Презентація до уроку М. Коцюбинський. Психологічна новела«Intermezzo». Автобіографічна основа, символічні образи, образотворчі засоби

Про матеріал
Презентацію до уроку української літератури в 10 класі можна використати для підготовки до уроку або до ЗНО. Матеріал містить навчальну,виховну та пізнавальну мету,що дає змогу поглибити знання учнів з інших предметів, допомогти усвідомити сучасному учню, що оптимізм і життєствердження-важливі духовні цінності буття людини.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Майстер-клас учителя української мови та літератури Лендєл Оксани Василівни

Номер слайду 2

М. Коцюбинський. Психологічна новела «Intermezzo». Автобіографічна основа, символічні образи, образотворчі засоби Лендєл О.В.

Номер слайду 3

Проблемне питання: “ Формування мислення учнів як чинника мовленнєвого розвитку. ” “ Дуже важливо, щоб мислення учнів ґрунтувалось на дослідженні, пошуках…” В.О. Сухомлинський

Номер слайду 4

Мета майстер-класу: допомогти усвідомити, що оптимізм і життєствердження-важливі духовні цінності буття людини; викликати інтерес до творчості письменника; поглибити знання учнів з інших предметів, розкрити символічні образи; розвивати образне мислення та вміння висловлювати свої думки; сприймати художній текст у його єдності з життям. Лендєл О.В.

Номер слайду 5

Наше сьогодення Лендєл О.В.

Номер слайду 6

Нарікання М.Коцюбинського на втому: “ Останніми часами я так обтяжений усякою службовою роботою, що не маю часу писати…З одного боку здоров’я не служить мені, а з другого – всяка обов’язкова праця гнітить…Чогось нездужаю, та й нерви в мене не зовсім добрі, мабуть, од перевтоми.” М.Коцюбинський Лендєл О.В.

Номер слайду 7

Метод “ Коло думок ” Чи можна самотність вважати ліками душі? Які методи використовуєте ви, коли хочете зняти напругу, скинути втому ? Лендєл О.В.

Номер слайду 8

Метод” Мистецька скарбниця ” К.Моне “Імпресія. Схід сонця.” К. Піссарро “Гайд-Парк” О. Бенуа “Петергоф.Великий каскад” М.Бурачек “Овини” .

Номер слайду 9

Під впливом живопису імпресіонізм поширився й на інші види мистецтва: скульптуру, музику Оґюст Роден Клод Дебюссі Моріс Жозеф Равель Лендєл О.В.

Номер слайду 10

Представники імпресіонізму в світовій літературі Брати Гонкур К. Гамсун А.Чехов І. Бунін Лендєл О.В.

Номер слайду 11

Василь Стефаник Ольга Кобилянська Григорій Косинка Микола Хвильовий Володимир Винниченко Представники імпресіонізму в українській літературі

Номер слайду 12

Риси імпресіонізму : психологізм у змалюванні персонажів; прагнення відтворити найтонші зміни в настроях,схопити миттєві враження; збільшена увага до кольорів і звуків, до яскравих деталей; багатство відтінків у змалюванні дійсності; одночасна відмова від великих соціальних проблем.

Номер слайду 13

В хвилини розчарування та розпуки мене раз у раз рятувала моя незвичайна любов до природи. М. Коцюбинський Лендєл О.В.

Номер слайду 14

Метод “Дослідники” (робота в групах) ОБРАЗИ НОВЕЛИ: ліричний герой – митець, який приїхав у село на перепочинок, людське горе, селянин, якого митець зустрів у полі, залізна рука города, сонце, ниви у червні, три білих вівчарки, зозуля, жайворонки, моя утома.

Номер слайду 15

Метод ” Зустріч із письменником ” (робота в парах) Лендєл О.В.

Номер слайду 16

Дякую за увагу!

ppt
Додано
31 липня 2019
Переглядів
1505
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку