Презентація до уроку "Ліс"

Про матеріал
Презентація до уроку "Ліс" створена для тих, хто любить екскурсію на природі. У створеній презентації є правила з метою попередження непередбачених моментів, які загрожують здоров'ю чи життю людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Безпека в лісі

Номер слайду 2

Корисно знати• Якщо ви зупинилися на привалі й вирішили поїсти, а мурахи атакують ваші запаси, зробіть так: навколо рюкзаків з їжею насипте тоненький валок із деревної золи з вогнища. Жоден мураха не насмілиться подолати цю нездоланну для нього перешкоду.

Номер слайду 3

Корисно знати• Найкраще від комарів, мошкари та ґедзів рятує... звичайний полин. Досить подрібнити кілька його гілочок, натертися ними, — і де ті комашки й подінуться! Якщо вони вже встигли тебе вкусити, помаж свіжу ранку свіжим соком полину і біль притихне. Для цієї ж лікувальної процедури чудово підходить «молочко» з кульбаби.

Номер слайду 4

Запам’ятай. При зустрічі з дикими звірами не можна втікати. Краще просто завмерти на місці, і звір піде своєю дорогою. Якщо ж тварина нападає, вона або голодна, або хвора, або захищає своїх дітлахів.

Номер слайду 5

Запам’ятай. В лісі, біля пеньків на осонні, можна зустріти змію чи вужа. У вужа на голівці дві жовті плямки, їх можна помітити здалеку. Вужі не зроблять тобі нічого поганого. Не чіпай їх палицею, ні в якому разі не вбивай. А ось зустріч з отруйною гадюкою може коштувати життя. Здебільшого вона сама не нападає, а кусає тільки тоді, коли її зачеплять (на неї можна випадково наступити). Але бували випадки, коли змія з шипінням нападала на людину першою.

Номер слайду 6

Поради Може допомогти струмок. Він виведе до річки, а річка — до людей. Лісова дорога теж покаже, де житло.  Якщо ти знайшов в лісі стежину, визнач спочатку, чи не лосі її проклали. Якщо гілки весь час б'ють в обличчя та груди, це значить, що по доріжці ходять звірі, Якомога швидше зверни вбік4. Якщо ти помітив, що, заходячи до лісу, бачив сонце це справа, то виходити з лісу потрібно так, щоб воно опинилось зліва. 5. Якщо ти захотів їсти, ні в якому разі не зривай невідомих ягід, не їж сирими сироїжки. Збирай тільки ті ягоди, які добре знаєш (суницю, малину, ожину, горіхи). До грибів навіть не торкайся! А краще — потерпи.

Номер слайду 7

Що ж робити коли загубився? Зберігайте спокій та уникайте паніки. Якщо ви панікуєте - думати логічно неможливо.   Негайно зупиніться і присядьте. І не робіть більше жодного кроку, не подумавши. Думати можна тільки про одне: як дістатися того місця, звідки починається знайомий шлях.   Пригадайте останню прикмету на знайомій частині шляху і постарайтесь простежити до неї дорогу. Якщо це не вдається, пригадайте знайомі орієнтири, найкраще - залізницю, судноплавну ріку, шосе. Прислухайтеся. При відсутності знайомих орієнтирів, стежок і доріг виходьте "на воду" - униз за течією. Струмок виведе до ріки, ріка - до людей. Якщо орієнтирів немає, залізьте на найвище дерево - погляд з висоти допомагає краще зорієнтуватися.

Номер слайду 8

Що ж робити коли загубився?Ніколи не пийте воду з річок та озер. Найбільш надійні джерела води – струмки. Поблизу місць, де ви побачите мертвих рибу чи тварин, взагалі не можна навіть руки мити.   Будьте обережні: у лісі може бути болотиста місцевість – обходьте її. Болотною водою також не можна користуватися. Поблизу болота, як правило, водиться багато гадюк.   Пам'ятайте: збирати можна тільки ті гриби та ягоди, які ви добре знаєте. Щоб уникнути отруєння ними, ніколи не куштуйте незнайомих грибів; ніколи не збирайте гриби та ягоди поблизу транспортних магістралей, навіть їстівні гриби в тих місцях – отруйні. 

Номер слайду 9

Що ж робити коли загубився? Уникайте диких тварин. Пам'ятайте, що небезпечними можуть бути і лось, і олень, і лисиця – у людей і тварин близько 150 спільних хвороб. Тварини нападають на людину, якщо вони поранені, перелякані несподіванкою або коли захищають своє потомство. При явно агресивному поводженні тварин можна використовувати як засіб захисту вогонь або стукати палицею об дерево. Уникайте додаткових неприємностей з тваринами, особливо у нічний час, – ніколи не залишайте їжу у вашому наметі або поряд з місцем вашого відпочинку покладіть її на дерево; недоїдки закопайте подалі від місця відпочинку.

pptx
Додано
30 липня 2019
Переглядів
788
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку