Презентація до уроку на тему "Рівні структурної організації білкової молекули. Фізико-хімічні властивості білків. Лабораторна робота «Реакції осадження білків при нагріванні"

Про матеріал
Презентація до уроку містить додаткову наочну інформацію, яку можна використати під час вивчення даної теми.
Перегляд файлу

 

Калуський ліцей №10

Рівні структурної організації білкової молекули.

Фізико-хімічні властивості білків.

Лабораторна робота «Реакції осадження білків:

осадження білків при нагріванні, концентрованими неорганічними кислотами, органічними  розчинниками».

imageВчитель біології Павлишин Т.Г.

 

 

image

 

 

image

 


image

image

image


image

image

 

Фізико-хімічні властивості

— Біуретова реакція - це якісна реакція на виявлення білків і продуктів їхнього гідролізу (амінокислот, пептидів)

imageРис. Біуретова реакція

 

— Ксантопротеїнова реакція – якісна реакція, яка застосовується для визначення наявності ароматичних амінокислот: фенілаланіну, тирозину і триптофану.

image

Рис. Ксантопротеїнова реакція

image


 

Лабораторна робота

Тема: «Реакції осадження білків: осадження білків при нагріванні, концентрованими неорганічними кислотами, органічними розчинниками».

image

Виконання лабораторної роботи здійснюється згідно інструктивної картки.

Висновок. Які причини денатурації білків  вами встановлено під час виконання лабораторної роботи

 

image

 

Узагальнення і контроль знань

1. Спільними групами атомів у молекулах амінокислот є:

а) -СН3, -СООН; б) -ОН, -СОН; в) -NН2, -СООН; г) -СН3, -ОН; д) -СН3, -NН2.

2.Структура білкової молекули, яка визначається якісним, кількісним складом амінокислот, їхньою послідовністю у поліпептидному ланцюгу:

а) первинна; б) вторинна; в) третинна; г) четвертинна; д) проміжна.

3. Відносна молекулярна маса певного білка:

а) є сталою величиною; б) є змінною величиною; в) залежить від умов синтезу білка.

4 . Із білків можна виділити:

а) необмежену кількість амінокислот; б) близько 20 амінокислот; в) всі існуючі в природі амінокислоти.

5.    Спіралевидна просторова конфігурація, якої набуває поліпептидний ланцюг, називається :

а) первинною; б) вторинною; в) третинною.

6.   Денатурація білка - це порушення:

а)первинної структури; б) вторинної структури; в) третинної та вторинної структур.

 

 

Корекція знань

7.                  До ферментів належать білки:

а)    з      яких       будуються     опорні   м’язи      й      тканини організмів;   б)       які транспортують поживні речовини; в) що каталізують хімічні процеси в живих організмах.

8.                 Для виявлення білка використовують:

              а)     біуретову реакцію; б) реакцію гідролізу; в) денатурацію білка.

9.                 Білок гемоглобін виконує в організмі людини:

а)    захисну функцію;      б)    скорочувальну    функцію;      в)       транспортну функцію.

10.           Первинна структура білка визначається зв'язком:

                а)    пептидним; б) водневим; в) дисульфідним.

11.              Після дії на білок деякого реактиву він набув жовтого забарвлення. Цей реактив:

                а) Cu(OH)2 ;                б) HNO3;                 в) H2SO4.

12.            Кількість енергії, яка вивільняється при повному розщепленні 1 г білків:

а) 0,03 кДж; б) 0,9 кДж; в) 17,2 кДж; г) 38,9 кДж; д) 42 кДж.

 

image

image

 

 

Домашнє завдання

image

 

image

pdf
До підручника
Біологія (профільний рівень) 10 клас (Межжерін С.В., Межжеріна Я.О., Коршевнюк Т.В.)
Додано
19 липня 2021
Переглядів
1467
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку