Презентація до уроку на тему "Паризька мирна конференція 1919 р."

Про матеріал
Мета:  охарактеризувати процес повоєнного мирного врегулювання, показати позиції сторін на Паризькій конференції, розкрити результати й наслідки конференції й мирних договорів;  сприяти розвитку аналітичного мислення, зорової пам’яті, цілісного сприйняття історичних явищ, критичного мислення;  формувати інформаційну, комунікативну компетенції;  виховувати в учнів загальнолюдські цінності. Репарація — повне або часткове відшкодування (за мирним договором або іншими міжнародними актами) державою, що розв’язала агресивну війну, збитків, заподіяних державі, що зазнала нападу. Контрибуція — 1) примусові післявоєнні платежі, які сплачує держава, яка зазнала поразки у війні, державам-переможницям; 2) примусові грошові чи натуральні стягнення з населення, які проводять війська однієї з воюючих країн на захопленій території противника. Сучасним міжнародним правом заборонена.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

11 листопада 1918 рік. Комп’єнський ліс. Штабний вагон маршала Фоша. Що відбулося 11 листопада 1918 року у Комп’єнському лісі? 2. Чому в 20-х роках ХХ століття Першу світову війну називали Велика Війна? 3. Чи вважаєте ви, що ця війна повинна була вирішити всі проблеми і покласти кінець всім війнам?

Номер слайду 3

ВЕРСАЛЬ. ПАРИЖ.

Номер слайду 4

З 18 січня 1919 р. до 21 січня 1920 р., з перервами, тривала Паризька мирна конференція, у якій взяли участь делегації з 27 держав.

Номер слайду 5

Великобританія Франція США Д.Ллойд-Джордж (Англія), Ж.Клемансо (Франція), В.Вільсон (США)

Номер слайду 6

США Франція Англія Японія Італія

Номер слайду 7

Великобританія Франція США Д.Ллойд-Джордж (Англія), Ж.Клемансо (Франція), В.Вільсон (США)

Номер слайду 8

«Рада чотирьох»: прем’єр-міністр Англії Д. Ллойд-Джордж президент США В. Вільсон прем’єр-міністр Франції Ж. Клемансо (голова конференції) прем’єр-міністр Італії Орландо

Номер слайду 9

Обговорення питань конференції. Версаль, Дзеркальна зала.

Номер слайду 10

«14 пунктів» Президента США В.Вільсона, оприлюднені 8 січня 1918 р. Президент США Вудро Вільсон

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Робота з термінами: Репарація — повне або часткове відшкодування (за мирним договором або іншими міжнародними актами) державою, що розв’язала агресивну війну, збитків, заподіяних державі, що зазнала нападу. Контрибуція — 1) примусові післявоєнні платежі, які сплачує держава, яка зазнала поразки у війні, державам-переможницям; 2) примусові грошові чи натуральні стягнення з населення, які проводять війська однієї з воюючих країн на захопленій території противника. Сучасним міжнародним правом заборонена.

Номер слайду 13

Номер слайду 14

28 червня 1919 р. у Версалі було підписано договір з Німеччиною, що увійшов в історію як Версальський

Номер слайду 15

Текст Версальського договору

Номер слайду 16

статут Ліги Націй, Асамблея, Рада Ліги Націй

Номер слайду 17

Прапор Ліги Націй

Номер слайду 18

Засідання Ліги Націй

Номер слайду 19

Статут Ліги Націй (Витяг) Стаття 8. …скорочення національних збройних сил до мінімуму, необхідного для гарантування національної безпеки і виконання міжнародних зобов’язань. Стаття 11. Ліга Націй не може залишатися бездіяльною на випадок воєнних дій або загрози війни, спрямованих проти одного з членів організації. Стаття 12. …будь-які розбіжності між членами Ліги, що становлять загрозу миру, повинні розглядатися арбітражним судом. Стаття 13. …члени організації зобов’язані визнавати й виконувати рішення, винесені цим судом. Стаття 16. …Якщо один із членів Ліги вдасться до війни всупереч усім взятим на себе зобов’язанням, то він іpso facto вважається агресором стосовно до решти членів Ліги. Члени Ліги зобов’язані негайно перервати з ним усі торговельні й фінансові відносини, заборонити громадянам своїх держав вступати в контакти з громадянами держави, що порушила договір… У такому випадку Рада вважає своїм обов’язком рекомендувати урядам зацікавлених країн використовувати військові сили,  морські й повітряні,  завдяки яким члени Ліги можуть допомогти тим збройним силам,  які примусять поважати зобов’язання,  взяті на себе Лігою. Член Ліги,   який буде винним у порушенні одного з зобов’язань договору, може бути виключеним з організації. Рішення про виключення ухвалюється голосуванням усіх членів Ліги, репрезентованих у Раді.   Який механізм забезпечення миру було передбачено у Статуті Ліги Націй?

Номер слайду 20

Андрій Ливицький Василь Панейка Володимир Чехівський Володимир Темницький Всеволод Голубович Георгій Афанасьєв Григорій Сидоренко Дмитро Дорошенко Констянтин Мацієвич Констянтин Левицький Лонгін Цегельський Микола Любинський Микола Василенко Українська делегація і українське питання на конференції

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Засідання Ліги Націй

Номер слайду 23

Узагальнення та систематизація знань Запитання і завдання: 1. Чому представники держав світу зібралися саме у Парижі Версальського палацу? 2. З якою подією це було пов’язано? 3. Яка країна на конференції була у принизливому становищі? 4. Яких територіальних змін зазнала Німеччина? 5. Чому Німеччину було визнано винуватцем у розв’язуванні війни? 6. Хто ініціював створення Ліги Націй? 7. Яка роль відводилася Лізі Націй у післявоєнному світі? 8. Чому США не стали членом Ліги Націй? 9. Як було вирішено долю західноукраїнських земель на Паризькій мирній конференції?

Номер слайду 24

1. Паризьку мирну конференцію відкрив президент США В.Вільсон. 2. Автор «14 пунктів» президент США В.Вільсон. 3. Конференцію було відкрито у дзеркальній залі Версаля. 4. Німеччина приймала активну участь в роботі конференції. 5. Основні питання на конференції держави Англія, Франція, Японія, Італія і США. 6. Німеччина і Радянський Союз були членами Ліги Націй. 7. За рішенням Паризької мирної конференції Україна стала незалежною державою. Гра «Так — ні»

Номер слайду 25

«Куля зі словами» Репарації Контрибуції Ллойд-Джордж Пуанкаре В.Вільсон Жорж Клемансо Г. Сидоренко 18 січня 1919 р.

Номер слайду 26

V. Домашнє завдання: Опрацювати відповідний матеріал підручника. Вивчити опорний конспект.

ppt
Додано
20 березня 2020
Переглядів
3812
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку