Презентація до уроку "Легенда про дівчину Україну, яку Господь обдарував піснею, та її зв'язок із «Молитвою за Україну» Олександра Кониського"

Про матеріал
Презентація до уроку літератури у 6 класі "Легенда про дівчину Україну, яку Господь обдарував піснею, та її зв'язок із «Молитвою за Україну» Олександра Кониського"
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Молитва» О. Кониського й М. Лисенка - духовний гімн України. Легенда про дівчину-Україну, яку Господь обдарував піснею.

Номер слайду 2

Продовжіть речення: «Для мене Україна - це ...»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Бесіда• Пригадайте, що таке легенда.• Чому, на вашу думку, Україну в легенді названо дівчиною?• Чому дівчина Україна постає в легенді без­таланною?• Чим наділяв Господь Бог «дітей світу»?• Наскільки точно у творі описано «характе­ри» різних народів?• Який неоціненний дар отримала дівчина Україна від Господа?• Чи справді цей дар прославив Україну на цілий світ?• Визначте за легендою риси національного характеру українців.• Що є реальним, а що фантастичним у цьо­му творі?

Номер слайду 5

Інтерактивна вправа «Незакінчене речення»1. Якось Господь вирішив наділити усіх дітей світу... 2. Французи вибрали... 3. Німці — ... 4. Поляки дістали... 5. Італійці — ... 6. Дівчина-Україна мала віночок із... 7. Вона сиділа у куточку боса та у... (вишиванці). 8. Узявши дарунок, дівчина міцно притиснула його до... 9. З ясним обличчям та вірою понесла Україна пісню в...

Номер слайду 6

Асоціювання Занотуйте свої асоціації до слова молитва. Евристична бесіда.— Що таке молитва?— Коли і з чим люди звертаються до Бога?— Які молитви ви знаєте?— Що ви відчуваєте, коли промовляєте молитву?— Для чого потрібна спільна молитва за Україну до Всевишнього?

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Створення Олександром Кониським гімну «Молитва за Україну», покладеного на музику Миколою Лисенком, припадає на період його плідної праці над дослідженням життя і творчості Тараса Шевченка. Пісня «Молитва за Україну» є символом духовно-патріотичних почуттів. Цей твір та­кож пройшов довгий історичний шлях. Вірш Олександра Кониського, написаний у 90-х ро­ках XIX століття, був призначений для дітей, для українських шкіл Галичини, Буковини та Закарпаття. Водночас, покладений на музику Миколою Лисенком, лунав на релігійних святах у церквах Галичини, хоча й не належав до кано­нізованих релігійних текстів. Спочатку пісня називалася «Боже великий, єдиний» і мала примітку композитора «Дитячий гімн», а згодом отримала назву «Молитва за Україну». У передмові до видання твору автори написали: «вкласти... хотіли передусім в "неложнії уста" дітей, від яких Всевишній найскоріше і міг почути це благання». «Молитва за Україну» є одним із шести творів духовної музики Миколи Лисенка. У ній поєднані ніжно-ліричне та піднесено-величне звучання, розвиток образу простежується від молитовно-ліричного до енергійно-рішучого. Це одна з тих духовно-патріотичних пісень, що служать високій меті національного відродження народу. Пісня, широковідома в усіх країнах, де проживають українці, духовно об'єднує їх із Батьківщиною.

Номер слайду 9

Робота з текстом народно-церковного гімну «Молитва за Україну». Прослуховування аудіозапису. https://youtu.be/e4r. W6cx. RT_M

Номер слайду 10

Бесіда • Чому О. Кониський назвав свою поезію «Молитва за Україну»?• На вашу думку, наскільки назва твору від­повідає його жанрові та змісту?• Визначте провідну думку і настрій «Молитви за Україну». Назвіть художні засо­би твору.• Що просить автор у Бога для українсько­го народу?• Окресліть кольорову гаму твору.• Скільки в «Молитві за Україну» слів, пов'язаних із поняттям «світло»? Назвіть їх.• Що спільного між легендою та «Молитвою за Україну»?

Номер слайду 11

Рефлексія. Колективне складання схеми «Бог та Україна».

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Васильєва Марина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Матвій Галина
    Дякую за цікаву презентацію)
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Дорожинська Ольга
    Мені сподобався матеріал. Стисло, конкретно, доступно і зрозуміло дітям.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Каракоц Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Жайворонок Наталія Валеріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
3 жовтня 2022
Переглядів
6392
Оцінка розробки
5.0 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку