Презентація до уроку "Кислоти та їх властивості. Урок-подорож до країни Кислот"

Про матеріал
Презентація до уроку хімії у 8 класі "Урок подорож до країни кислот" про кислоти, їх фізичні, хімічні властивості, застосування та знаходження в природі. У матеріалі використані відеодосліди з ютуб каналу yrok.net.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку:

Номер слайду 2

 1.Слово, що виникає при асоціації з лимоном?  2.Дайте визначення кислотам?

Номер слайду 3

Кислоти – складні речовини, до складу яких входять один або кілька атoмів Гідрогену, здатних заміщуватися на атоми металів, і кислотний залишок. Приклади: HCl, Н2S, HNO3, Н2SO4, Н3РO4, H2CrO4.

Номер слайду 4

 3.Як класифікують кислоти?

Номер слайду 5

КЛАСИФІКАЦІЯ Кислоти класифікують за: вмістом Оксигену 1.Безоксигенові: HCl, H2S, HBr, HІ. 2.Оксигеновмісні: HNO3, H2SO4, H2CO3. oснувністю 1.Одноосновні: HCl, HBr, HІ. 2.Двохосновні: H2SO3, H2S, H2SiO3. 3.Триосновні: H3PO4, H3BO3.

Номер слайду 6

 4.Як називають кислоти?

Номер слайду 7

НОМЕНКЛАТУРА КИСЛОТ Кислоти можна називати на основі назви аніона ( хлорид, сульфат тощо ) із закінченням -на та слова “кислота”. Приклади: H2S – сульфідна кислота, H2SО4 – сульфатна кислота, H3РО4 – фосфатна кислота. сульфід S SО4 сульфат РО4 фосфат

Номер слайду 8

З яких речовин можна отримати кислоти?

Номер слайду 9

ДОБУВАННЯ КИСЛОТ 1.Безоксигенові кислоти можна добути взаємодією водню та відповідного неметалу: H2 + Br2 = 2HBr. 2.Оксигеновмісні кислоти можна добути взаємодією води та відповідного кислотного оксиду: H2O + Р2O5 = 2H3PO4.

Номер слайду 10

З наведених формул речовин КСl, HNO2, Na2HPO4, H2Cr2O7, F2, HI, Mg(OH)2, MnCl2, NH4Br 1)випишіть формули кислот (2б), 2)визначте валентність кислотних залишків (1б), 3)зазначте назву і тип кожної кислоти (5б), 4)cкладіть рівняння добування двох з наведених кислот (4б).

Номер слайду 11

1.Кислоти – це рідини або тверді речовини. 2.Більшість з них розчинні у воді (виключення – силікатна кислота).

Номер слайду 12

3.Важчі за воду. 4.Деякі з кислот леткі.

Номер слайду 13

Кислоти змінюють забарвлення індикаторів: а) фенолфталеїн залишається безбарвним; б) метилоранж змінюється на червоний; в) лакмус – на рожевий (червоний), г) універсальний індикатор – на червоний.

Номер слайду 14

Кислоти реагують з металами, що стоять у ряду напруги металів ліворуч Гідрогену, з утворенням відповідної солі та водню (за виключенням – нітратної кислоти): Zn + H2SO4 = ZnSO4 + H2↑; і не реагують з металами, що стоять у ряду напруги праворуч Гідрогену: Cu + H 2SO4 ≠ .

Номер слайду 15

Реакції заміщення Реакції заміщення – це хімічні реакції, що відбуваються між простими і складними речовинами, в процесі яких атоми простої речовини заміщують атоми одного з елементів складної речовині, утворюючи нову просту та нову складну речовини.

Номер слайду 16

Кислоти реагують з більшістю оксидів металів ( амфотерними та оснувними ) з утворенням відповідної солі та води H2O: CuO + 2 HCl = CuCl2 + H2O, Fe2O3 + 3 H2SO4 = Fe2(SO4)3 + 3H2O.

Номер слайду 17

Реакції обміну Реакції обміну – це реакції між двома складними речовинами в процесі яких вони обмінюються своїми складовими, утворюючи дві нові складні речовини.

Номер слайду 18

Кислоти реагують з більшістю гідроксидів металів ( амфотерними та оснувними ) з утворенням солі та води H2O: 2КOH + H2SO4 = K 2SO4 + 2H2O, Cu(ОН)2 + 2HNO3 = Cu(NO3)2 + 2H2O, Al(ОН)3 + 3HBr = AlBr3 + 3H2O.

Номер слайду 19

Кислоти взаємодіють з солями з утворенням інших солі та кислоти, якщо внаслідок реакції виділяється газ ( летка речовина ) або осад: AgNO3 + HCl = AgCl + HNO3, CaCО3 + 2HCl = CaCl2 + H2CO3 CO2 H2O.

Номер слайду 20

1.Чітко визначайте порядок і правила безпечного проведення досліду. 3.Речовини для досліду потрібно брати в кількостях, передбачених інструкцією. 2.Виконуйте тільки ту роботу, яка передбачена завданням. 1.Чітко визначайте порядок і правила безпечного проведення досліду. 3.Речовини для досліду потрібно брати в кількостях, передбачених інструкцією. 2.Виконуйте тільки ту роботу, яка передбачена завданням.

Номер слайду 21

4.Після закінчення роботи помийте руки з милом. 5.У разі потрапляння на шкіру кислоти потрібно негайно змити її залишки зі шкіри водою та слабким розчином питної соди.

Номер слайду 22

ЛАБОРАТОРНИЙ ДОСЛІД № 1. ТЕМА: ДІЯ РОЗЧИНІВ КИСЛОТ НА ІНДИКАТОРИ.

Номер слайду 23

Інди- катор Колір фенол- фталеїн метил- оранж лакмус універ- сальний Колір у нейтраль- ному середовищі Колір у розчині кислоти Заповніть таблицю:

Номер слайду 24

Сформулюйте висновок на основі спостережень: 1)Які з індикаторів найкраще використовувати для виявлення кислоти? Чому? 2)Яке середовище в розчині кислоти ( нейтральне, кисле або лужне )?

Номер слайду 25

ЛАБОРАТОРНИЙ ДОСЛІД № 2. ТЕМА: ВЗАЄМОДІЯ ХЛОРИДНОЇ КИСЛОТИ З МЕТАЛАМИ.

Номер слайду 26

1)Проведіть досліди. 2)Зазначте у зошиті свої спостереження. 3)Складіть рівняння відповідних реакцій. 4) Сформулюйте висновок на основі спостережень: Які з використаних металів реагують з хлоридною кислотою? Який з використаних металів не реагує з кислотою? Який газ виділяється в результаті реакції?

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Вивчити § , виконати письмово 2 завдання Домашнє завдання

ppt
Додано
22 січня 2022
Переглядів
2644
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку