Презентація до уроку на тему: "Тканини рослин"

Про матеріал
В презентації розлядаються основні типи тканин рослинного організму, та функції, які вони виконують.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку: Тканини рослини. L/Levkova

Номер слайду 2

Тканина — це сукупність клітин, які мають спільне походження, подібну будову та виконують в організмі однакову функцію.

Номер слайду 3

ТКАНИНИ Покривна. Твірна. Основна. Механічна Провідна

Номер слайду 4

Покривні тканини Утворені живими або мертвими клітинами з щільно зімкнутими, потовщеними оболонками. Ці тканини знаходяться на поверхні коренів, стебел, листя. Захищають рослини від несприятливих умов навколишнього середовища, зайвого випаровування, механічних пошкоджень і т. д. Забезпечують газообмін. Забезпечують транспірацію (випаровування води).

Номер слайду 5

Покривну тканину, що складається з живих клітин, називають шкіркою (або епідермою, епідермісом). Вона складається з одного ряду клітин і має вигляд тонкої прозорої плівки, що покриває органи рослини. З часом на деяких органах рослин замість шкірки утворюється корок. Клітини короку мертві, порожнисті, мають потовщені оболонки.  У епідермі листя знаходяться мікроскопічні отвори — продихи. Через них переміщуються водяний пар, вуглекислий газ і кисень. Кожний продих оточує пара замикаючих клітин, яка регулює відкривання продихів. Узамикаючих клітинах є хлоропласти (на малюнку вони показані у вигляді зелених точок), які забезпечують процес фотосинтезу (поглинання вуглекислого газу і виділення кисню з утворенням органічних речовин і енергії, необхідної для роботи продихів). 

Номер слайду 6

Твірна тканина. Знаходиться у всіх зростаючих частинах рослини. Вона складається із дрібних клітин, що мають тонку оболонку і відносно велике ядро, які безперервно діляться. З клітин твірної тканини формуються інші тканини рослини. Розглянувши під мікроскопом верхівку або кінчик кореня рослин, можна побачити крихітні, щільно розташовані клітини утворювальної тканини.

Номер слайду 7

Основна тканина Заповнює простір між іншими тканинами. На поперечному розрізі стебла рослини бачимо, що основна тканина заповнює простір між покривною і провідною тканинами. Клітини основної тканини живі, мають тонкі клітинні стінки. У клітинах основної тканини відбувається створення поживних речовин, вони беруть участь у газообміні, здійснюють накопичення речовин. М'якоть картоплі складається з клітин основної тканини, у яких накопичується крохмаль.

Номер слайду 8

Механічна тканина Надає рослинам міцність. Вона знаходиться у всіх органах рослини. Багато механічної тканини розташоване у стовбурі і прожилках листу. Механічна тканина утримує стовбур і гілки дерев у вертикальному положенні. Механічні тканини(луб'яні , деревні волокна з яких утворений стовбур дерева) надають міцності та пружності деревам, що допомагає їм встояти при сильному вітрі)

Номер слайду 9

Провідна тканина Складається з живих або мертвих видовжених клітин, які мають вигляд трубок. У стеблі і листках рослин розташовані пучки провідної тканини, яка складається з судин і ситовидних трубок. На спилі стовбура дерева, серед інших шарів, можна виділити 2 шари, по яких переміщуються речовини: деревина і луб. До складу деревини входять судини, по яких вода і мінеральні речовини з ґрунту піднімаються вгору. До складу лубу входять ситовидні трубки, по яких органічні речовини переміщуються з листків (де вони утворюються) вниз.

Номер слайду 10

ЕКСПЕРИМЕНТЯкщо помістити білі троянди до посудини з розчинами харчових барвників, то вода з барвниками по провідній тканині стебла піднімається вгору і забарвлює квіти у відповідний барвнику колір. Ти теж можеш провести цей експеримент у домашніх умовах, купивши харчовий барвник у найближчому супермаркеті. Замість троянд можеш взяти будь-які інші білі квіти.

Номер слайду 11

ВИСНОВКИ:1. Тканина-це група клітин , які подібні за своєю будовою та виконують спільні функції.2. У вищіх рослин розрізняють тканини: покривну,твірну,основну,механічну та провідну. 

Номер слайду 12

Дякую за увагу!L/Levkova

pptx
Додано
26 грудня 2020
Переглядів
4123
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку