Презентація до уроку хімії в 11 класі "Явище періодичної зміни властивостей елементів і їхніх сполук на основі уявлень про електронну будову атомів"

Про матеріал
Презентація створена до 1го уроку хімії в 11 класі відповідно до нової програми
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ЯВИЩЕ ПЕРІОДИЧНОЇ ЗМІНИ ВЛАСТИВОСТЕЙ ЕЛЕМЕНТІВ ТА ЇХНІХ СПОЛУК НА ОСНОВІ УЯВЛЕНЬ ПРО ЕЛЕКТРОННУ БУДОВУ АТОМІВ

Номер слайду 2

Актуалізація пізнавальної діяльності*Еврестична бесіда1. Назвіть перші спроби класифікації хімічних елементів.2. Яку закономірність помітив Д.І. Менделєєв при створені ПСХЕ? Як сформулював закон?3. Що є графічним виразом періодичного закону?4. З чого складається ПСХЕ? Які форми Вам відомі?5. Чим відрізняється сучасне формулювання періодичного закону від менделєєвського?6. З чого складається атома?7. Які моделі атома Вам відомі?8. Що відображає графічна будова атома?9. У чому полягає фізичний зміст чисел періодичної системи?

Номер слайду 3

Узагальнення і систематизація набутих знань, умінь і навичок*Пригадаємо деякий матеріал з 8 класу: будову Літію, Калію, Натрію (робота учнів біля дошки)*Що спільного у цих атомів?*Як змінюють властивості у елементів однієї групи, підгрупи? Періоді?* Робота з ПСХЕ: в ході роботи з таблицею, пригадуємо поняття радіуса атома, електронегативності, окисно-відновні властивості хімічних елементів; характеризуємо зміну металічних-неметалічних властивостей елементів, в залежності від будови атома. Ключова ідея. Періодичність змін властивостей ХЕ та їхніх сполук повязана з періодичністю повторюваності електронної будови атомів.

Номер слайду 4

Радіус атома. У межах одного періоду кількість енергетичних рівнів в атомів елементів не змінюється, однак зростає заряд ядра атома, отже, посилюється притягання ядром атома електронів зовнішнього енергетичного рівня. Радіус стає менше. {E623664 E-625 C-41 FF-A992-B60 B32 F2693 B}Електрони рухаються хвилеподібно, форма орбіталей різна, тому радіус атома визначається експериментально. Одиницею вимірювання атомних радіусів є нанометр (нм): 1 нм = 1 ∙ 10–9 м.

Номер слайду 5

Електронегативність. Електронегативність елемента — це умовне значення атома, що характеризується здатністю притягувати до себе електрони під час утворення хімічних зв’язків. Ця здатність змінюється в періодах і групах залежно від розміщення елемента в періодичній системі.{E623664 E-625 C-41 FF-A992-B60 B32 F2693 B}Електронегативність- умовна одиниця. За найменшу одиницю для порівняння прийнято електронегативність Літію.

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Задача. Цей металічний елемент був передбачений Д.І. Менделєєвим. Він описав властивості металу і залишив йому клітинку у створеній періодичній таблиці. Незабаром цей метал був відкритий французьким хіміком Лекоком де Буабодраном, і пророцтво Менделєєва виявилося правильним. Відкритий елемент мав дуже низьку температуру плавлення (29,8) і вступав у взаємодію як з кислотами, так і з лугами. Недарма Менделєєв назвав його «екаалюміній». Назвіть метал метал, якщо під час взаємодії зразку масою 1,4 г з хлоридною кислотою утворюється 0,672 л (н.у.) водню.

Номер слайду 8

ЗНО 2016 ЗНО 2017

Номер слайду 9

ЗНО 2018

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

ЗНО 2019 Домашнє завдання. Опрацювати §1 (Попель, Крикля)Випереджувальне завдання: підготувати навчальні проекти : «1. Створення 3 D-моделей атомів елементів. 2. Застосування радіонуклідів у медицині. 3. Використання радіоактивних ізотопів як індикаторів у тваринництві, археології».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Лещенко Надія Павлівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Новікова Тетяна Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Новікова Тетяна Дмитрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Заяць Євдокія Дмитрівна
    Дуже добре, що використані завдання ЗНО різних років. Дякую за розробку!!!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Куц Наталя Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
23 серпня 2019
Переглядів
14234
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку