Презентація "Вулканізм, вулкани, гейзери"

Про матеріал
Дана презентація містить багато різних прийомів та матеріалів до даної теми .
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вулканізм і вулкани, гейзери. Підготувала вчитель географії: Гапон О. А.

Номер слайду 2

Прийом “Незакінчене речення”1. Місце розривів і зміщень у земній корі…2. Місця розходження або зіткнення літосферних плит, де землетруси стаються найчастіше…3. Океанічний тип земної кори складається з….4. Інтесивнність землетрусів вимірюється ….5. 250 млн. років тому Гондвана розкололася на…6. Астеносфера знаходиться на глибині…

Номер слайду 3

Прийом “ Незакінчене речення”7. Твердою оболонкою землі є…8. Рухомими ділянками земної кори є…9. Ділянка земної поверхні, розташована над вогнищем…10. Назвіть сейсмічні пояси Землі…11. Алюміній, марганець, ртуть – це…12. Які станції вивчають землетруси…

Номер слайду 4

Напружуй нерв, напружуй мозок. Сприймай, збагни і зрозумій. М. Казимирчука Девіз уроку

Номер слайду 5

Вулканізм – це сукупність явищ, пов'язаних з переміщенням речовини мантії в глибинах Землі та її виверженням з надр на поверхню суходолу або морське дно.

Номер слайду 6

Будова вулкана

Номер слайду 7

Вулкан – це місце виходу магми на земну поверхню.

Номер слайду 8

Вулканічні пояси

Номер слайду 9

Прийом “ Картографічний практикум”Відшукайте вулканічні пояси на карті “ Будова земної кори ” і з'ясуйте, наскільки часто місця розташування вулканів збігаються з епіцентрами землетрусів.

Номер слайду 10

Вулкани бувають: діючі та згасліДіючими називають вулкани, які вивегалися за памяті людини. Згаслими вважаються вулкани, про виверження яких нічого не згадується в історії людства. Діючі вулкани: Ключепська Сопка, Везувій, Етна, Котопахі, Стромболі.та ін. Згаслі: Арарат, Казбек, Ельбрус, Вулканічний хребет, масив Карадаг.

Номер слайду 11

Продукти виверження вулкана. Вулканічні бомби уламки лави завбільшки від кількох сантиметрів до кількох метрів у поперечнику викидаються високо вгору. Вулканічний попіл- дрібні уламки може поширюватися на тисячі кілометрів. Вулканічні гази і водяна пара виділяються з кратера, а потім – з лавових потоків.

Номер слайду 12

Базальтова лава

Номер слайду 13

Вулканічні бомбочки

Номер слайду 14

Вулканічний попіл

Номер слайду 15

Гейзери – це джерела, які під тиском пари викидають фонтани гарячої води.

Номер слайду 16

Гарячі джерела - спокійне витікання води з тріщин земної кори

Номер слайду 17

Грязьові вулкани Ці вулкани є на Камчатці, о. Ява, о. Сицилія, Крим.

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Користь від вулканів1. З часом багатий мінеральними ресурсами вулканічний щебінь перетворюється в дуже родючий грунт.2. Лаву і різні вулканічні породи використовують для будівництва будинків і доріг.3. Деякі стародавні вулкани служать великими джерелами сірки та інших цінних мінералів.4. Дуже часто у вулканах знаходять золото, алмази, напівкоштовне каміння.

Номер слайду 20

Практична робота № 3 Позначте на контурній карті вулкани: Ключевська Сопка, Етна, Кракатау.

Номер слайду 21

Визначте географічні координати заданих вулканів: Ключевська сопка, Везувій, Етна, Кракатау. Прийом “ Картографічний практикум”

Номер слайду 22

Прийом “ 5 речень”1. Сьогодні на уроці мені…2. Мене особливо здивувало те, що…3. До початку уроку я думав…4. Було б добре, якби…5. Мені не сподоблося….

Номер слайду 23

Опрацювати параграф 23, с. 84 Низький – Середній рівень. Вправа 1-2, с. 87 Достатній Вправа 5-6, с 87 Високий Вправа 7, 8, с. 87 Домашнє завдання

Номер слайду 24

Дякую за увагу!

pptx
Додано
25 лютого 2021
Переглядів
527
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку