Презентація до уроку музичного мистецтва 26 у 5 класі на тему ,,У музичному театрі : опера. С.Гулак -Артемовський ,,Запорожець за Дунаєм,,

Про матеріал
Презентація допоможе вчителю провести урок у 5 класі на тему С.Гулак - Артемовський опера ,,Запорожець за Дунаєм,,.Аудіо або відео - за власним вибором вчителя.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

У музичному театрі: Українська опера.,,запорожець за дунаєм,,Семен гулак-артемовський5 клас Музичне мистецтво

Номер слайду 2

Семен Степанович Гулак-Артемовський(1813-1873) український композитор, співак, баритон (бас-баритон), драматичний артист, драматург, автор однієї з перших опер на україномовне лібрето опери «Запорожець за Дунаєм».

Номер слайду 3

Композитор намагався вивести. На сцену театру рідні йому образи. Представників українського народу,Привернути увагу слухачів до українських пісень. Сюжет переносить слухачів до часів,Коли після знищення Запорізької СічіЧастина запоріжців втекла до туреччини. Доля козаків складалася. Важко.

Номер слайду 4

Головні дійові особи-родина козака івана Карася.

Номер слайду 5

Іван Карась. Одарка

Номер слайду 6

Оксана. Андрій

Номер слайду 7

Султан. Селіх-АгаІмам

Номер слайду 8

Лібрето вистави. ДІЯ 1 Тяжко живеться   українським козакам та їх сім’ям на чужині під владою турецького султана. Оксана — сирота, що знайшла притулок у сім’ї запорожця Івана Карася, мріє полинути на батьківщину,  до рідних Дніпрових берегів. Вона жде свого коханого, Андрія-козака з України, який повинен прибути сюди таємно. Трохи напідпитку повертається додому Іван Карась. З його натяків ми здогадуємося, що він був на таємному сході козацтва, де вирішувалось питання про можливість повернення на батьківщину. Не знаючи цього, Одарка докоряє чоловікові. 

Номер слайду 9

ДІЯ 2 У турків магометанське свято — малий байрам. Проходячи селищем, зачарований дивною красою, Султан зупиняється біля двору Івана Карася. У нього виникає думка “поговорити з козаками, випитати, яким духом вони дишуть, про що мислять…” Не бажаючи бути впізнаним, Султан переодягається у вбрання простого турка. Іван Карась здивований, побачивши тут такого незнайомця. Запорожець хотів би зустрітися з Султаном, щоб розповісти про гірку долю козаків. Незнайомець обіцяє влаштувати йому зустріч із Султаном. Селіх-Ага від імені Султана запрошує Карася до палацу . Слуга Гасан подає запорожцеві турецьке вбрання. Переодягнений Карась-Урхан прямує до Султана. Оксана зустрічається з Андрієм. Вони вирішують повернутися на батьківщину. Але здійснити свій намір їм не вдається.

Номер слайду 10

ДІЯ 3 У турецькому вбранні з палацу повертається Карась. Він дотепно розігрує приголомшену   Одарку.Їх суперечку перебиває поява турецької варти на чолі з Імамом. Вони ведуть Оксану й Андрія. Всі в тривозі. Але  несподівано Імам оголошує   султанський фірман-указ, згідно з яким усім запорожцям даровано волю, Андрієві – прощення. Карась розкриває причину такої незвичної “доброти” Султана. Радість охоплює всіх: жадана воля вже близько. Незабаром козаки побачать свою рідну Україну, вдалині від якої так довго страждали.

pptx
Додано
9 березня 2019
Переглядів
3907
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку