Презентація до уроку "Кількість населення світу та України. Природний рух населення.

Про матеріал
Презентація до уроку "Кількість населення світу та України. Природний рух населення". В матеріалі дотримана структура уроку. Використані різні прийоми та методи навчання.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

8 клас Кількість населення світу та України. Природний рух. Підготувала вчитель географії Дружбівського НВК: ЗОШ І –ІІІ ступенів – ДНЗ Павленко Олена Олексіївна

Номер слайду 2

Василь Симоненко. Ти знаєш, що ти – людина? Ти знаєш про це чи ні?Усмішка твоя – єдина. Мука твоя – єдина. Очі твої – одні.

Номер слайду 3

Населення Населення… За цим простим, маловиразним словом криються долі багатьох мільйонів людей, що жили тисячі років тому, живуть зараз і будуть жити в майбутньому.

Номер слайду 4

Прийом «Асоціація»Вам потрібно підібрати асоціації до поняття «населення»

Номер слайду 5

Тема уроку «Кількість населення світу та України. Природний рух населення. План уроку.1. Кількість населення в Україні та світі.2. Чинники,що впливають на кількість населення.3. Природний приріст, його типи.4. Депопуляція.5. Практична робота №11.

Номер слайду 6

Прийом «Словничок»Демографія – наука, що вивчає склад і рух населення та закономірності його розвитку. Кількість населення – це кількість мешканців у певній країні в певний момент часу. Природній рух населення – зміна кількості населення внаслідок процесів народжуваності та смертностіВідтворення –безперервний, постійно повторюваний процес зміни поколінь через народження і смерть

Номер слайду 7

Проаналізуйте графік і зробіть висновок про те, як змінювалась кількість населення в світі.

Номер слайду 8

Проаналізуйте графік і зробіть висновок про те, як змінювалась кількість населення в Україні.

Номер слайду 9

Проблемне запитання. Метод «Прес». Щорічно населення Землі збільшується на 80 мільйонів людей. Якщо темпи приросту населення залишаться на такому ж рівні, то до 2050 року на Землі житимуть близько 9-10мільярдів. Які проблеми породжує збільшення чисельності населення?

Номер слайду 10

Правила ведення. Я вважаю, що ... (висловіть свою думку, поясніть, у чому полягає ваш погляд)....тому, що... (наведіть причину появи цієї думки, тобто на чому ґрунтуються докази на підтримку вашої позиції).... наприклад... (наведіть факти, які демонструють ваші докази, вони підсилять вашу позицію). Отже (тому), я вважаю... (узагальніть свою думку, зробіть висновок про те, що необхідно робити; тобто, це є заклик прийняти вашу позицію).

Номер слайду 11

Аргументи Щоб прогодувати таку кількість людей, на думку експертів, у найближчі 40 років необхідно подвоїти, а то й потроїти обсяг виробництва продовольчих товарів; Висока щільність населення веде до руйнування середовища проживання та виснаження природних ресурсів.

Номер слайду 12

Чинники,що впливають на кількість населення та природний рухбіологічні, соціальні, історичні.

Номер слайду 13

Чинники,що впливають на кількість населення та природний рух. Біологічні чинники мали визначальну роль у характері відтворення населення з давніх-давен до ХVІІІ ст. Соціальні причини, що визначали матеріальні умови життя. До них належать рівень розвитку медицини, санітарно-гігієнічні норми праці й побуту, національні та релігійні традиції, рівень добробуту родини, ступінь залучення жінки до суспільного життя, зростання частки міського населення тощо. Історичні причини це війни, голодомори, революції, екологічні негаразди.

Номер слайду 14

У світі склалося два основні типи відтворення населення: звуженний і розширений. Два типи відтворення населення

Номер слайду 15

Природній приріст. Природній приріст - різниця між кількістю народжених (Н) і кількістю померлих (С) за певний період (за рік) Усі ці показники вимірюються у проміле (‰)Депопуляція — зменшення кількості населення

Номер слайду 16

І тип відтворення населення. Першому (звуженому) типу відтворення населення притаманні низькі та дуже низькі показники народжуваності (10–16 осіб/тис.) і невисокої смертності (9–12 осіб/тис.), тому й низький природний приріст (1–7 осіб/тис.). Такий тип відтворення властивий здебільшого високорозвиненим країнам світу. Він спостерігається у Європі, Північній Америці, Австралії, Новій Зеландії, Японії. Низький рівень народжуваності тут пов’язують зі зростанням ролі жінки у суспільному житті, відсутністю ранніх шлюбів, підвищенням рівня культури суспільства, поширенням міського способу життя, «подорожчанням дитини», тобто збільшенням витрат на її утримання й освіту.

Номер слайду 17

ІІ тип відтворення населення. Другий (розширений) тип відтворення населення характерний для країн, що розвиваються, та азіатських країн із перехідною економікою. Він поширений в Африці, Азії, Латинській Америці, Океанії. Це саме ті регіони світу, що зазнали «демографічного вибуху» у ХХ ст. Цьому типу відтворення населення притаманні високі та дуже високі показники народжуваності (29–50 ‰) і відноснонизька смертність (7–12 ‰), а отже – високий природний приріст (18–30 ‰).

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Депопуляція це явище коли рівень смертності є вищим за народжуваність при цьому від’ємний природний приріст поступово призводить до вимирання населення. Зменшення абсолютної чисельності населення притаманне й демографічнійситуації в Україні . Так, у 2015 р. в нашій державі рівень народжуваності дорівнював 9,6 ‰, смертності – 13,9 ‰. Тобто природний приріст становив –4,3 ‰. У сільській місцевості темпи депопуляції ще більші через відплив молоді до міст. Села вимирають. Щотижня в Україні зникає одне село.

Номер слайду 21

Практична робота №11 Обчислення показників природного та механічного руху населення в різних регіонах України.

Номер слайду 22

Прийом « Цікава інформація»Найвищий коефіцієнт сумарної народжуваності у африканської країни Нігер (6,62), а найнижчий у азіатської держави Сінгапур (0,82)Найвищий спад населення зафіксовано у європейській країни Болгарії (-5,7 на 1000 осіб)Найвищий приріст населення на сьогодні у африканської країни Ефіопії (36,2 на 1000 чоловік)Але найвищий чисельний приріст населення залишається за Індією (15 млн на рік) Щохвилини населення Землі збільшується на 154 людини

Номер слайду 23

Закріплення1. Які чинники впливають на природний рух населення?2. Які ви знаєте типи відтворення населення? 3. Які особливості відтворення населення в сучасній Україні?

Номер слайду 24

http://myfuturecom.blogspot.com/2018/12/blog-post.html

Номер слайду 25

Рефлексія. Проаналізуйте, яка отримана інформація була для вас особливо цікавою?Яка інформація знадобиться у майбутньому? Чому? Чи вдалося нам досягти завдань уроку?

Номер слайду 26

Рефлексія1. На уроці я працював активно / пасивно2. Своєю роботою на уроці я задоволений незадоволений3. Урок для мене видався коротким / довгим4. На уроці я не втомився / втомився5. Мій настрій став кращим / гіршим6. Матеріал уроку для мене був /зрозумілим / не зрозумілим/ корисним

Номер слайду 27

Домашнє завдання Прочитати параграф 54, переглянути відео, презентацію, виписати правила, завдання с.234 (усно)

pptx
Пов’язані теми
Географія, 8 клас, Презентації
Додано
15 березня
Переглядів
94
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку