Презентація до уроку "Методи дослідження організмів. Дослідження ВИСІВАННЯ І ПРОРОЩУВАННЯ КВАСОЛІ."

Про матеріал
Презентація до уроку "Методи дослідження організмів. Дослідження ВИСІВАННЯ І ПРОРОЩУВАННЯ КВАСОЛІ." 5 клас НУШ
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Методи дослідження організмів. Дослідження «ВИСІВАННЯ І ПРОРОЩУВАННЯ КВАСОЛІ»КГ №21 КМРТ. Кот

Номер слайду 2

Метод — це шлях, спосіб досягнення поставленої мети і завдань дослідження. Він відповідає на запитання: як пізнавати. Під час вивчення живих організмів найчастіше ви будете використовувати спостереження, опис, порівняння, експерименти.

Номер слайду 3

Спостереження. Дослідник спостерігає за визначеним об’єктом цілеспрямовано. Для цього він обирає об’єкт спостереження (наприклад, представників тварин чи рослин), складає план спостереження, ставить мету і передбачає результат. Спостереження є найпоширенішим методом дослідження живої природи, коли дослідник лише спостерігає за розвитком подій і не впливає на їхній перебіг.

Номер слайду 4

Під час спостереження часто використовують відповідні оптичні прилади, які дають змогу наблизити об’єкт або збільшити його розміри. Наприклад, за перелітними птахами можна спостерігати за допомогою бінокля,телескопа. Спостереження

Номер слайду 5

Спостереження можна проводити як у природі, так і в спеціальних наукових лабораторіях. У лабораторіях спостереження за процесами життєдіяльності дрібних організмів можна проводити за допомогою мікроскопа. Спостереження

Номер слайду 6

Опис і вимірювання. Дослідники описують різноманітні об’єкти і явища живої природи, застосовуючи описовий метод. Таким методом користувався давньогрецький учений Арістотель, якого називають «батьком біології». Він описав близько 500 видів відомих йому тварин. І тепер учені описують щорічно тисячі нових для науки видів рослин, грибів, тварин, мікроорганізмів.

Номер слайду 7

Спочатку дослідник обирає об’єкт дослідження. Після цього він ставить питання, на яке буде намагатися відповісти за допомогою експерименту. Далі планує сам експеримент. Результати експерименту дають змогу підтвердити передбачення дослідника або спростувати його. Експеримент – це спосіб пізнання природи у спеціально створених умовах

Номер слайду 8

Дослідження «ВИСІВАННЯ І ПРОРОЩУВАННЯ КВАСОЛІ»

Номер слайду 9

Мета дослідження:з’ясуватияк розвивається рослина з насінини;які умови потрібні для проростання насінини;- які умови потрібні для росту й розвитку рослин.

Номер слайду 10

Вам знадобляться:4 прозорих пластикових стаканаводагрунт20 насінин квасолі (або гороху)

Номер слайду 11

На дні двох стаканів робимо отвори для стоку зайвої води після поливу.2 стакана з дренажними отворами2 стакана без отворів. Заповнюємо стакани грунтом і нумеруємо їх. Розміщуємо по 5 насінин в грунт на глибину 1,5-2 см приблизно на однаковій відстані біля стінок стакана (щоб крізь стінки насінини були помітні і ви могли спостерігати за їхнім прорастанням)

Номер слайду 12

№№1-2 Грунт в стаканах з отворами на дні зволожуємо водою і кожного дня слідкуємо, щоб він не пересихав. Один з цих стаканів потрібно поставити в темне місце.№3 Грунт в одному стакані без отворів на дні заливаємо водою (щоб не було доступу повітря до насінин).№4 Грунт в другому стакані без отворів на дні залишаємо сухим (не поливаємо взагалі).

Номер слайду 13

1234 Отже, ми маємо: Стакан №1. З дренажними отворами, з вологим грунтом, з 5 насінинами, постійно підтримується вологість, стоїть на світлі (підвіконня)Стакан №2. З дренажними отворами, з вологим грунтом, з 5 насінинами, постійно підтримується вологість, стоїть у темній шафіСтакан №3. Без дренажних отворів, залитий водою, з 5 насінинами, до яких немає доступу повітря, стоїть на світлі (підвіконня)Стакан №4. Без дренажних отворів, з сухим грунтом, з 5 насінинами, не поливаємо(!), стоїть на світлі (підвіконня)

Номер слайду 14

Спостерігайте за проростанням насінин, результати спостережень заносьте у таблицю, фотографуйте проростки на кожному етапі спостереження. Табл. “Результати дослідження проростання насіння” {7 DF18680-E054-41 AD-8 BC1-D1 AEF772440 D}Подія. Стакан №1 Стакан №2 Стакан №3 Стакан №4 Висів насінін (дата)Поява корінців (дата)Поява зеленої петельки над поверхнею грунту (дата)Поява перших 2-х лістків (дата, їхній колір)Поява 2 і 4 листків (дата, їхній колір)Вимірювання висоти рослин через 14 діб

Номер слайду 15

Фотографуйте кожну подію і вставляйте фото до цієї презентації. Зробіть висновок наприкінці роботи: Що необхідно для проростання насіння? За яких умов виросли найвищі рослинки? За яких умов насіння не проросло? Чому? Яке значення мають повітря, вода та освітлення при проростанні, рості та розвитку проростків?

Номер слайду 16

Номер слайду 17

pptx
Додано
9 лютого 2023
Переглядів
3276
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку