Презентація до уроку літератури рідного краю. "Письменники Одещини" 5 клас.

Про матеріал
Презентація творчості письменників Одещини разом з поезіями та коротким життєписом. Література рідного краю.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Письменники Одещини

Номер слайду 2

Наша дума, наша пісня,Не вмре, не загине... От де, люде, наша слава,Слава України!(Тарас Шевченко)

Номер слайду 3

Надія Михайлівна Мовчан-Карпусь народилась у 1944 році в селі Журавці Одеської області. Батьки її вчителювали. По закінченні школи навчалася в Ізмаїльському педагогічному інституті, який і закінчила в 1965 році. Працювала в школі. Вірші, пісні складає з дитинства.

Номер слайду 4

Вийшли друком книги лірики «Батькова тополя» та збірка віршів для дітей «Над річкою Журавкою», «Золотокрилі ранки», «Сонячне коло» та інші. Вірші Надії Михайлівни були відзначені І премією в обласному конкурсі творів для дітей «Хвилі моря і степу»

Номер слайду 5

— Доброго ранку!— Доброго дня!— Доброго вечора!— Доброї ночі! —Зичу. І бачу: яснішають очі:І промениться, тепліє душа. Слово просте, а свій слід залиша. Добрий. Я щастя вам, людоньки, хочу.

Номер слайду 6

«Пісня для онука»Пахне колисково. Пісня для онука. Вітами береза. У віконце стука. Вітерець легенький. В гіллі засинаєКолисково, ніжно. Листячко співає.

Номер слайду 7

Павучаткам павучок. Виткав срібний гамачок, —Де на кожному шнурочку —По росинці — по дзвіночку. Павучатка-малюки. Сплять у ньому залюбки. Дзінь-дзілінь! — дзвенить росинка,Гойда-гойда павутинка... Дзінь-дзінь — люлі... В ліс не йдіть!Павучаток не збудіть.. Галина Могильницька.

Номер слайду 8

Вона також народилася в родині учителів. І сама стала вчителькою. Тільки не математиком, як її мама і тато, а вчителем мови й літератури, як її дідусь. Зараз Галина Анатоліївна працює викладачем в Одеському інституті вдосконалення учителів. Коли ми навчаємось на курсах, то вона читає нам лекції. І пише вірші й для дорослих, і для діток. Вона Лауреат Всеукраїнської премії ім. Василя Стуса.

Номер слайду 9

«Червень». По доріжках, по галявах. Скаче Червень — хлопчик жвавий. Він із мачку капелюшок. Натягнув до самих вушок,Із шовкової травички. Зробив пензлик невеличкий. Де лиш пензликом торкнеться —Все рум’янцем враз візьметься: Вишні в листі червоніють,В полі маки пломеніють,І в сестрички-полунички. Рожевіють круглі щічки. Все довкіл — як жар палає!Гарну фарбу хлопчик має...

Номер слайду 10

Напевне, ви вже подумали, що на Одещині вірші для дітей пишуть тільки жінки... Це зовсім не так. Жив і вчився на Одещині чудовий дитячий поет Анатолій Качан. 

Номер слайду 11

«До синього моря»

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бєляєва Вікторія Сергіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
19 листопада 2019
Переглядів
11378
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку