Презентація до уроку на тему: “Кам`янщина в роки Другої світової війни”.

Про матеріал
Даний матеріал дає можливість розширити знання учнів про воєнні дії у рідному краї, показати приклад героїзму з боку місцевих жителів. Матеріал презентації викликає зацікавленість в учнів до історії рідного краю, виховує любов і повагу до старшого покоління.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Презентація до уроку на тему“Кам`янщина в роки Другої світової війни”.

Номер слайду 2

Мета: розширити знання учнів про воєнні дії у рідному краї; показати приклад героїзму з боку місцевих жителів; розвивати зацікавленість в учнів до історії рідного краю; на прикладах патріотизму виховувати любов і повагу до старшого покоління. Очікувані результати. Отримані знання з краєзнавчого матеріалу дадуть змогу учням зрозуміти, якою ціною отримана перемога у війні, висловлювати власну думку та аргументувати її, вести діалог з вивченої теми. Тип уроку. Вивчення нового матеріалу.

Номер слайду 3

План уроку1. Окупація району. Евакуація обладнання підприємств. Проведення мобілізації населення Кам`янщини. 2. Створення партизанських загонів і їх роль у ліквідації ворога.3. Визволення району від німецько- фашистських загарбників.4. Втрати нашого району в роки війни. 5. Герої Радянського союзу та повні кавалери орденів Слави уродженці Кам`янщини.

Номер слайду 4

КАМ’ЯНСЬКИЙ РАЙОН 1941 – 1945 РОКІВОкупований фашистськими агресорами – 5 серпня 1941 р. Визволений радянськими військами – 28 січня 1944 р. Загальна кількість жителів Кам’янщини (остарбайтери), які були вивезені до Німеччини на примусові роботи – 808 людей. На території району діяли:партизанські загони – партизанський загін ім. Ворошилова (командир Куценко А. С.);підпільні організації та групи – Косарська підпільна диверсійна група (керівник Котенко В. Д.); Юрчинська підпільно-диверсійна група (керівник Сіряк Ф. Я.). Загальна кількість братських могил на території району – 27. Загальна кількість похованих у братських могилах – 1407 осіб (з них відомо імен – 778, з яких увіковічено – 616 осіб).

Номер слайду 5

1. Окупація району. Евакуація обладнання підприємств. Проведення мобілізації населення Кам`янщини. Німецькі війська захопили західні села району, а 5 серпня 1941 року окупували Кам’янку. В райцентрі створено німецьку військову владу – комендатуру. По великих селах Баландине, Лузанівка, Михайлівка посадили комендантів, які були господарями у прилеглих сіл з необмеженою владою.

Номер слайду 6

2. Створення партизанських загонів і їх роль у ліквідації ворога. У Кам’янці підпільною роботою займався П. Харченко. Стурбований відсутністю широкого партизанського руху ЦК КП(б)У посилає в Кам’янський район десантну групу під командуванням І. Діброви. 20 січня 1943 року вона почала діяти в районі Кам’янки, але під час одного з переходів ця група була розбита фашистами. Ранньою весною 1943 року була створена невелика партизанська група з підпільників, до якої ввійшли Воропай П., Куценко А., Крамар І., Наконечний Н., Король Ф. Та інші. База цієї групи знаходилась в комсомольському лісі. Це був початок формування загону ім. Ворошилова. Куценко стає командиром загону. У загоні було мало боєприпасів і зброї, не вистачало продовольства і медикаментів, керівництво було слабо обізнане з військовою справою. Станом на жовтень 1943 року було проведено 21 бойову операцію і 15 продовольчих. За час свого існування Кам’янський партизанський загін пустив під укіс два ворожих ешелони, знищив 25 вагонів з живою силою і технікою фашистів, 14 автомашин, 5 гармат. Від рук партизанів зазнали суворої кари 69 поліцаїв.

Номер слайду 7

Підпільні групи. У Камянці успішно діяла молодіжна підпільна група, організована О. Гурою в складі Галі Кудрі, Людмили Борисової, Людмили Любимової, Антоніни Вербівської, Тамари Погорілої, Тетяни Котенко. Вони доставляли в загін зброю, медикаменти, цінні відомості про дислокацію військ. Допомогли встановити звязок з німецькими антифашистами і залучили до партизанської і підпільної боротьби німецького офіцера Курта Вейнгольта і солдата Отто Роговського, які зробили багато цінного для партизанів, а потім і для Радянської Армії. 925 днів і ночей тривала окупація Кам’янського району.

Номер слайду 8

Петро Харченко Людмила Борисова Галя Кудря. Активні підпільники рідного краю в роки війни

Номер слайду 9

3. Визволення району від німецько-фашистських загарбників.07.01.1944 року: Косарі, Лубенці, Куликівка, Греково;08.01.1944 року: Грушківка;10.01.1944 року: Кам`янка, Пляківка,Ревівка, Михайлівка, х. Лісове, Ребедайлівка, Жаботин, Завадівка, Флярківка, х. Сокирне, Юрчиха;11.01.1944 року: Тимошівка;21.01.1944 року: Вербівка, Калинівка;23.01.1944 року: Радиванівка, Олянине, Коханівка, х. Богданівське;24.01.1944 року: Баландине, Телепине;26.01.1944 року: Лебедівка, Копійчане;27.01.1944 року: Лузанівка;28.01.1944 року: Райгород, Ярове, Катеринівка.

Номер слайду 10

4. Втрати нашого району в роки війни. Німецькі власті під загрозою розстрілу провели реєстрацію всього населення. Для того, щоб виявити тих, хто не прийшов на реєстрацію, періодично проводились облави. Першими жертвами фашистського терору стало єврейське населення міста. 6 серпня 1941 р. було розстріляно Портнянського Л. Н. і кілька осіб, що мешкали по сусідству. В квартиру Хацького Д. А. увірвались два німецькі солдати і розстріляли його сім’ю – п’ятьох дітей віком від 1,5 до 16 років. В серпні 1943 р. 42 особи з цієї категорії були розстріляні під лісом села Юрчихи. Німецькі катами страчено 845 чол., а всього на території району фашистами знищено біля 2000 громадян. Нелюдські знущання, арешти, розстріли, вивіз людей на каторжні роботи в Німеччину змусили населення йти в підпілля, організовувати місцеві патріотичні диверсійні групи. Майже 10 тисяч наших земляків боролись з ворогом на фронтах війни. 4200 з них не повернулися в рідні домівки. Близько 1500 воїнів різних національностей загинуло під час визволення району. За мужність і героїзм, виявлені в боях з ворогом, 3700 кам`янчан і жителів району нагороджено орденами і медалями.

Номер слайду 11

5. Герої Радянського союзу та повні кавалери орденів Слави уродженці Кам`янщини. Дриженко Іван Олексійовичіз Радиванівки

Номер слайду 12

Конякін Олександр Федорович із Грушівки

Номер слайду 13

Мірошніченко. Сергій Олексійовичіз Копійченого

Номер слайду 14

Чекаль Кузьма Хомичіз Райгорода

Номер слайду 15

Оришечко Василь Макаровичз Михайлівки. Кавалери орденів Слави:

Номер слайду 16

Хижняк Василь Адамович з Куликівки

Номер слайду 17

Використані джерела та література- Краєзнавчі матеріали місцевих дослідників.- Матеріали про діяльність Кам’янського підпільного РК КП України і Кам’янського партизанського загону ім. Ворошилова в роки війни 1941-1945 роки, ст.34.- Акт встановлення і розслідування злочинів, учинених проти радянських громадян і Кам’янському районі, Кіровоградської обл.1944 р., ст.2.- В. Наумов «Степовий рейд», ст.311.- Архів партизанського руху на Україні. Ф.62,оп.2, спр.296, ст.14.- Г. Гончар «Партизани Холодного Яру», Дніпропетровськ, 1995, ст.7.

Номер слайду 18

Домашнє завдання. Підготуватися до тематичного оцінювання.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Морозова Валентина Анатоліївна
    Матеріал викликатиме зацікавленість в учнів до історії рідного краю, а також поглибить знання учнів про воєнні дії у рідному краї; виховуватиме любов і повагу до минулого.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
4 травня 2020
Переглядів
842
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку