Презентація до уроку: "Хвороби, що викликають одноклітинні найпростіші"

Про матеріал
Презентація до уроку:"Одноклітинні організми збудники хвороб" використовується учнями під час проходження квесту про небезпечні захворювання, що викликають одноклітинні організми. Діти у групах проходять квест, під час якого зясовують хвороби, що викликають одноклітинні організми, шляхи зараження та правила дотримання особистої гігієни, щоб уникнути зараження.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Одноклітинні найпростішіПаразитичні одноклітинні

Номер слайду 2

Загальна характеристика найпростіших Найпростіші – ЕУКАРІОТИ, одноклітинні організми, мають мікроскопічні розміри (від 3мкм до 3мм). Більшість видів найпростіших - сапрофіти, знаходяться у воді прісних і солоних водойм, грунті. ПАТОГЕННІ НАЙПРОСТІШІ викликають паразитарні хвороби людини, тварин, вражають рослини, є предметом вивчення мікробіологів. Найпростіші налічують біля 25% паразитичних видів. Паразитами людини є понад 50 видів, які належать до 4-х груп. Найпростіші, що живуть в організмі людини можуть бути паразитами і викликати паразитарні хвороби – протозойні хвороби.

Номер слайду 3

• тіло складається із цитоплазми з клітинними органоїдами, ядра,клітинної мембрани .• Зовнішна мембрана – плазмолема.• Пелікула (щільна еластична оболонка) або ектоплазма (ущільненийповерхневий шар цитоплазми) - під плазмолемою.• Ядро (в окремих видів – декілька ядер), оточене ядерною оболонкою,має ядерце.• Цитоплазма з клітинними органоїдами (ЕПР, КГ, мітохондрії,лізосоми, рибосоми, вакуолі)• Органи руху (війки, джгутики, псевдоподії)• Вакуолі (травні та видільні)Будова найпростіших

Номер слайду 4

ДИЗЕНТЕРІЙНА АМЕБА (Entamoeba histolytica) Збудник АМЕБІАЗУ (амебної дизентерії). Зустрічається повсюдно, частіше у країнах з тропічним ісубтропічним кліматом (Індія, Північна і Центральна Африка,Південна Америка). АМЕБІАЗ – протозойна інфекційна хвороба, щохарактеризується виразковим ураженням товстогокишечника, схильністю до рецидивуючого перебігу іпозакишковими ускладненнями(абсцеси легень, печінки, головного мозку).

Номер слайду 5

Дизентерійна амеба. Цисти потрапляють в організм здорової людиниз забрудненою їжею, водою, із брудних рук. Механічними переносниками можуть бути мухиі таргани. ПРОФІЛАКТИКА. Особиста: дотримання правил особистої гігієни, кип'ятіння води,миття овочів, фруктів, захист їжі від мух і тарганів. Громадська: виявлення і лікування хворих та цистоносіїв,контроль за станом джерел водопостачання, знищеннямух і тарганів, санітарно-просвітня робота.

Номер слайду 6

Трипаносома (Trypanosoma)Рід паразитичних найпростіших класу джгутикових. Розміри від 12 до 100 мкм. Паразити крові та тканин хребетних, спричинюють нерідко тяжкі захворювання — трипаносомози, серед яких найнебезпечніші для людини сонна хвороба.

Номер слайду 7

Слід розвивати у регіонах поширення тваринних трипаносомозів стійки до цих хвороб породи свійських тварин. Необхідна боротьба з переносниками, але це важко реалізувати. Муха це-це в перекладі «та, що убиває отару тварин»

Номер слайду 8

Малярійний плазмодій. Плазмо́дій (Plasmodium) — рід паразитичних найпростіших, які спричинюють у ссавців, птахів, рептилій і людей малярію. Рід був описаний в 1885 році італійськими вченими Е. Маркіафава і А. Челлі. Малярійний плазмодій – збудник малярії, який паразитує у людини в кров'яних тільцях (еритроцитах) і в клітинах печінки.

Номер слайду 9

Профілактика :- захист від укусів комарів (використання репелентів, сіток)- знищення комарів- лікування хворих на малярію

Номер слайду 10

Токсоплазма (Toxoplasma gondii) Токсопла́зма (Toxoplasma gondii) — вид паразитичних найпростіших, основним носієм яких є кішки, але які можуть переноситися і безліччю інших теплокровних тварин, у тому числі і людьми. Токсоплазмоз, хвороба, що викликається токсоплазмою, зазвичай проходить легко. Проте для внутрішньоутробного плоду, у випадку якщо мати заразилася токсоплазмозом під час вагітності, а також для людини або кішки зі зниженим імунітетом, ця хвороба може мати серйозні наслідки, аж до летального результату

Номер слайду 11

Профілактика. Боротьба з токсоплазмозом домашніх тварин, дотримання санітарних правил при догляді за тваринами і обробці продуктів, ретельне обстеження на токсоплазмоз вагітних.

Номер слайду 12

Лейшманія (Leishmania donovani)Лейшманіо́зи (лат. Leishmaniasis) — група протозойних трансмісивних природно-вогнищевих трансмісивних хвороб людини й тварин, спричинених різними видами найпростіших роду Leishmania і поширених у тропічних і субтропічних країнах. Характеризується переважним ураженням внутрішніх органів (вісцеральний лейшманіоз) або слизових оболонок і шкіри (шкірний лейшманіоз).

Номер слайду 13

. Специфічними переносниками лейшманіозів Старого Світу є різні види москітів. Профілактика. Загальна профілактика полягає в ранньому виявленні, ізоляції, госпіталізації і лікуванні хворих, контролі якості лікування, захисті людей від нападу москітів і боротьбі з ними

Номер слайду 14

ТРИХОМОНАДИТрихомонада вагінальна — один з видів джгутикових одноклітинних тварин. Спричиняє інфекційне захворювання — трихомоноз.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Vlog Sasha
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 червня 2020
Переглядів
13986
Оцінка розробки
4.9 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку