Калуський ліцей №10 Рівні структурної організації білкової молекули. Фізико-хімічні властивості білків. Лабораторна робота «Реакції осадження білків: осадження білків при нагріванні, концентрованими неорганічними кислотами, органічними розчинниками». Вчитель біології Павлишин Т.Г. |
|
|
|
Рис. Біуретова реакція
Рис. Ксантопротеїнова реакція |
Лабораторна робота Тема: «Реакції осадження білків: осадження білків при нагріванні, концентрованими неорганічними кислотами, органічними розчинниками». Виконання лабораторної роботи здійснюється згідно інструктивної картки. Висновок. Які причини денатурації білків вами встановлено під час виконання лабораторної роботи |
|
1. Спільними групами атомів у молекулах амінокислот є: а) -СН3, -СООН; б) -ОН, -СОН; в) -NН2, -СООН; г) -СН3, -ОН; д) -СН3, -NН2. 2.Структура білкової молекули, яка визначається якісним, кількісним складом амінокислот, їхньою послідовністю у поліпептидному ланцюгу: а) первинна; б) вторинна; в) третинна; г) четвертинна; д) проміжна. 3. Відносна молекулярна маса певного білка: а) є сталою величиною; б) є змінною величиною; в) залежить від умов синтезу білка. 4 . Із білків можна виділити: а) необмежену кількість амінокислот; б) близько 20 амінокислот; в) всі існуючі в природі амінокислоти. 5. Спіралевидна просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний ланцюг, називається : а) первинною; б) вторинною; в) третинною. 6. Денатурація білка - це порушення: а)первинної структури; б) вторинної структури; в) третинної та вторинної структур. |
|
|
7. До ферментів належать білки: а) з яких будуються опорні м’язи й тканини організмів; б) які транспортують поживні речовини; в) що каталізують хімічні процеси в живих організмах. 8. Для виявлення білка використовують: а) біуретову реакцію; б) реакцію гідролізу; в) денатурацію білка. 9. Білок гемоглобін виконує в організмі людини: а) захисну функцію; б) скорочувальну функцію; в) транспортну функцію. 10. Первинна структура білка визначається зв'язком: а) пептидним; б) водневим; в) дисульфідним. 11. Після дії на білок деякого реактиву він набув жовтого забарвлення. Цей реактив: а) Cu(OH)2 ; б) HNO3; в) H2SO4. 12. Кількість енергії, яка вивільняється при повному розщепленні 1 г білків: а) 0,03 кДж; б) 0,9 кДж; в) 17,2 кДж; г) 38,9 кДж; д) 42 кДж. |
|
|
|
|
|