Презентація до уроку на тему "Азербайджан"

Про матеріал
Загальні відомості: Континент - Азія Форма правління - президентська республіка Площа - 286 600 км Населення - 9 493 600 осіб Столиця - Баку Зростання чисельності населення, в рік 0,75%
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Азербайджанучениці 10-го класу. Волощук Анни

Номер слайду 2

Загальні відомості: Континент - Азія. Форма правління - президентська республіка Площа - 286 600 км Населення - 9 493 600 осіб. Столиця - Баку Зростання чисельності населення, в рік 0,75% Середня тривалість життя - 66 років Густота населення - 2109 чол. / Км Офіційна мова - азербайджанська. Валюта - азербайджанський манат Релігія - мусульмани (95%)

Номер слайду 3

Герб та прапор Азербайджану. Прапор і Герб був затверджений 1918 року в якості державного прапора Азербайджанської Демократичної Республіки. Після здобуття незалежності в 1991 році прапор 5 лютого був затверджений в якості державного прапора Азербайджанської Республіки.

Номер слайду 4

Географічне положення на картіАзербайджан розташований в Закавказзі, там, де Західна Азія перетинається зі Східною Європою. На півночі Азербайджан межує з Росією, на північному заході - з Грузією, на заході - з Вірменією, а на півдні - з Іраном. На сході Азербайджан омивається водами Каспійського моря. На півночі Азербайджану знаходиться Великий Кавказький хребет, в центрі країни - великі рівнини, а на південному сході - Талишські гори. Взагалі, гори займають близько 50% території всього Азербайджану. Найвища точка - вершина Базардюзю, чия висота досягає 4 466 метрів. В Азербайджані налічується понад 8 тис. Річок, і всі вони впадають в Каспійське море. Найдовша річка - Кура (1 515 км), а найбільше озеро - Сарису (67 кв. Км.).

Номер слайду 5

Промисловість. Азербайджан — індустріально-аграрна держава, основний нафтогазодобувний район Закавказзя. Основні галузі економіки: нафто- і газодобувна, нафтопереробна, обладнання для нафтовидобутку, рудовидобувна, чорна і кольорова металургія, цементна, хімічна і нафтохімічна, текстильна, машинобудування (нафтопромислове обладнання, електронна, електротехнічна, приладобудівна, харчосмакова пром-сть). Ключовий сектор економіки — нафтогазовий (58 % від ВВП). У структурі паливної промисловості нафта і газ займають осн. місце. Нафтопродукти у великій кількості експортуються. Нафтові поля в АзербайджаніВидобуток нафти в Каспійському морі

Номер слайду 6

Сільське господарство. Другим важливим сектором азербайджанської економіки є сільське господарство. На сільськогосподарські землі припадає 46 % загальної площі країни (бл.50 % — пасовища). Вирощують зернові, технічні (бавовна, тютюн), субтропічні (ґранат, чай, цитрусові, хурма) культури, виноград. Виробляють натуральний шовк.

Номер слайду 7

Транспорт. Основний вид транспорту - залізничний. Експлуатаційна довжина ( на 1986 рік) :залізниць - 2,07 тис. км ,автодоріг - 24,4 тис. км (у тому числі з твердим покриттям - 22,8 тис. км). Великий морський порт - Баку , який пов'язаний залізничним поромом з Красноводском (Туркменська РСР) . Діяли нафтопроводи : Баку - Батумі , Алі- Байрамли - Баку ; газопроводи : Карадаг - Акстафа з відгалуженнями на Тбілісі і Єреван та інші.

Номер слайду 8

Пам'ятки Азербайджану. Палац ширваншахів в Баку

Номер слайду 9

Мардакянская фортеця

Номер слайду 10

Мавзолей Сейида Яхья Бакуві в Баку

Номер слайду 11

Мечеть Мухаммада ібн Абу-Бакра в Баку

Номер слайду 12

Палац шекинских ханов «Дівоча вежа» в Баку

Номер слайду 13

Столиця Баку

Номер слайду 14

Цікаві факти про Азербайджан: Девіз Азербайджану - «Країна вогнів». У столиці Азербайджану, місті Баку, в 1926 році була запущена перша в СРСР електричка. Азербайджан став першою мусульманською країною в світі, яка перейшла до демократичної форми правління і надала жінкам ті ж можливості, що й чоловікам. На території Азербайджану розташоване більше грязьових вулканів, ніж у будь-якій іншій державі. В Азербайджані знаходився єдиний в СРСР завод з виробництва кондиціонерів. Азербайджанці п'ють чай з варенням, приправлений чебрецем, м'ятою або рожевою водою. Національним символом Азербайджану є карабахський скакун. Ця неймовірно швидка, витривала і розумна порода коней - одна з найстаріших у світі, і водиться вона тільки на цій території.. Азербайджанських дівчаток з ранніх років вчать в'язати гачком, щоб вони змогли перемогти в конкурсі «Сім красунь» - для перемоги необхідно за обмежений час зв'язати кращу пару шкарпеток.

Номер слайду 15

Дякую за увагу!

pptx
Додано
24 лютого 2021
Переглядів
1666
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку