Урок Василь Королів-Старий. Короткі відомості про письменника та його фантастичні казки

Про матеріал
Вивчаючи казки В.Короліва-Старого, ми мимо волі замислюємось над питанням, чи така вже страшна "нечиста сила"?
Перегляд файлу

5 клас. Українська література

Тема:            Василь Королів-Старий. Короткі відомості про письменника та його фантастичні казки.

Мета:           ознайомити учнів із творчістю та життєвим шляхом

                      В. Королева- Старого і його фантастичними казками;

 виховувати вміння уявляти прочитаний матеріал, фантазу­вати;             

      розвивати уяву, логічне мислення, культуру зв'язного мовлення.

Тип уроку:  засвоєння нових знань.

 

ПЕРЕБІГ УРОКУ

     І.ОРГАНІЗАЦІЙНИЙ МОМЕНТ

     II. ОГОЛОШЕННЯ ТЕМИ ТА МЕТИ УРОКУ

III. ОПРАЦЮВАННЯ НАВЧАЛЬНОГО МАТЕРІАЛУ

1. Розповідь про життя письменника (матеріал для вчителя)

Василь Королів-Старий (справжнє ім’я — Василь Костьович Королів) народився в с. Ладан Прилуцького повіту на Полтавщині 4 лютого 1879 р. Навчався в Полтавській духовній семінарії, про­довжив освіту в Харківському ветеринарному інституті. Працював ветеринарним лікарем, видав популярний посібник з ветеринарії.

Згодом журналістика та видавнича справа стали основними в ді­яльності молодого літератора: він працював редактором у видавни­цтві «Час», редагував журнал «Книгар». Після революційних подій в Україні на початку XX століття, 1919 р. Королів-Старий емігрував до Чехословаччини, де викладав в Українській сільськогосподарській академії і водночас займався літературною творчістю. За кордоном почав писати й художні твори. У 20-ті роки з-під його пера виходять художні твори: роман «Хмелик» (Прага, 1920), збірка казок «Нечис­та сила» (Київ, 1923), п’єса-казка «Русалка-жаба» (Львів, 1923) та ін.

Найповніше розкрився талант письменника в збірці казок «Нечиста сила». Автор вирішив оживити спогади свого дитинства, переосмислити образи фольклорно-казкових представників «неіс­нуючого, невидимого світу», по-новому зобразити персонажів укра­їнської міфології, зокрема «нечисту силу».

Майже чверть століття письменник перебував за межами Укра­їни. Його долю розділила і дружина — українська письменниця Наталена Королева. Свій життєвий і творчий шлях Василь Коро­лів-Старий завершив у містечку Мельник (Чехія) 11 грудня 1943. (З Інтернету)

2. Короткі відомості про фантастичні казки В. Королева-Старого

Фантастичні казки Василя Королева-Старого подібні до народ­них казок. Однак літературна казка має свої особливості, що від­різняють її від народної. Читач бачить те, що відбувається, очима автора, який ділиться з нами життєвими спостереженнями. Так, мудрий погляд Королева-Старого на життя вчить читачів справед­ливо оцінювати вчинки казкових героїв, розрізняти добро і зло як у казках, так і в житті. Ще одна особливість літературної каз­ки — нетрадиційна для жанру казки мова зі сталими зворотами, а індивідуальна, авторська. У Королева-Старого вона витончена, шляхетна й трохи іронічна. Без сумніву, Королів-Старий — тала­новитий письменник.

У казці «Хуха-Моховинка» головними героями виступають міфічні істоти. Згідно з повір’ями наших предків,  Хуха — міфічна істота, пухка, як мох, інколи з’являлась перед очима людей, коли, добре натомившись, вони казали: «Хух!».

     3. Гра «Казка про фантастичні пригоди»

Клас ділиться на команди (4-6 учнів). Учні самостійно обирають фантастичний персо­наж (фея, лісовик, домовик тощо), по одному на кожну команду . Це буде головний герой казки. Далі вони складають фан­тастичну казку про його пригоди за орієнтовним  планом:

1. Опис головного героя (його зовнішність, магічні вміння).

2. Місце перебування (описати місцевість, де живе герой).

3. Пригоди героя (описати події або ситуації, у яких брав участь герой).

4. Друзі/помічники (другорядні герої, які йому допомагали).

5. Добра кінцівка (чим завершились пригоди героя).

    ( За бажанням можна намалювати портрет).

Час складення казки — 10-15 хв, перемагає та команда, яка кра­ще впорається із завданням.

IV. ПІДБИТТЯ ПІДСУМКІВ УРОКУ

Фантастичні казки приваблюють нас своєю незвичністю. За до­помогою казкових персонажів та їхніх магічних властивостей вони демонструють нам, як треба чинити в різноманітних ситуаціях.

V.  ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ

Прочитати казку «Хуха-Моховинка». Намалювати Хуху - Моховинку.

 

docx
Додано
27 листопада 2019
Переглядів
881
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку