Презентація до уроку "Квітка як орган статевого розмноження рослин."

Про матеріал
Презентація допоможе ознайомити учнів з будовою квітки, навчити впізнавати частини квітки та різні типи квіток; розвивати вміння описувати, порівнювати квітки та їх частини, робити відповідні висновки; розвивати критичне та логічне мислення; виховувати бережливе ставлення до квіткових рослин та навколишнього середовища.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Квітка як орган статевого розмноження рослин. Будова і різноманітність квіток. Презентація з біології для учнів 6 класу

Номер слайду 2

Існує величезне розмаїття квіток: вони відрізняються формою, розмірами, забарвленням тощо.

Номер слайду 3

Квітка складається з квітконіжки, квітколожа, оцвітини, тичинок та маточок. Квітконіжка – частина стебла, що несе на собі квітку. Квітки без квітконіжок називають сидячими (у кукурудзи, соняшнику, конюшини)

Номер слайду 4

Квітконіжка переходить у квітколоже – верхня вкорочена стеблова розширена частина квітконіжки. До нього послідовно прикріплюються: листки оцвітини, тичинки і маточки.

Номер слайду 5

Чашечка утворюється видозміненими листками - чашолистиками, переважно зеленого кольору. Чашечка захищає внутрішні частини квітки від несприятливих впливів довкілля, особливо коли квітка ще не розцвіла й перебуває у стані бутона.

Номер слайду 6

вільнолиста утворена вільними чашолистиками (капуста, левкой); зрослолиста чашечка утворена чашолистиками, які зростаються (шипшина, петунія). Дзвоники карпатські Дурман

Номер слайду 7

Квітка складається з квітконіжки, квітколожа, оцвітини, тичинок та маточок. Віночок - найпомітніша частина квітки, який утворений з пелюсток - видозмінених листочків, забарвлених у різні кольори. Основна функція віночка – приваблення запилювачів.

Номер слайду 8

вільнопелюстковий з вільними пелюстками (шипшина); зрослопелюстковим з пелюстками, що зростаються (картопля, помідори)

Номер слайду 9

Оцвітина – сукупність видозмінених листочків чашечки і віночка, які оточують тичинки й маточки.

Номер слайду 10

Оцвітина Захищає маточку та тичинки від несприятливих умов. Приваблює запилювачів. Проста оцвітина Подвійна оцвітина Оцвітина

Номер слайду 11

Віночок (пелюстки) Чашечка відсутня

Номер слайду 12

Віночок Чашечка віночок + чашечка

Номер слайду 13

відсутня оцвітина, тоді такі рослини називають голими, вони притаманні рослинам, які запилюються вітром (ясен, інжир, верба).

Номер слайду 14

чашоподібна, коли листочки забарвлені в зелений колір, чим нагадують чашолистки (будяк, кропива) віночкоподібна з яскраво забарвленими пелюстками (тюльпан, лілія, конвалія).

Номер слайду 15

Головні частини квітки – тичинки і маточки. Тичинки розміщуються по внутрішньому краю оцвітини. Їхня кількість у квітці коливається від однієї (у канни) до кількох сотень (у мімози). Квітка складається з квітконіжки, квітколожа, оцвітини, тичинок та маточок.

Номер слайду 16

Кожна тичинка утворена тичинковою ниткою та пиляком. Пиляк – верхня розширена частина тичинки, де розташовані пилкові гнізда. Там формуються пилкові зерна, які містять чоловічі статеві клітини, - . Вони забезпечують процеси запліднення. Сукупність пилкових зерен має назву .

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Маточка утворена одним чи кількома зрослими листочками – . Маточок у різних видів рослин буває від однієї, як у яблуні, до кількох десятків, як у суниць і жовтцю.

Номер слайду 19

У маточки розрізняють нижню розширену частину – зав'язь, де містяться ; середню видовжену – стовпчик (є не в усіх квіток) та верхню – приймочку.

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Маточка – жіноча репродуктивна частина квітки. У ній формуються насінні зачатки.

Номер слайду 22

Маточка (жіноча частина квітки) Насінні зачатки Зав’язь Стовпчик Приймочка

Номер слайду 23

З насінного зачатка після запліднення зазвичай розвивається насінина, а із стінок зав’язі – стінка плода. Шкірка, яка утворюється з покривів насінного зачатка, захищає розташовані всередині насінини зародок та запас поживних речовин. Насінина разом із стінкою плода утворює плід. Плід може містити одну, кілька або багато насінин

Номер слайду 24

Тичинки – чоловічі репродуктивні частини квітки, у яких утворюються пилкові зерна Пиляк Тичинкова нитка

Номер слайду 25

Квітки, що містять одночасно маточки й тичинки( вишня, тюльпан) називаються ДВОСТАТЕВІ. Квітки, що містять або маточки, або тичинки (огірок, тополя,обліпиха) називаються ОДНОСТАТЕВІ ТИПИ КВІТОК

Номер слайду 26

Рослини з одностатевими квітками Однодомні (жіночі та чоловічі квітки на одній рослині) Дводомні (жіночі та чоловічі квітки на різних рослинах)

Номер слайду 27

Кукурудза – однодомна рослина

Номер слайду 28

Верба ─ дводомна рослина Одностатеві квітки розміщені на різних рослинах Чоловічі (тичинкові) квіти мають вигляд жовтих сережок Жіночі (маточкові) квіти мають вигляд зелених сережок

Номер слайду 29

Симетрія квітки Актиноморфні, або правильні, через які можна провести кілька площин симетрії, кожна з яких ділить його на дві рівні частини (зонтичні, капустяні) Зигоморфні, або неправильні, через які можна провести тільки одну вертикальну площину симетрії (бобові, злакові). Асиметричні- через які неможна провести вісь симетрії.

Номер слайду 30

Вправа «П’ятий зайвий» Варіант 1: зав’язь, пиляк, чашолисток, черешок, віночок; Варіант 2: пелюстки, чашечка, стовпчик, приймочка, стебло.

Номер слайду 31

Вправа «П’ятий зайвий» Варіант 1: зав’язь, пиляк, чашолисток, черешок, віночок (черешок – у листка); Варіант 2: пелюстки, чашечка, стовпчик, приймочка, стебло (стебло – у пагона).

Номер слайду 32

Гра «Вірю – не вірю» Квітка – це генеративний орган. Сидячою називають квітку, у якої довга квітконіжка. Головні частини квітки – це пелюстки та квітколоже. Тичинка складається з тичинкової нитки та приймочки. В середині зав’язі міститься яйцеклітина. Огірок належить до однодомних рослин.

Номер слайду 33

Вправа «Біологічний крос». Продовж речення: Репродуктивні частини квітки – це… Маточка складається з … Квітка, що має і маточки і тичинки – називається… Рослина, на якій ростуть і тичинкові й маточкові квітки – називається … Сукупність видозмінених листочків, що оточує тичинки й маточку – називається …

Номер слайду 34

Вправа «Біологічний крос». Продовж речення: Репродуктивні частини квітки – це… (тичинки, маточка) Маточка складається з … (зав’язь, стовпчик, приймочка) Квітка, що має і маточки і тичинки – називається… (двостатева) Рослина, на якій ростуть і тичинкові й маточкові квітки – називається … (дводомна) Сукупність видозмінених листочків, що оточує тичинки й маточку – називається … (оцвітина)

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 8
Оцінки та відгуки
  1. Бардукова Ніна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Кравченко Віта
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Корнелюк Надежда
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Гулиева Наталья
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Ляскало Ольга
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Юсин Надія Улянівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  8. Скриннікова Олена Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 5 відгуків
ppt
Додав(-ла)
Биндю М.
Додано
9 червня 2020
Переглядів
20595
Оцінка розробки
5.0 (8 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку