Презентація до уроку на тему " Твої власні астрономічні спостереження"

Про матеріал

Презентація до уроку на тему " Твої власні астрономічні спостереження" (Пізнаємо природу: підруч. інтегр курсу для 6-го класу/ Тетяна Гільберг(та ін.)).

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Твої власні астрономічні спостереження Небо не належить жодній країні. Айріс Мердок, британська письменниця

Номер слайду 2

Пригадайте. Пригадай, яку кількість зір можна побачити візуально на зоряному небі Землі. Які відомі тобі збільшувальні прилади можна використовувати для спостережень небесних тіл?Чим затемнення Місяця відрізняється від затемнення Сонця?

Номер слайду 3

Як працює бінокль. Щоб побачити на небі більше зір, розгледіти плями на диску Сонця чи кратери на Місяці, можливостей людського зору недостатньо. Треба використовувати спеціальні оптичні прилади. Найпростіший з них – бінокль. Він дає змогу краще побачити не тільки віддалені об’єкти на Землі, але і небесні тіла. А. Бінокль для астрономічних спостережень. Б. Внутрішня будова бінокля

Номер слайду 4

Як працює бінокль. На характеристики бінокля вказують дві цифри (їх часто наносять на його корпус). Наприклад, 7х50. Перша вказує на збільшення (кратність) бінокля. Друга позначає діаметр вхідної лінзи бінокля. Що більша ця цифра, то кращий бінокль. Завдяки більшому об’єктиву він «ловить» більше світла від небесного об’єкта. Тому в такий бінокль можна побачити слабші зорі, що вже невидимі оком. А візуально яскраві зорі будуть у ньому ще яскравішими.

Номер слайду 5

Як працює телескоп. Щоб краще роздивитися віддалений об’єкт, можна взяти дві опуклі лінзи і помістити їх на лінії одна за одною. Перша лінза збиратиме світло від об’єкта і будуватиме чітке його зображення на невеликій відстані позаду себе. Цю лінзу називають об’єктивом. Друга лінза збільшує зображення, побудоване першою, як лупа збільшує дрібний текст. Якщо ці лінзи помістити у закриту трубу - отримаємо підзорну трубу чи простий телескоп.

Номер слайду 6

Бінокль - це дві підзорні труби, змонтовані разом, що дають зображення для обох очей. Але якби в біноклі були тільки лінзи, то ми бачили б в ньому об’єкти перевернутими. (Такою є особливість лінз.) Щоб мати пряме зображення, в біноклях застосовують призми (об’ємні скляні клини), що повертають зображення на 180 градусів

Номер слайду 7

Коли виконувати спостереження. Астрономи ведуть спостереження не лише вночі. Окрім вивчення Сонця, іноді важливо проводити денні спостереження Венери, коли контраст між її яскравістю і яскравістю неба менший, ніж уночі. Це полегшує виділення слабких деталей на диску планети. А для пошуку комет спостереження доцільно виконувати одразу після заходу Сонця або перед його сходом. Планети, окремі зорі, скупчення зір та інші об’єкти далекого Всесвіту найкраще спостерігати тоді, коли вони перебувають найвище над горизонтом.

Номер слайду 8

Сонце допомагає визначати напрямки на сторони світу лише вдень, а Місяць не завжди видно на небі. Але будь-якої ясної ночі над нами сяють зорі, які також можуть бути хорошими дороговказами. Для цього треба тільки вміти знаходити деякі з них на зоряному небі.

Номер слайду 9

Полярна зоря. Орієнтуємося на місцевості по Полярній зорі. Ця зоря - найвідоміший орієнтир у Північній півкулі. Полярну зорю можна легко знайти за допомогою сузір’я Великої Ведмедиці - ковша із семи яскравих зір. Проведемо через дві крайніх зорі ковша уявну пряму лінію й подовжимо її в бік його отвору на відстань уп’ятеро більшу, ніж відстань між цими зорями. Ось там і знайдемо Полярну зорю. Якщо ми станемо обличчям до неї, то перед нами на горизонті буде північ, позаду - південь, праворуч - схід, ліворуч - захід.

Номер слайду 10

Як безпечно спостерігати Сонце. Сонце на небі дуже яскраве і його проміння сліпить нам очі. Тому розгледіти вдень його диск складно. Це можна зробити вранці чи ввечері, коли Сонце сходить чи заходить за горизонт. Але воно піднімається над обрієм і опускається за нього доволі швидко. Тому часу для спостережень мало.

Номер слайду 11

Зам’ятайте! У жодному разі не намагайтеся дивитися на Сонце в бінокль чи телескоп без застосування спеціальних захисних фільтрів! Ці прилади посилюють сонячне світло, і тому воно майже миттєво пошкодить очі нерозумного спостерігача. Безпечно спостерігаємо Сонце. Візьмемо коробку, наприклад з-під взуття. На одній меншій бічній стінці в середині коробки розмістимо екран з білого паперу. На другій боковій стінці зробіть два отвори: голкою проколіть малий отвір, а ножицями виріжте більший (мал. 139). У сонячний день станьте спиною до Сонця й спрямуйте у його бік коробку з отвором так, щоб бачити на протилежній стінці внутрішньої частини коробки зображення Сонця.

Номер слайду 12

Коротко про головне. Для астрономічних спостережень потрібні спеціальні оптичні прилади. Найпростіший з них - бінокль. Полярна зоря - найвідоміший орієнтир у Північній півкулі.

Номер слайду 13

Перевіряємо себе1. Які небесні тіла можна спостерігати за допомогою бінокля?2. Чому в жодному разі без особливого захисту не можна дивитися на Сонце в бінокль чи телескоп?3. Підготуй коротку розповідь про розсіяне зоряне скупчення, яке візуально видно в сузір’ї Тельця.4. Що нового ти дізнався/-лась на уроці? Які знання знадобилися у розв’язанні завдання на уроці? Які знання, одержані на уроці, знадобляться тобі в майбутньому?

Номер слайду 14

Домашнє завдання. Вивчити параграф 32

pptx
Додано
27 грудня 2023
Переглядів
1724
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку