Швидкість – це величина, яка чисельно дорівнює шляху, який проходить тіло за одиницю часу З фізики
Номер слайду 6
Вибух газу Ржавіння заліза Утворення мінералів у природі Бродіння виноградного соку Згоряння бензину в двигуні Скисання молока Розташуйте явища за зростанням швидкості хімічних реакцій
Номер слайду 7
в хімії ШВИДКІСТЬ З фізики швидкість реакції - це швидкість зміни концентрації реагуючих речовин за одиницю часу.
Номер слайду 8
Вчені, що зробили внесок в розвиток хімічної кінетики Якоб Вант – Гофф - голландський вчений, перший лауреат Нобелівської премії з хімії (1901 р) Сванте Арреніус (лауреат Нобелівської премії за відкриття в області розчинів, відкрив залежність миттєвої швидкості реакції від температури) М.М.Семенов - лауреат Нобелівської премії з хімії "за дослідження в області механізму хімічних реакцій", 1956
Номер слайду 9
Залежить від площі поверхні стикання реагентів Залежить від концентрації реагуючих речовин Залежить від температури Залежить від природи реагуючих речовин
Номер слайду 10
Лабораторний дослід Вплив площі поверхні контакту реагентів, концентрації й температури на швидкість хімічної реакції. Група №1. Дослідіть вплив концентрації речовини на швидкість хімічної реакції. Група №2. Дослідіть вплив площі поверхні контакту реагентів на швидкість хімічної реакції. Група №3. Дослідіть вплив природи реагуючих речовин на швидкість хімічної реакції.
Номер слайду 11
Номер слайду 12
Правило Вант - Гоффа При збільшенні температури на кожні 100 швидкість реакции зростає у 2-4 рази. Величина, що показує, у скільки разів збільшиться швидкість реакції, називається температурним коефіцієнтом, або коефіцієнтом Вант-Гоффа(Υ) Математичний вираз правила Вант- Гоффа
Номер слайду 13
Під час проведення деяких операцій на серці та головному мозку, пацієнтів охолоджують для того, щоб сповільнити реакції, що відбуваються в організмі людини.
Номер слайду 14
Самостійна робота Швидкість реакції – це… (0, 5 б.) Швидкість реакції залежить від природи реагуючих речовин, температури, …., ….. (0, 5 б.) Що згоряє швидше дерев’яна дошка чи дерев`яні ошурки? (0, 5 б.) У якому стані частинки речовини мають найменшу швидкість? (0, 5 б.) Зі зростанням температури швидкість реакції…(0, 5 б.) Зі зростанням площі поверхні контакту реагентів швидкість реакції… (0, 5 б.) Чому влітку зростає небезпека харчових отруєнь? (1 бал) 8. Чому термін служби мідних водопровідних труб значно більший порівняно зі сталевими? (1 бал) Всього 5 балів
Номер слайду 15
Відповіді. Зміна концентрації реагуючих речовин за одиницю часу. Площі стикання реагентів, концентрації реагуючих речовин. 3. Дерев'яні ошурки. 4. У твердому. 5. Збільшується. 6. Збільшується. 7. Температура прискорює швидкість процесів і продукти псуються швидше. 8. Мідь – пасивний метал.
Перепрошую, але у самостійній роботі відповідь на сьоме питання викликає сумніви - швидкість псування харчових продуктів з підищенням температури залежить від швидкості розмноження бактерій, і це скоріше біологічна причина, а не хімічна.