Презентація до уроку на тему : "Що таке системи світу".

Про матеріал

Презентація до уроку на тему "Що таке системи світу" (Пізнаємо природу: підруч. інтегр курсу для 6-го класу/ Тетяна Гільберг(та ін.)).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 3. Всесвіт Що таке системи світу. Дві речі не перестають дивувати мене - зоряне небо над головою і моральний закон усередині нас.Іммануїл Кант, німецький мислитель

Номер слайду 2

1. Сонце, на відміну від інших планет, рухається навколо Землі.2. Знайти ознаки життя за межами Землі досі не вдалося.3. Космічні зонди, призначені для вивчення поверхонь планет, піддають на Землі спеціальній обробці.4. Меркурій, Венера, Земля і Марс - це планети гіганти. 5. До групи планет земної групи належать Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун.6. У більшості планет, крім Меркурія і Венери, є супутники - небесні тіла, що обертаються навколо них.7. Сонячна система - це Сонце й усі небесні тіла, що обертаються навколо нього по своїх орбітах, а також міжпланетні пил і газ.8. Меркурій і Венера мають супутники.9. Карликова планета - небесне тіло сферичної форми, що обертається навколо Сонця по орбіті, поряд з якою лежать орбіти інших схожих об’єктів.10. Астероїди не можуть становити небезпеку для нашої планети.11. Метеорити на сьогодні - це єдині тіла неземного походження, окрім зразків місячного ґрунту, які астрономи можуть досліджувати в лабораторії. Дайте відповідь «так» чи «ні» :

Номер слайду 3

Пригадайте: Пригадай, яке небесне тіло є головним у Сонячній системі. Які небесні тіла обертаються навколо планет?Чи існує насправді небесна сфера?Чому нам здається, що протягом року Сонце робить один оберт по небесній сфері?

Номер слайду 4

Як змінювалося уявлення людей про будову світу. Ще за сивої давнини люди в різних куточках планети намагалися уявити будову світу. Оскільки знань було мало, то зважали на прямі враження від спостережень довкілля. Бачили плоску землю - вважали, що Земля плоска. Вона плаває у водах океану і її на собі тримають слони. Такі наївні уявлення мав кожен народ, що населяв колись нашу планету. Їх називають системою світу. Найвідоміші з них - геоцентрична й геліоцентрична системи світу.

Номер слайду 5

Система світу Уявлення про розміщення у просторі Землі, Сонця, планет і зір, що виникли в давнину і ґрунтувалися на прямих враженнях від спостереження довкілля.

Номер слайду 6

Система світу Геоцентричну систему світу найкраще описав відомий давньогрецький астроном Клавдій Птолемей. Згідно з нею в центрі світу міститься нерухома Земля, навколо якої обертаються - кожна на своїй сфері - планети і сфера нерухомих зір. Система світу, в центрі якої Земля, — хибне уявлення. Однак воно спиралося на те, що людина бачила щодня: усі небесні світила оберталися навколо Землі. Такі уявлення про будову світу панували впродовж майже півтори тисячі років. Геоцентрична система світу - давні уявлення про взаємне положення в космічному просторі небесних тіл. Б. Клавдій Птолемей - давньогрецький астроном, який найкраще описав геоцентричну систему світу за допомогою математики

Номер слайду 7

Геліоцентрична система світу Геліоцентричну систему світу (мал. 158) запропонував у 16 ст. польський астроном Миколай Коперник. Центральне світило в ній Сонце, навколо якого рухаються інші небесні тіла й Земля також. Така докорінна зміна в уявленнях про будову довкілля викликала суперечки серед науковців та діячів церкви. Але згодом стало зрозуміло — М. Коперник має рацію. Про цього вченого інколи говорять, що він «зупинив Сонце і зрушив Землю».

Номер слайду 8

Нинішні уявлення про світобудову істотно різняться з давніми системами світу. Найбільша відмінність у тому, що Всесвіт (увесь відомий нам світ) не має центра. З будь-якого місця у Всесвіті людина на нічному небі бачитиме небесні тіла, зокрема зорі. Усі вони є джерелами світла й тепла. У вогнищі горять дрова, в електричній лампочці тонка металева дротинка хоча й не горить, але розжарена так, що яскраво світиться. Зорі також світять власним світлом.

Номер слайду 9

Яка будова зорі. Зоря - це величезна куля розжареного газу. Але він горить не так, як вогонь на газовій плиті. У центральній ділянці зорі, яку називають ядром і розміри якої, порівняно з розмірами усієї зорі, не дуже великі, частинки газу (переважно атоми Гідрогену) містяться дуже близько одна біля одної. А ще вони дуже швидко рухаються (газ має високу температуру). У таких умовах частинки газу зіштовхуються між собою й утворюють інший, новий газ. Із чотирьох атомів Гідрогену утворюється один атом Гелію. Унаслідок такого перетворення виділяється енергія. Саме завдяки цій енергії зоря і світить, часто протягом мільярдів і навіть 10 трильйонів років.

Номер слайду 10

Як пояснити відмінності в яскравості зір. Різна яскравість зір зумовлена двома причинами. Ці небесні тіла розташовані на різних відстанях від Землі й світять залежно від їхніх розмірів і температури на поверхні. Саме тому в кожної зорі є видима та абсолютна зоряні величини. Перша визначає кількість світла, яке потрапляє від зорі до ока спостерігача. Друга вказує на повну світність зорі. Отже, щоб знати справжню силу світла будь-якої зорі, потрібно знати відстань до неї. Світність зорі - це кількість енергії, яку зоря випромінює за одиницю часу.

Номер слайду 11

Як визначити відстані від Землі до зір. Усі відомі давні системи світу містять сферу нерухомих зір. Це тому, що протягом тривалого часу не вдавалося помітити зміщення зір на небі. Хоча існували припущення, що зорі лежать на різних відстанях від Землі, виміряти їх було неможливо. Для цього треба з високою точністю визначати зміну положення зорі на небесній сфері. Досягти потрібної точності вдалося лише у 19 ст.

Номер слайду 12

Метод, за допомогою якого виміряли відстані до зір, простий. Подивись на який-небудь об’єкт перед собою спершу одним оком, а потім - другим. Ти помітиш «зміщення» об’єкта. Насправді це відбулося через те, що твої очі розміщені на певній відстані одне від одного. Знаючи цю відстань і кут, на який зміщується об’єкт, можна обчислити відстань до цього об’єкта. Визначення відстані до недоступного об’єкта на поверхні Землі (А) та до однієї з найближчих зір (Б)

Номер слайду 13

За рік Земля робить один оберт навколо Сонця. Унаслідок такого руху спостерігач на Землі може виявити зміщення деяких зір на небесній сфері. Якщо вдається визначити кут зміщення зорі при спостереженні її з двох протилежних точок орбіти Землі, то, знаючи відстань між двома положеннями планети на орбіті, легко обчислити відстань до зорі.

Номер слайду 14

Відстані виявилися величезними. Їхні значення, виражені в кілометрах, - це великі числа. Тому відстані між зорями зручніше виражати, наприклад, у світлових роках. Світловий рік - це відстань, яку світло долає за рік, поширюючись зі швидкістю 300 000 км/с. Є також інші одиниці відстаней, якими користуються в астрономії.

Номер слайду 15

Від чого залежить яскравість зір. Коли ти дивишся на нічне небо, то здається, що зорі схожі на маленькі білі вогники. Але подивись уважніше, і ти помітиш, що деякі з них блакитні, інші червонуваті, а деякі жовтуваті. Колір зорі залежить від температури на її поверхні - що вона вища, то більше блакитно-синіх тонів у світлі зорі. Тому найгарячіші зорі сині, а найхолодніші - червоні. Можливо тобі доводилося бачити, що нижня частина полум’я газової плити синього кольору, а кінчик полум’я - оранжевого або жовтого. Це тому, що нижня частина полум’я горить сильніше, ніж верхня. Сонце найбільше випромінює жовто-зеленого світла, до того ж його синю частину розсіює атмосфера. Тому Сонце ми бачимо забарвленим у жовтуваті відтінки.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Сонячні електростанції. Щоб мати тепло і світло, люди досі спалюють вугілля і газ чи перекривають річки греблями електростанцій. Це завдає шкоди довкіллю. В атмосферу потрапляють речовини, що її забруднюють. А великі штучні моря вкривають родючі землі. Є інший спосіб виробляти електрику та отримувати тепло - використання сонячного світла. Так звані сонячні панелі чи батареї перетворюють світло Сонця, що падає на них, на електричний струм. Невеликі розміром (площею) панелі використовують для вуличного освітлення чи забезпечення електрикою приватних будинків. Зібрані на великій площі в місці, де багато сонячного світла, такі батареї утворюють сонячні електростанції.

Номер слайду 18

Коротко про головне. Давні уявлення про розміщення у просторі Землі, Сонця, планет і зір, що ґрунтувалися на прямих враженнях від спостереження довкілля, називають «системою світу». Зоря - це величезна куля розжареного газу, що світить власним світлом. Різна яскравість зір зумовлена тим, що вони розташовані на різних відстанях від Землі й світять залежно від їхніх розмірів і температури на поверхні. Колір зорі залежить від температури на її поверхні.

Номер слайду 19

Перевіряємо себе1. Геоцентрична і геліоцентрична системи світу різняться істотно. Але вони мають один схожий елемент. З’ясуй, що це за елемент. Вислови свої міркування (свою гіпотезу), чому М. Коперник не змінив його у запропонованій ним системі світу.2. Поясни, як вдалося виміряти відстані до зір.3. За допомогою додаткових джерел інформації з’ясуй кольори трьох найяскравіших зір на небі Землі. На яку важливу характеристику зорі вони вказують? Зроби презентацію на цю тему.4. Окремі люди досі вважають Землю плоскою. Вислови міркування, що суперечать такому уявленню.5. Продовж речення: Мені було цікаво...; У мене вийшло...; Сьогодні я дізнався/-лася ... .

Номер слайду 20

Перевіряємо себе1. Геоцентрична і геліоцентрична системи світу різняться істотно. Але вони мають один схожий елемент. З'ясуй, що це за елемент. Вислови свої міркування (свою гіпотезу), чому М. Коперник не змінив його у запропонованій ним системі світу. Схожий елемент це те що всесвіт має центр навколо якого все рухається. У геоцентричній системі це була Земля, у геліоцентричній - Сонце. Коперник не змінив цій елемент, тому що не бачив та не міг спостерігати далі від сонячної системи.2. Поясни, як вдалося виміряти відстані до зір. Якщо вдається визначити кут зміщення зорі при спостереженні її з двох протилежних точок орбіти Землі, то, знаючи відстань між двома положеннями планети на орбіті, легко обчислити відстань до зорі.3. За допомогою додаткових джерел інформації з'ясуй кольори трьох найяскравіших зір на небі Землі. На яку важливу характеристику зорі вони вказують? Зроби презентацію на цю тему. Сириус є найяскравішою зіркою на нічному небі. Колір Сириуса може бути описаний як білий з легким синьо-блакитним відтінком. Канопус - може бути описаний як помаранчево-червоний. Канопус також є гігантською зорею з великою світністю. Арктуриус - вважається помаранчево-червоним.4. Окремі люди досі вважають Землю плоскою. Вислови міркування, що суперечать такому уявленню. По перши, не можна тоді пояснити зміну дня-ночі; з космосу вже багато зроблено фото Землі; неможливі були кругосвітні подорожі.

Номер слайду 21

Домашнє завдання Вивчити параграф 37

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 4
Оцінки та відгуки
  1. Биканова Тетяна
    Дякую за чудову презентацію!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Шатовський Валентин Олександрович
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Володимирович Олександр
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Ралко Валентина Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 1 відгук
pptx
Додано
7 січня
Переглядів
3218
Оцінка розробки
5.0 (4 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку