Презентація до уроку "Історичні скарби України"

Про матеріал

Предмет: Я у світі

Клас: 3

Розділ: Людина в суспільстві

Тема. Історичні скарби України

Презентпція до уроку.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Історичні скарби України Підготувала Гончаренко Л.П. вчитель початкових класів Острівчанської загальноосвітньої школи І-ІІ ступенів

Номер слайду 2

Коштовності, гроші, цінні речі Духовні та культурні цінності, що створила людина Скарб

Номер слайду 3

Собор Головний храм у християн, в якому відправляє богослужіння священнослужитель високого сану

Номер слайду 4

Спаський собор Собор – одна з найстаріших монументальних кам'яних будов України. Закладений у 1036 році князем Мстиславом Володимировичем. Він був усипальницею князів.

Номер слайду 5

Софійський собор Християнський собор у Києві, пам'ятка 11 – 18 ст. Знаходиться на території Софійського монастиря і є складовою Національного заповідника ”Софія Київська”. До заповідника належать ”Золоті ворота”, “Андріївська церква”, “Кирилівська церква”, “Судацька фортеця”.

Номер слайду 6

Золоті ворота Андріївська церква Кирилівська церква Судацька фортеця

Номер слайду 7

Лавра Найбільший чоловічий православний монастир, який підпорядкований безпосередньо патріарху. В Україні 2 лаври: Києво – Печерська і Почаївська.

Номер слайду 8

Києво - Печерська лавра Одна з найбільших православних святинь України. Заснована у 1051 році, за князя Ярослава Володимировича монахом Антонієм як печерний монастир. Один із перших монастирів на Русі.

Номер слайду 9

Почаївська лавра Православний чоловічий монастир (лавра) у Почаєві (Тернопільська область) Найбільша православна святиня Волині В Україні. Заснували ченці, які втекли від нападу татар в 1240 році. Знаходиться ікона Матері Божої, що привіз митрополит Неофіт.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

м. Кам'янець – Подільський (Хмельницька область) Старовинне місто, середньовічна частина якого розташована на мальовничому скелястому острові, утвореному впродовж мільйонів років рікою Смотрич. Природа, праця і талант людей створили комплекс, який відомий унікальними фортифікаційними спорудами, каньйоном ріки Смотрич, численними пам'ятками історії та культури XIII-XVIII ст., а міст, який з'єднує острівну частину з фортецею, можливо був побудований ще за часів існування Римської імперії. Всі ці об'єкти сьогодні входять до Національного історико-архітектурного заповідника. Місто є центром Національного природного парку "Подільські Товтри", створеного у 1996 р. на території трьох південних районів Хмельницької області. Найбільш цікавими із природних об'єктів є унікальні ландшафти товтрового кряжу, який у межах парку тягнеться на 80 км і підноситься на 50-60 м і який є залишком бар'єрного коралового рифу (подібного тому, що поблизу Австралії), утвореного у теплих водах Сарматського моря 15-20 млн. років тому назад.

Номер слайду 12

м. Запоріжжя Важливий адміністративний, культурний і економічний центр півдня України. Острів Хортиця – найбільший острів на Дніпрі, що на 12 км тягнеться в межах міста і який оголошено Національним історико-культурним заповідником. У природному відношенні найбільш цікавою є його північна частина, де круті береги і скелі, складені найдавнішими на планеті гранітами архейського періоду, на 40-70 м вивищуються над водами Дніпра. У цій частині розмістився музей історії Українського козацтва, хоча перша, і єдина у цьому місці, Січ була розташована на острові Мала Хортиця, що розташований неподалік. Цікавими є і археологічні пам'ятки острова більш давньої історії – декілька святилищ епохи пізньої бронзи.

Номер слайду 13

м. Канів (Черкаської області) Святе для українців місце вічного спочинку нашого пророка Т. Г. Шевченка. Для увіковічення його пам'яті створено Національний історико-культурний заповідник. Поблизу міста розташований один з найдавніших в Україні Канівський природний заповідник, створений у 1923 р. на площі 2027 га – де охороняються еталонні природні комплекси українського лісостепу. На території заповідника (на Княжій горі) у 1892 р. розкопано залишки давньоруського міста Родень. Все різноманіття заповідника представлено у музеї природи. Туристи мають можливість ознайомитися також з пам'яткою архітектури періоду Київської Русі – Успенським собором (1144 р.), а також побувати на могилі та в музеї дитячого письменника А. Гайдара.

Номер слайду 14

Музеї – гр. слово “храм муз” Науково – дослідні і науково – освітні заклади, які збирають, вивчають, зберігають і популяризують пам'ятки історії, матеріальної і духовної культури. Музеї історичні і художні, будинки-музеї та музеї під відкритим небом, на заводах, і установах, в інститутах і школах. В Україні діє понад 380 музеїв.

Номер слайду 15

Аптека – музей у Львові Аптека ”Під чорним орлом” – діюча аптека і музей. Тут демонструється більш ніж трьох тисяч рідкісних експонатів. ЇЇ засновано в 1735 році військовим фармацевтом, магістром Наторпом.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Музей підків у Львові У музеї зберігається своєрідне ковальське свідоцтво минулих століть: це підкови, знайдені під час археологічних розкопок. Правдоподібно, вони належать до XVII століття. При Ветеринарній школі у Львові ще від 1881 року функціонувала школа кування коней. До музею входять роботи коваля Петра Голінка.

Номер слайду 18

Музей лісу і сплаву в Карпатах Музей лісу і сплаву розташований на території НПП “Синевір”на Чорній Реке. Єдиний діючий музей у Європі. Це диво – об’єкт, якому немає аналогів у всьому світі, - чудове гідротехнічне спорудження 19 ст., споруджене на воді.

Номер слайду 19

Музей бджільництва на Полтавщині У хаті кінця XIX ст., перевезеній із села Помоклі Переяслав-Хмельницького району, розміщений «Музей історії бджільництва». Хата збудована в шули: хата, сіни, хатина і прихатня комора. У дворі — комора для зберігання меду, рамок, вуликів і вільшанник — погріб, покритий двоскатним солом'яним дахом для зимування пасіки, та вулики-дупляки середини XIX ст.

Номер слайду 20

Тут мій корінь і родина... Одне слово – Україна!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Близнюк Тетяна Анатоліївна
    Ви молодець! Цікавий матеріал.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Глушко Тетяна Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Руденко Валентина Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Відерська Наталія Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
ppt
Додано
14 січня 2018
Переглядів
17530
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку