Презентація до уроку "Не з дієприслівниками"

Про матеріал
Презентація для уроку з української мови "Написання не з дієприслівниками" для 7 класу
Зміст слайдів
Номер слайду 1

НЕ З ДІЄПРИСЛІВНИКАМИ

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання. Що таке дієприслівник?Дієприслівник змінна чи незмінна форма дієслова? Що означає?На які питання відповідає?Назвіть морфологічні ознаки?Яку синтаксичну роль виконує в реченні ?

Номер слайду 3

Номер слайду 4

ПРАКТИКА Не нагнувшись, гриба не ... (зірвати). На віку, як на довгій ниві: не пройдеш, ніг не ... (натрудивши). Не знаючи броду, не ... (лізь у воду). Не посіявши, не ... (пожнеш). Не розбивши яйця, не ... (посмажиш яєчні). Не працюючи, ситий не ... (будеш). Не знаючи, мовчи, а знаючи не ... (кричи). Не поберігши тіла, не ... (збережеш душу). Не взявшись до сокири, хати не ... (збудуєш).

Номер слайду 5

ПРАКТИКА Більш за все на світі дід любив сонце. Він прожив під (сонце) більше ста років, ніколи (не)ховаючись у холодок. (О. Довженко) Берези вміють сумувати, (не)похиливши (голова). (Л. Дмитерко) (Не)кинувши у глиб надійний якір, пливу й пливу повз береги (краса). (Є. Маланюк) З хати повиходили (гість) і, (не)змовляючись, попрямували на вулицю. (М. Стельмах) (Не)озираючись, хлопець побрів до (гуртожиток). Упав на ліжко (не)роздягаючись. (І. Цюпа) (Не)визначаючи (кордон), циклони ходять по всій планеті. (О. Гончар)

Номер слайду 6

ЗЕ ЕНД ЗЕ БІГ МОЛОДЦІ

pptx
Додано
2 лютого 2022
Переглядів
578
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку