Презентація до інтегрованого уроку з хімії, біології, фізики, інформатики та основ здоров'я на тему "Вода", розробленого з використанням елементів STEM
Фізичні властивості води * Чиста (дистильована) вода — безбарвна рідина, без запаху й смаку. Це єдина речовина, що існує на Землі в трьох агрегатних станах. Температура кипіння — 100 °С. Температура кристалізації (плавлення) — 0°С. * У XVIII столітті вода стала еталоном для вибору одиниці маси: Масі води об'ємом 1 см3 було приписане значення 1 г. * Максимальна густина за +4 °С прийнята за 1 г/мл, усі інші речовини порівнюються за густиною й масою з водою. * Густина льоду менше, ніж у рідкої води, що є аномальною властивістю води. * Чиста вода не проводить електричний струм. * Вода має дуже велику теплоємність. Завдяки цій властивості води чудово пом'якшує клімат. Навесні й улітку вода повільно нагрівається, охолоджуючи повітря. Восени вона поступово вихолоняє, зігріваючи повітря. Без неї клімат був би несприятливим для життя.
Правила вживання води 1. Прокинувшись уранці, необхідно випити одну- дві склянки води, щоби компенсувати втрату води організмом за ніч. 2. Уранці, удень і ввечері через 1-1,5 години після їжі необхідно випити склянку води. 3. Під час їжі води пити не слід, оскільки це порушує процес травлення. Значення їй надає і температура. З гігієнічної точки зору необхідно пити кип’ячену воду у всіх випадках, після 5 – 10 хв. кипіння. Довго зберігати кипячену воду не можна – вона швидко забруднюється та стає добрим середовищем для розмноження мікроорганізмів. 4. Не слід уживати напої «Пепсі», «Кола», «Фанта», «Спрайт», які містять фосфор, що виснажує запаси кальцію в організмі.
1. Вода — безцінний природний дарунок, необхідний для всього живого на Землі. 2. Запаси прісної води на Землі обмежені (приблизно 3% від загальної маси). 3. На підприємствах необхідно будувати очисні спорудження й упроваджувати маловідходні технології й замкнуті системи водокористування, передбачати зменшення шкідливих викидів в атмосферу, водойми, відкриті ділянки ґрунту. 4. Не можна використовувати стічні води промислових підприємств, суспільних їдалень, туалетів, хімчисток і т. п., а також побутові стічні води для поливу рослин або з метою внесення добрив у ґрунт. 5. Не можна зливати неочищені стічні води промислових підприємств і тваринницьких ферм у закриті водойми. ВИСНОВКИ