Презентація до уроку музичного мистецтва в 5класі "Як розповідає музика"

Про матеріал
Презентація до уроку музичного мистецтва в 5класі "Як розповідає музика "за підручником Кондратової
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Як розповідає музика. Основні поняття для засвоєння: «динаміка» як засіб музичної виразності, її роль у створенні музичного образу, динамічні відтінки: Р (форте), Р (піано). Актуалізація опорних знань: -які групи музичних інструментів ви знаєте? -Вкажи правильну відповідь:-Тембр це - а) висота звучання б)окраса звучання -Доповни: діапазон -це обсяг звуків муз.інструменту або ….. від найнижчого до …….. -Які регістри ти знаєш?........ -З яким твором П.І. Чайковського ми ознайомились на минулому уроці?Твори, що вивчаються на уроці:• С. Рахманінов. Прелюдія № 5 для фортепіано (соль-мінор).• «Наша шкільна країна». Муз. Ю. Чичкова, сл. К. Ібряєва — виконання.• «Пісня про чарівників». Муз. Г. Гладкова, сл. В. Лугового— знайомство. Балет «Лускунчик»

Номер слайду 2

Відгадай слово. Динаміка допомагає композитору передати настрій і характер свого твору. Автор музики завжди відчуває де і коли слід змінити силу звучання. Мелодія може звучати тихо тобто piano (p),або гучно тобто forte (f)

Номер слайду 3

З’єднай ці два слова і вийде знайоме тобі слово. Форте піано+

Номер слайду 4

 Сергій Васильович Рахманінов1873-1942 Сергій Рахманінов російський композитор, піаніст та диригент, який вніс чудові композиції в оркестрову музику. Його твори - частина найкращої музики епохи романтизму кінець 18 початок 19 століття. Серед його творів багато етюдів,прелюдій,варіацій ,концертів. С. Рахманінов прелюдія № 5 для фортепіано (соль мінор).

Номер слайду 5

— Визначте характер мелодії. Чи вдалося вам відчути зміну темпу, настрою твору?— Порівняйте гучність звучання на початку, в середині та в кінці музичного твору. — Розкажіть про засоби виразності прелюдії (лад, темп, тембр, регістр).— Яка картина постає у вашій уяві під музику С. Рахманінова?Прелюдія (від латинських слів «перед» — « гра ») — невелика інструментальна п’єса, яка може передувати іншій п’єсі.

Номер слайду 6

«Хвилинка відпочинку». Розглянь репродукції картин та визнач темп кожної з них. Обгрунтуй свою думку.І. Левітан. Осінній день. М. Самокиш. Трійка.

Номер слайду 7

Динаміка – зміна сили звучання в музичному творі, або гучність музичного звучання. Динамічні відтінки: f (форте) – голосно, p (піано)- тихо. Чи згоден ти з думкою, що тембри це музичні фарби

Номер слайду 8

Розучування пісні. «Пісня про чарівників». Муз. Г. Гладкова, сл. В. Лугового.

Номер слайду 9

Рефлексія.• Пригадайте, що таке гучність звуку в музиці. Як називають голосне і тихе звучання мелодії?• Який твір називається прелюдією?• Який настрій у вас викликала музика композитора?• Чи сподобався тобі твір С. Рахманінова і «пісня про чарівників» Г. Гладкова.

pptx
Додано
6 листопада 2021
Переглядів
1005
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку