Презентація до уроку на тему " М. С. Грушевський – видатна постать в історії України".

Про матеріал
Презентація до уроку на тему "М. С. Грушевський – видатна постать в історії України". Наочний супровод основних етапів уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: М. Грушевський – видатна постать в історії України.

Номер слайду 2

Після уроку кожен учень повинен:- характеризувати основні віхи біографії М. С. Грушевського- оцінювати його наукову діяльність- визначати його внесок в розвиток українського національного руху і державне будівництво Української держави в період діяльності ЦР- висловлювати власні оцінки діяльності М. Грушевського як науковця і як політика.

Номер слайду 3

29 вересня 2019р. відзначатиметься 15 3- річчя з дня народження Михайла Грушевського (1866-1934),

Номер слайду 4

- Хто ж він такий? - Яким він бачив себе сам? - Яким маємо сприймати його ми, його нащадки?Михайло Грушевський:

Номер слайду 5

План уроку 1. Віхи біографії. 2." Найбільший творець живої історії". 3. «Між історією і політикою". 4. "Совість української державності".

Номер слайду 6

Робота в групах. Група 4. Знайомиться з оцінкою діяльності М. Грушевського і дати власну оцінку. Група 1. Ознайомитися з біографією М. Грушевського та скласти хронологічну таблицю його життя та діяльності. Опрацьовується інформація з «Довідника з історії України» ст. 183-186. Група 3. Опрацювати уривки з творів Грушевського, які підготував вчитель, та скласти схему «Погляди Грушевського». Група 2. Скласти план «Наукова діяльність М. Грушевського», користуючись вказаним вище довідником , с.183-185 та Шаров І. 100 видатних імен України. К.: Альтернатив, 1999, с. 370-378.

Номер слайду 7

Біографія М. С. Грушевського.17 (29) вересня 1866 року у Холмі (нині Польща)народився М. С. Грушевський в родині вчителя словесності ,але виріс на Кавказі; 1880-1886 р.р. навчався в Тифліській гімназії, де почалося свідоме захоплення українською історією та літературою 1886 р. продовжує здобувати освіту на історико-філологічному факультеті Київського університету ; під керівництвом В. Антоновича підготував свої студентські наукові праці1894 р. За рекомендацією В. Антоновича отримав посаду професора першої на українських землях кафедри історії України у Львівському університеті;1894-1914р.р. курси лекцій в університеті, створення власної історичної наукової школи, напружена праця в Науковому товаристві імені Шевченка; 1897 р. по 1913 р. очолював Наукове товариство імені Шевченка1898 р. побачив світ перший том фундаментальної «України-Руси»;1899р. заснував в Галичині Українську національно-демократичну партію;1905р. повернувся в Київ, : створює наукове товариство; 1908р. створює в Києві позапартійне «Товариство українських поступовців»;1914-1917р.р. з початком І світової війни відразу ж був заарештований Заслання відбував у Симбірську, Казані, Москві;1917 – 1918р.р. лідер Української революції, голова Центральної Ради за його участі були складені та прийняті всі чотири універсали Центральної Ради; 1919р. емігрував, проживав у Празі, Відні; 1924 р. пішов на компроміс з встановленою в Україні радянською владою і повернувся на Батьківщину; 1931 р. виїхав до Москви, підданий короткочасному арешту у справі так званого "Українського національного центру".24 листопада 1934р. перебуваючи в санаторії в Кисловодську помер, похований В Києві на Байковому кладовищі.

Номер слайду 8

І. М. Грушевський видатний історик. а). наукову діяльність розпочав під керівництвом В. Антоновича в студентські роки; б). створив 10-томну першу системну «Історію України-Руси»; в). автор більш ніж 2 тис. наукових праць серед яких «Очерки истории украинского народа», «Ілюстрована історія України», «Середні віки Європи», «Греко-римський світ», «Всесвітня історія в короткому огляді»(6 частин); г). створив власну історичну школу, виховав видатних вчених-історикив – Мирона Кордуба, Івана Крип`якевича, Степана Томашевського та ін.;ІІ. М. Грушевський - організатор української науки. а). очолював кафедру історії Східної Європи у Львівському університеті б). обраний головою Наукового товариства ім. Шевченка; в). створив і очолив Археологічну комісію Наукового товариства ім. Шевченка; г). був дійсним членом Історичного товариства Нестора Літописця, членом- кореспондентом Краківської академії наук, Археологічної комісії Московсь- кого археологічного товариства , дійсним членом Чеської академії наук; ІІІ. Літературно-публіцистична діяльність . а). разом з І. Франком започаткував видання «Літературно – наукового вісника» б). в юнацькі роки він надрукував ряд художніх оповідань («Бех-аль-Джугур», «П'ятниця», «Бідна дівчина», «Божий попуст» )але ряд його новел так і не вийшов друком, художня проза в збірці «Під зорями»(1928р.); в). створив п`ятитомник історії української літератури (1923-1927);Найбільший творець живої історіїПлан

Номер слайду 9

Політичні ідеали. Майбутня доля України. Вирішення національного питання- відродження Української держави-державні праваукраїнському народу-державність-запорука вільного розвитку народу-державність будована на демократичних підвалинах- вільний, великий український народ-будує свою долю в нових умовах свободи- Україна не тільки для українців, а для всіх, хто живе на Українівід-національно-територіальаоїавтономії України в Російській федеративній республіці до -державної незалежності. В будущині:-Україна ввійде в склад федерації ЄвропейськоїПогляди М. С. Грушевського

Номер слайду 10

Домашнє завдання. Скласти історичний портрет М. С. Грушевського враховуючи і ту інформацію, яку отримали на уроці

pptx
Додано
28 червня 2019
Переглядів
2389
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку