Презентація до уроку літератури рідного краю " Юрій Федькович - буковинський соловій "

Про матеріал

Презентація до уроку літератури рідного краю " Юрій Федькович - буковинський соловій " розкриває багатогранну діяльність особистості: українського письменника-романтика, прозаїка,драматурга, просвітителя, громадського діяча.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Юрій Федькович - буковинський соловій «Гривко і Сивко» , «Заєць»

Номер слайду 2

О́сип Ю́рій Федько́вич (повне ім'я і прізвище -Осип Домінік Гординський де Федькович; псевдоніми: Гуцулневір, Юрій Коссован, О. Ф.

Номер слайду 3

Народився 8 серпня 1834р., Путила — помер 11 січня 1888р., Чернівці) — український письменник-романтик, прозаїк, драматург, просвітитель, громадський діяч.

Номер слайду 4

Народився в родині небагатого шляхтича-службовця . Вчився у Чернівецькій німецькій реальній школі (1846–1848), пізніше працював у Ясах і Нямці (Молдавія).

Номер слайду 5

У 1852–1863 відбував військову службу у Семигороді. По звільненні з військової служби працював у рідному містечку (війтом), був шкільним інспектором Вижницького повіту (1869–1872).

Номер слайду 6

Запрошений до Львова, у 1872–1873 рр. працював редактором у видавництві «Просвіти» і театрі «Руська Бесіда». Останні роки провів у Чернівцях, де у 1885–1888 рр. був редактором газети «Буковина».  Помер 11 січня 1888 р. у Чернівцях, де й похований на Руському цвинтарі.

Номер слайду 7

Ранні поезії Нічліг На день добрий Дністер Виправа в поле У Вероні Думки і співанки Думи мої До руського боянства Поклін Вечором Сестра

Номер слайду 8

Вірші для дітей Вороний До школи! Коби в мене! Січень Лютий Марот Учіться! Байки Медвідь у пасіці Гривко і Сивко Заєць Кінь

Номер слайду 9

Твори : Ведмідь у пасіці Дезертир Довбуш Лук'ян Кобилиця Нічліг Нива Новобранчик

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Пам'ятник Осипу-Юрію Федьковичу в Чернівцях

Номер слайду 13

Меморіальна таблиця О.-Ю. Федьковичу в Чернівцях

Номер слайду 14

Чернівецький національний університет імені Ю. Федьковича

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Байка — це оповідання, дійовими особами якого, поряд з людьми (схематичними фігурами людей), виступають тварини, рослини, неживі предмети, котрі уособлюють певні ідеї та людські характери. Байковий жанр має давню й багату традицію у світовій і, зокрема, українській літературі. Байки бувають віршовані та невіршовані. Теорія літератури

Номер слайду 17

Дякую за увагу!

ppt
Додано
16 грудня 2018
Переглядів
4907
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку