Презентація до уроку "Кіммерійці та скіфи на території сучасної України" для 6 класу

Про матеріал
Презентація до уроку "Кіммерійці та скіфи на території сучасної України" інтегрованого курсу "Всесвітня історія. Історія України 6 класу. За підручником Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема. Кіммерійці та скіфи на території сучасної України. Підручник : Голованов С. О. Всесвітня історія. Історія України (інтегрований курс) : підручник для 6 класу закладів загальної середньої освіти. — Тернопіль : Астон, 2019. — 224 с.

Номер слайду 2

ПЛАН МАТЕРІАЛУ УРОКУ1. Племена і народи залізного віку на території сучасної України.2. Кіммерійці.3. Скіфи: розселення та заняття.4. Велика Скіфія, її відносини з цивілізаціями Передньої Азії.5. Духовний світ скіфів.

Номер слайду 3

СЛОВНИК ПОНЯТЬ І ТЕРМІНІВКУРГА́Н — насип над стародавньою могилою. СКЛЕП — закрите підземне приміщення, у якому розміщували труни з померлими. ПЕКТОРА́ЛЬ (від латин. «пектораліс» — нагрудний) — нагрудна прикраса, яку носили вищі правителі: фараони, римські імператори, скіфські правителі.

Номер слайду 4

1. Племена і народи залізного віку на території сучасної України. Актуалізація опорних знань: пригадайте, що таке ЗАЛІЗНИЙ ВІК?РОЗПОВІДЬ : На території, яку в далекому майбутньому назвуть Україною, залізний вік тривав від ІХ ст. до н. е. до IІІ ст. н. е. Першим народом на українських теренах, про який залишилася згадка в письмових джерелах, були кіммерійці.

Номер слайду 5

2. Кіммерійці. Широкі степи північного Причорномор’я України були дуже зручні для розвитку табунного скотарства. Тому не дивно, що в ІХ ст. до н. е. на них розселились і надовго залишилися племена кочовиків, яких називали кіммері́йцями. Найдавнішою писемною згадкою про кіммерійців стала «Одіссея» Гомера. Згодом про них писав і грек Геродот, який, мандруючи в V ст. до н. е., потрапив на землі, що пізніше стали територією України. Усі, хто згадували про кіммерійців, відзначали їхню войовничість. У походах вони діставалися аж до Малої Азії. Головна їхня сила — кіннота. Вершники були озброєні мечами, молотами, бойовими луками. Кіммерійський воїн ніколи не розлучається з конем - той був для кочовика товаришем, помічником і рятівником у разі небезпеки. Надаючи перевагу скотарству, кіммерійці потроху навчалися й рільництву. Ці войовничі мешканці півдня України жили племенами, які об’єднувались у племінні союзи. Очолював державне об’єднання цар. Панували кіммерійці в українських степах до VII ст. до н. е., поки зі сходу не прийшли скіфи.

Номер слайду 6

КІММЕРІЙЦІ

Номер слайду 7

3. Скіфи: розселення та заняття. Скіфи спромоглися подолати опір кіммерійців завдяки своїй чисельності, єдності й організованості. Коли Геродот у V ст. до н. е. писав про скіфів, він вважав, що ті поділяються на скіфів-орачів, скіфів кочовиків та царських скіфів. Царські скіфи мешкали на берегах Азовського моря та в степовому Криму. Скіфи-орачі жили в лісостеповій зоні, переважно між Дністром і Дніпром. А скіфи-кочовики опанували степи Подніпров’я. Поселення облаштовували на пагорбах, зручних для оборони, й оточували їх земляними валами та ровами. Вони були майстерними ремісниками: ковалями, гончарами, ткачами. Разом із залізом скіфи виробляли і бронзу.

Номер слайду 8

4. Велика Скіфія, її відносини з цивілізаціями Передньої Азії. На початку І тис. до н. е. скіфи мешкали в Малій Азії, але в VII ст. до н. е. малоазійці відтіснили їх у причорноморські степи. Скіфи звільнили від кіммерійців землі на північ від Чорного моря і залишилися там на кілька століть, міцно утримуючи цю територію. Скіфи постійно воювали і жили за рахунок здобичі, втручалися в боротьбу між державами Малої Азії. Вони брали участь у війнах між Ассирією, Мідією та Ново. Вавилонським царством, стаючи на бік однієї з воюючих сторін. Скіфські воїни-кочовики відзначалися жорстокістю в бою. Головною ударною силою була кіннота.Історичні рукописи про війни перських і македонських царів проти скіфів: Приблизно в 513 р. до н. е. перський цар Дарій І пішов на скіфів, щоб прокласти новий шлях у Середню Азію. Заглибившись в безмежні степи Північного Причорномор’я, вони відчули, що потрапили у пастку. Скіфи володіли тактикою партизанської війни: уникали відкритого бою, завдавали великих втрат, стрімко нападаючи на персів. Переслідувати скіфів було небезпечно — ті досконало володіли прийомом «скіфський постріл»: вершник повертався назад у сідлі та випускав стрілу, не зупиняючи коня.

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Жителі грецьких колоній Північного Причорномор’я прагнули підтримувати зі скіфами мирні стосунки: купували хліб, шкіру, хутра, худобу, іноді рабів та продавали все це в містах Малої Азії та Балканської Греції. А скіфам греки продавали вино, оливкову олію, тканини та ювелірні прикраси. Наприкінці VI ст. до н. е. у скіфів сформувалася держава, розквіт якої припадає на IV ст. до н. е. за часів правління Ате́я. У ІІІ ст. до н. е. скіфів почали тіснити племена сарматів, які мешкали за р. Танаїс (нині р. Дон). Скіфіи перенесли свою столицю в Крим, на береги р. Салгір, де вона стала називатися Неаполь Скіфський. Зберігалася скіфська держава до III ст. до н. е., аж поки її остаточно не знищили готи. Про могутність Скіфської держави свідчать курга́ни –поховання як бідних, так і багатих скіфів. Бідняків ховали в ямах, насипаючи зверху невисокі кургани. У могильний склеп поміщали жертв — рабів, конюха, частину найкращих речей померлого вельможі-скіфа

Номер слайду 11

5. Духовний світ скіфів. Тисячу років скіфи постійно з кимось воювали: кіммерійцями, фракійцями, сарматами, греками, сирійцями... Воїн-скіф мав випити кров першого убитого ворога, інакше його не вважали скіфом і не допускали до святкової ритуальної учти. Мудрі греки збагнули, що войовничих скіфів їм не перемогти в бою , тож знаючи високий художній смак цього народу, вони вирішили «приручити» скіфів силою... мистецтва. І це, мабуть, уберегло квітучу Елладу від скіфських мечів, кинджалів, бойових сокир. У 1971 р., досліджуючи скіфське царське поховання у велетенському кургані Товста Могила, археологи на чолі з Борисом Мозолевським знайшли чимало золотих прикрас царя, цариці-скіф’янки, охоронців, слуг, похованих разом з володарем. Учені пов’язують ці скарби із IV ст. до н. е. і зокрема з добою царя Скіфії Ате́я. Серед знахідок є золота пектора́ль. Вона складається з 3 частин, з’єднаних смужками рослинного орнаменту. Рослини ніби розділяють жорстокі епізоди із життя тварин і мирні картини людського світу. Верхня частина пекторалі відображає побутові сцени. У нижній частині відтворено жорстоку боротьбу травоїдних тварин із хижаками. Особливо вражають битва коней із грифонами, напад лева і леопарда на кабана й оленя, погоня псів за зайцем.Історики пов’язують зображення на пекторалі з новим роком, який починався тоді не 1 січня, а у весняне рівнодення — наприкінці березня, коли все живе дихало весною.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

ЗАКРІПЛЕННЯ МАТЕРІАЛУ УРОКУРОБОТА ЗІ СТРІЧКОЮ ЧАСУ: кольоровими олівцями відзначте на стрічці часу час розселення на теренах України кіммерійців, скіфів.

Номер слайду 14

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ1. Прочитати § 26. Кіммерійці та скіфи на території сучасної України.2. Творче завдання: Уважно розгляньте пектораль. Опишіть за малюнком заняття скіфів. Ви — давній ювелір. Вам потрібно створити прикрасу для скіфського царя. Що ви виготовите, як прикрасите коштовну річ?

pptx
Додано
21 грудня 2022
Переглядів
2478
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку