі
4.9
Загальна:
4.7
Всього відгуків: 11
Оцінки та відгуки
  1. Велика Наталія Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Bulhaka Yuliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пась Любов Григорівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Зайва Елена
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Мигаленко Тетяна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Максим Блошенко
    Загальна:
    2.0
    Структурованість
    1.0
    Оригінальність викладу
    1.0
    Відповідність темі
    4.0
  8. Осіпчук Валентина
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  9. Дзевенко Марія Віталіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  10. Смакоуз Тамара Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  11. Казімко Ольга Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 8 відгуків
pptx
Додано
19 травня 2021
Переглядів
27143
Оцінка розробки
4.7 (11 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку