Презентація до уроку на тему : " Екологічні групи рослин"

Про матеріал

Презентація до уроку для 6 класу на тему: " Екологічні групи рослин" . Презентація містить творчі запитання для учнів та необхідний термінологічний матеріал. У презентації наведені основні екологічні групи рослин .

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Екологічні групи рослин (за відношенням до світла, води, температури).

Номер слайду 2

За рахунок чого рослина не вмирають на сонці та у воді?

Номер слайду 3

Фактори неживої природи мають величезне значення для рослин: світло, температура, забезпечення водою, ґрунт, газовий склад атмосфери. Усі вони діють одночасно і в сукупності.

Номер слайду 4

Світло (світлова енергія у вигляді сонячних променів) необхідне для всіх живих істот та для зелених рослин — це єдине джерело енергії, яка засвою­ється при фотосинтезі

Номер слайду 5

Фотоперіод кожної доби з року в рік залишається однаковим — рослина реагує на нього зміною активності життєвих процесів, це явище називається фотоперіодизм.

Номер слайду 6

Світлолюбні рослини оселяються на відкритих освітлених місцях (сосна звичайна, пирій, ковила, тюльпан). Тіньолюбні рослини зростають на затінених місцях (ялина європейська, плаун булавовидний, квасениця, копитняк). Тіньовитривалі рослини можуть переносити певний ступінь затінення, але здатні оселятися і на відкритих місцях (граб звичайний, липа, бузок).

Номер слайду 7

Вода. Процеси життєдіяльності організмів не відбуваються при відсутності води: вона необхідна для здійснення фотосинтезу, транспорту різних сполук, бере участь у процесах обміну речовин, є складовою частиною будь-якої клітини.

Номер слайду 8

За потребою у воді рослини діляться на такі групи: вищі водні рослини — не можуть існувати поза водним середовищем (елодея, ряска, латаття);• вологолюбні рослини — ростуть уздовж узбережжя водойм, частково занурені у воду (зозулин льон, очерет, росичка);• рослини, що потребують середню кількість вологи — це переважна кількість рослин помірної зони;• посухостійкі рослини — витримують значну нестачу вологи, це рослини посушливих місць (кактуси, молочаї, костриця, ковила, верблюжа колючка).

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Температура. Температурні умови не впли­вають на будову рослин, пов'язані переважно з фізіологічними процесами

Номер слайду 11

Холодовитривалі рослини здатні переживати температури нижче 0 , хоча ростуть лише при температурі вище 0  С. ( дерева і кущі помірних широт, сільськогосподарські культури морква, горох, жито). Теплолюбні рослини не витримують холоду, для нормального рос­ту потребують досить високих температур (рослини тропіків і теплих субтропіків, огірок, гарбуз, диня, томати та баклажани).

Номер слайду 12

Назвіть екологічні групи рослин , які виділяють за відношенням до рівня зволоженості, світла та температури. Для кожної екологічної групи наведіть приклади рослин.

Номер слайду 13

Домашнє завдання: Параграф 45 .

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Супрун Ольга Петрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Левкова Лариса Валентинівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Пастушенко Ірина Володимирівна
    Дякую за чудову роботу, ваші розробки допомагають дітям краще зрозуміти матеріал, зацікавити і працювати!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
9 квітня 2018
Переглядів
21369
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку