Презентація до уроку "Небезпека захворювання на туберкульоз"

Про матеріал
Презентація розроблена до уроку з основ здоров'я у 5 класі "Небезпека захворювання на туберкульоз",яка містить в собі сторінки усного журналу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

ознайомитися з базовою інформацією про туберкульоз та його ознаки , з шляхами зараження туберкульозом і умовами , що сприяють розвитку цього захворювання , з методами діагностики та захисту від даної хвороби; розвивати вміння застосовувати отримані знання в повсякденному житті; продовжувати формувати вміння піклуватися про своє здоров’я та використовувати первинні засоби для захисту від інфекцій; виховувати бережливе ставлення до здоров’я.

Номер слайду 3

Хворобу легше попередити,ніж вилікувати

Номер слайду 4

Правда про туберкульоз

Номер слайду 5

Історична

Номер слайду 6

(від латинського слова, що означає «гулька» , «горбик»- інфекційне захворювання легень (найчастіше) але може вражати і інші органи: кістки, шкіру, очі, сечостатеву систему, кішківник, головний мозок та інші органи , збудником якого є бактерія, так звана паличка Коха. Це найпоширеніша хвороба цивілізації, відома з давнини. Установлено, що давньоєгипетські мумії, вік яких понад 4 тисячі років, мають кістки , уражені туберкульозом.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

«Досьє невидимого вбивці»

Номер слайду 9

Стійкість мікобактерії у навколишньому середовищі вражає. Вона легко переносить холод (-70С), спеку, не гине при висушуванні. При температурі -20 С мікобактерія туберкульозу зберігає життєздатність протягом 7 років, у висохлій мокроті –до 1 року ,на сторінках книг-до 3-6 місяців, на одязі і білизні хворого –до 4 місяців. Вона добре витримує нагрівання до + 85С ,а при температурі кипіння 100 С гине лише після 5 хвилин. Особливо сприятливим для неї є вологе не провітрюване приміщення, де багато пилу. А от сонячного світла бактерія побоюється.

Номер слайду 10

Ознаки туберкульозу

Номер слайду 11

Сухий кашель, що триває понад 2-3 тижні. Відсутність апетиту. Слабкість. Підвищення температури тіла більше 37 градусів ,яка триває більше тижня без видимої причини. Безпричинна втрата ваги тіла. Рясне потовиділення вночі, особливо під ранок. Підвищена втомлюваність. Задишка при фізичних навантаженнях . Пізніше з’являється кровохаркання. Біль у грудній клітці. Специфічний блиск в очах.

Номер слайду 12

Форми туберкульозу та шляхи поширення інфекції

Номер слайду 13

На уражених тканинах з’являються горбики. Інша назва хвороби-сухоти (від слова «зсихається»). Якщо бацили не виходять за межі горбиків, то процес називають закритою формою туберкульозу. Така людина незаразна. За відкритої форми туберкульозу легенева тканина розпадається і бацили Коха виділяються з мокротинням. Для оточуючих людей такий хворий дуже небезпечний.

Номер слайду 14

Хвора на туберкульоз людина Хвора тварина

Номер слайду 15

Повітряно-крапельний- через дихальні шляхи під час розмови, при кашлі, чханні хворої людини, поцілунку; Харчовий - через заражені продукти (м’ясо, молоко, сир,яйця), через брудні руки; Контактний (побутовий) – через заражені предмети побуту (недокурена чужа сигарета, носова хустка, посуд, одяг ,постільна білизна хворого на які потрапило мокротиння).

Номер слайду 16

Діагностична

Номер слайду 17

Туберкулінодіагностика Рентгенологічне дослідження Лабораторні методи

Номер слайду 18

Соціальна

Номер слайду 19

ВІЛ- інфіковані, хворі на СНІД Контактні люди, що доглядають за хворими Особи, що ведуть аморальний спосіб життя Бездомні Особи, звільнені з місць позбавлення волі Онкохворі Хворі на цукровий діабет, бронхіальну астму Діти та літні люди Особи зі зниженим імунітетом

Номер слайду 20

Письменники і поети: Леся Українка , Михайло Коцюбинський , Максим Горький, Антон Чехов, Анна Ахматова, Павло Загребельний.

Номер слайду 21

Композитори і музиканти: Фредерік Шопен, Йозеф Гайдн. Художники: Ісаак Левітан.

Номер слайду 22

На сьогодні в світі захворює на туберкульоз 10 млн. чоловік, 3 млн. помирають, з них 8 тис. - щоденно. одна третина населення нашої планети є носіями туберкульозної палички. в Україні щодня реєструють близько 100 нових випадків захворювання на туберкульоз, близько 30 хворих – помирають. На території Сумської області лікарями щорічно виявляється близько 700 хворих на туберкульоз. Найбільш високий рівень захворюваності в Буринському ,Шосткинському, Кролевецькому, Путивльському районах.

Номер слайду 23

Профілактична

Номер слайду 24

акція «День Білої квітки»: 24 березня –Всесвітній день боротьби з туберкульозом. Держава щороку на лікування одного хворого на туберкульоз витрачає 5000 грн. Профілактичні медогляди

Номер слайду 25

Вести ЗСЖ:регулярно відпочивати,виконувати фізичні вправи,не курити,не вживати алкоголь,наркотики; Уникати контактів із хворими на туберкульоз,бездомними тваринами; Користуватися тільки особистими предметами гігієни; Раціональне харчування; не вживати продукти ,куплені на стихійних ринках; Регулярно робити вологе прибирання та провітрювання житла; Робити шеплення.

Номер слайду 26

Мені найбільше запам'яталося на уроці...

Номер слайду 27

ppt
Додано
19 лютого
Переглядів
42
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку