Презентація "Микола Вороний. «Євшан-зілля». Поема як літературний жанр."

Про матеріал
Презентація до першого уроку за поемою М.Вороного "Євшан-зілля" містить біографічну довідку про письменника, поняття з теорії літератури, містить коструктивні і творчі завдання, що спонукають аналізувати, висловлювати та обгрунтовувати власну думку, дискутувати, обирати позицію, сприяють формуванню навичок уважного та осмисленного читання художнього твору.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Микола Вороний. «Євшан-зілля». Поема як літературний жанр. Всі народи рівні. А земля. Там найкраща, де вродився ти. Виростай, дитино, й пам’ятай: Батьківщина – то найкращий край! Дмитро Павличко

Номер слайду 2

Сьогодні на уроці ми:познайомимось із новими фактами життя Миколи Вороного;змістом та історією створення його поеми «Євшан-зілля»;познайомимось із такими новими літературознавчими поняттями як «ліро-епічний твір» та поема;дізнаємось особливості поеми як жанру літератури та віднайдемо їх на прикладі твору Миколи Вороного «Євшан-зілля»;удосконалюватимемо вміння аналізувати ліро-епічні твори.

Номер слайду 3

Микола Кіндратович Вороний народився на Катеринославщині (нині Дніпропетровська область), але дитинство його минуло на Харківщині. Майбутнього поета-патріота виховував старий дід Павло. Який двадцять п’ять років прослужив в уланському полку, А ось прапрадід Миколи Вороного по материнській лінії був ректором Києво-Могилянської академії — першого вищого навчального закладу в Східній Європі. Поет успадкував від своїх предків найкраще: патріотизм, силу волі, глибокий розум... Змалку Микола захоплювався творами Ф. Купера, Ж. Верна, Т. Шевченка, багато віршів якого знав напам’ять.

Номер слайду 4

Микола Вороний відомий не тільки як поет, а і як літературний та театральний критик, актор, режисер, знавець музики й живопису, перекладач. Пропоную вам ознайомитися з цікавою поемою М. Вороного «Євшан-зілля». Її сюжет постав на основі літописної легенди. Ви перенесетеся майже на тисячу років у минуле й відчуєте аромат чарівного євшан-зілля...

Номер слайду 5

«Євшан-зілля» – поема Миколи Вороного. Одним із найвідоміших творів Миколи Вороного є поема «Євшан-зілля», яку він написав у Полтаві у 1899 році. Сюжет твору Миколи Вороного «Євшан-зілля» був навіяним легендою з «Галицько-Волинського літопису» про чудодійну траву - зілля євшан, яка повертає людям втрачену пам’ять.

Номер слайду 6

Що таке євшан?Євшан-зілля – назва рослини «степовий полин». Вважається, що воно здатне пробудити пам'ять про домівку, про давно забуту старовину, про історичне коріння.

Номер слайду 7

Теорія літературиЄ твори, які поєднують ознаки лірики (віршована форма, почуттєвість, емоційність) й епосу (події, герої, наявність сюжету). Ліро- епічний – це твір, у якому людина зображується ніби у двох планах: з одного боку передаються певні події її життя (сюжет), а з другого — переживання, емоції, настрої. Поема — це ліро-епічний твір, переважно віршований, у якому зображено значні події та яскраві характери.  Ліричний герой — це образ, що виникає в уяві читача під враженням висловлених у творі почуттів, переживань, роздумів. Ліричний герой не обов'язково тотожний з автором. Через нього автор або передає власні почуття, або ж просто відображає переживання певної якості.

Номер слайду 8

Горе тій людині, яка відцуралась від свого і, потрапивши на чужу землю, забула рідне слово, блиск материнських очей та мозолисті руки батька. Йдеться в поемі про взятого в полон сина половецького хана, якого, хоч він і був у неволі, оточили розкошами, і він став забувати рідний степ, бо вже звик до чужини. Хан страждає від розлуки з сином, і тоді він посилає старого віщуна, щоб той повернув додому юнака. Але це доручення виявилося дуже складним. Бо на юнака не подіяли ні розповіді про батькові сльози, ні половецькі пісні: «…де пустка замість серця, порятунку вже не буде!» Тоді посланець дав понюхати зав’язане у вузлику зілля, привезене з батьківщини. Сталося диво: перед очима хлопця постав рідний степ — «широкий, пишнобарвний і квітчастий». Сюжет поеми

Номер слайду 9

1) ст.56 –вивчіть теорію;2) Виразно прочитайте поему.3) Поміркуйте над проблемним питанням?Домашнє завдання

pptx
Додано
7 жовтня 2022
Переглядів
991
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку