Презентація до уроку "Нове бачення світу в поемі Данте"

Про матеріал
Презентація призначена для учителів, які мають можливість провести 2 уроки за "Божественною комедією" Данте. Ця розробка уроку зроблена дуже давно, але вона, на мою думку, не втрачає актульності. Презентація містить уривки зі сповіді Уголіно. Цей уривок допоможе підкреслити гуманістичний зміст твору. Втім, якщо є час, під час одного уроку теж можна використати презентацію.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Нове бачення світу в поемі Данте

Номер слайду 2

Найвище правосуддя Люди ніколи не бувають ні безмежно хороші, ні безмежно погані. Ф. де Ларошфуко На минулому уроці ми разом з Данте побували у Пеклі, Чистилищі, Раю. Безліч літературних героїв минулого, справжніх діячів, своїх сучасників розмістив там поет згідно з власним уявленням про справедливість та загальноприйнятим на той час нормам моралі та канонам віри. Але гуманіст-письменник не може погодитися з жорстоким вироком, за яким у Пеклі опинилися Паоло і Франческа, а тім більш ті язичники давнього світу, які народилися невчасно – до християнства. У чому їхня провини перед Богом? Чому найвеличезніший поет Гомер перебуває у Лімбі? Хто зі справжніх грішників викликає співчуття Данте? Яке правосуддя є найвищим? На ці та інші запитання ми спробуємо відповісти під час уроку.

Номер слайду 3

Найгірші страждання очікують зрадників. Граф Уголіно гризе архієпископа Рудж’єрі, колишнього спільника. Той підступно вбив його та його дітей. Смерть була страшною: замуровані в’язні померли від голоду та спраги. Спочатку сконали по черзі діти. Якою б не була провина їхнього батька, страшнішого покарання не існує: від голоду він не утримався й почав гризти трупи дітей. Тепер – черга архієпископа… Провина - покарання 125] Уздріли двох, вморожених в крижину, — 126] З них верхній капшуком на нижнім звис 127] І, як вмирущий з голоду в хлібину, 128] Несамовито вгризся в місце, де 129] Із черепа заходить мозок в спину. 133] "О ти, що виявляєш лють звірячу, 134] Гризучи голову в страшній грозьбі, 135] Скажи мені, — сказав я, — хай побачу, 136] Чи справедливий ти в своїй злобі. 137] Хто ти, скажи, й якій ти мстиш мерзоті, — 138] І в світі дещо я зроблю тобі, 139] Поки не всохне мій язик у роті"… Пісня 33 … 13] Тож знай, що я був графом Уголіно, 14] Архієпископом Рудж'єрі — цей; 15] Ворожість нас тут в'яже воєдино. 16] Як він мене брехливістю рацей, 17] Яким так вірив я, призвів до смерті, — 18] Усі наслухалися цих вістей. 19] Але ніхто в щоденній коловерті 20] Не знав, яка була та смерть страшна. 21] Про ницість слухай-но слова одверті.

Номер слайду 4

Читати далі важко… Питання одне: як ставиться Данте до в’язнів? 22] В вузеньку шпарочку, замість вікна, 23] У вежі, що Голодною зоветься 24] Та багатьох ув'язнює вона, 25] Я бачив, місяць безліч раз дереться, 26] Коли злий сон душі порушив стан, — 27] Повівши, що зазнать нам доведеться. 28] Приснився цей мені владар і пан, 29] Він вовка гнав з вовчатами на гору, 30] Що Лукку затуляє від пізан. 31] Спустили і хортів, порвавши швору, — 32] Усі Гваланді, та й Сісмонді всі 33] Й Ланфранкі мчали в цю жахливу пору, 34] Та й знищили в безжальності усій 35] З малими й батька, що звивався диба; 36] В крові ходили, наче по росі. 37] Я підхопивсь, і стисла горя глиба, 38] Бо плакали вві сні мої малі, 39] Також ув'язнені, й просили хліба. 43] Попрокидалися, і кожен стежив, 44] Коли тюремник принесе обід, 45] Але той сон усім серця бентежив. 46] Аж раптом чую, забивають вхід 47] Страшної вежі; мовчки подивився 48] Я на синів і скрив розпуки слід. 49] Відчув, що в камінь я перетворився, 50] Вони ж стогнали; Ансельмуччо мій 51] Спитав: "Чого ти, батьку, засмутився?" 52] Та я не плакав. … 58] Собі я руки в розпачі вкусив. 59] Гадавши, що я голод за всіх важче 60] Терплю, вони, підвівшись із кутів, 61] Сказали: "З'їж нас, батьку. Це найкраще, 62] Коли ти відбереш життя у нас. 63] Нехай воно іде на щось путяще". 64] Щоб не смутить їх, мій відчай пригас. 65] Ще день і ще без їжі, без вологи. 66] Чом не розверзлась нам земля в той час!

Номер слайду 5

Провина - покарання Мешканці міста шепотіли про Данте, що він бачив Люцифера, спускався у Пекло і повернувся, тому що його обличчя здавалося обпаленим та присипаним попелом із Пекла. А про себе він міг би сказати лише одне: «…і плакала Любов у серці в мене…», тому що завжди зберігав вірність двом музам: коханій та Італії, про єдність якої мріяв протягом усього життя. Саме феодальні чвари, політична боротьба, відсутність єдності призвели до того, що граф Уголіно та його діти помирають у Голодній вежі Пізи, а сам Данте вигнаний з Флоренції. Та чи справедливо покараний Данте? За однією східною легендою, якось боги вирішили створити світ. З’явились зорі, небо, море, квіти, гори… А потім - людина. Наприкінці вони подбали про Істину. Задумались боги, куди сховати її, щоб людина не одразу її знайшла. Їм хотілося, щоб якомога довше шукали Істину. «Давайте сховаємо її на найвищій вершині», - сказав один бог. «Давайте сховаємо її на самому дні моря», - заперечив інший. І лише найстарший і наймудріший бог сказав: «Ні, сховаємо її в душі людини. Вона шукатиме істину в усьому Всесвіті, не підозрюючи, що носить її в собі». Кожна людина у своєму житті шукає істину. Шукав її і Данте. Чи не у тому полягає провина поета, що він шукає Істину?

Номер слайду 6

Покарання літературних героїв У другому колі Пекла Данте розмістив літературних героїв Гомера: троянців, греків. Серед них Ахілл, Єлена, Паріс. Тут опинився й Трістан, герой лицарського роману ХІІ ст. за те, що покохав Ізольду, дружину свого сюзерена. Улісс (Одіссей) і Діомед, про яких йдеться в “Іліаді”, опинилися у восьмому колі, оскільки поет вважав їх підступними радниками, чиї поради призвели до загибелі багатьох людей (пісня 26). Тут і Ганелон з “Пісні про Роланда” (пісня 32).

Номер слайду 7

Пісня 28. Покарання винних у розбраті, чварах. Ілл. Гюстава Доре. Пісні 32 – 33. Сповідь Уголіно. Граф Уголіно, архієпископ Рудж’єрі. Ілл. Гюстава Доре.

Номер слайду 8

Найстрашніші гріхи на думку Данте В останніх колах Пекла ми бачимо тих, хто здійснює насильство над ближнім, над собою, над Творцем. Перші – в окропі з крові. Серед них Александр Македонський, Аттіла, Пірр, відомі розбійники (Рін’єр Корнето). Самогубці перетворені на рослини в лісі, де намагаються сховатися від гарпій вбивці. Гарпії влучають у вбивць, але найчастіше у дерева, за якими ті ховаються. Але ж дерева – це самогубці! Насильство над Творцем – це непокора Богу. Покарання отримують збоченці, чаклуни, торговці церковними посадами. Вони даремно намагаються сховатися у пекучій пустелі від вогняних списів та блискавок. Викликає повагу лише Канапей – богоборець, що повстав проти Зевса.

Номер слайду 9

Чи здається вам справедливим таке покарання? Лестиві сидять у ямі, наповненій нечистотами. Лихварі на краї землі тушать вогонь власними руками. У чаклунів, віщунів, звіздарів звернута шия задом наперед. Кипляча смола призначена для хабарників. Лицеміри одягнені у блискучі ззовні але дуже важкі плащі, у яких вони повільно, але безперервно кружляють. Крадії знаходяться серед отруйних змій, які їх кусають, після чого вони перетворюються на купки попелу, але з часом відроджуються, щоб знов страждати від зміїних укусів.

Номер слайду 10

Новий світогляд, сформований за допомогою Данте Уся фантастична, релігійно-богословська побудова твору з її символікою водночас своєрідно відображає реальне життя. Поет розташував у загробному світі чимало своїх уже померлих сучасників і майже всіх відомих йому історичних осіб та літературних героїв. Зображуючи душі померлих, розмовляючи з ними, як із живими людьми, Данте розкриває власний світогляд, висловлює своє ставлення до минулого й сучасності. Поема є справжньою енциклопедією італійського життя на рубежі нового часу. У ній відображені гострі суперечності між старим феодальним світом, що відмирав, і новим буржуазним, що тільки формувався. Будуючи свою поему в дусі церковної проповіді, виходячи при цьому з традиційних феодально-католицьких понять, Данте водночас висловив у ній нові, прогресивні ідеї. Данте Аліг’єрі випередив свій час, своїх сучасників і навіть багатьох своїх наступників. Він став першим співцем Відродження, нового життя.

Номер слайду 11

Новий світогляд, сформований за допомогою Данте Оцінка людини відповідно до її земної мети, земного життя Поглиблення поняття про мораль (земна мораль) Питання, що поставив Данте: де межа, за якою терпимість переступає саму людяність Введення у людську мораль нового елементу – терпимості - до помилок, якщо вони викликані пристрастями, глибокими переживаннями до помилок, якщо вони викликані активною діяльністю

Номер слайду 12

Данте і сучасність Ми живемо у ХХІ столітті – столітті жорстокості й милосердя, цинізму й щирості, егоїзму й альтруїзму. Здається, що відколи існує людство, ще ніколи не було такої необхідності, як зараз, говорити про моральність, духовність, сенс життя. Тому накресліть у зошитах 9 кіл пекла і розташуйте там грішників ХХ-ХХІ століття. Пам'ятник Данте Аліг'єрі в Києві було встановлено на честь 750-річчя поета. Місце розташування пам'ятника - початок парку «Володимирська гірка» навпроти Олександрівського костьолу - було вибрано італійською стороною, котра побажала встановити монумент поруч з католицьким храмом. Урочиста церемонія відкриття відбулася 10 грудня 2015 року, хоча пам'ятник був встановлений ще в липні, і стояв загорнутим в білу тканину. У відкритті взяли участь мер Києва Віталій Кличко і посол Італії Фабріціо Романо, який зачитав вітальне слово від Флорентійського градоначальника. Цікаво, що за день до відкриття пам'ятник постраждав від рук вандалів. Якщо бути точніше, то не сама скульптура Данте, а фігура орла, у якої відбили голову. До урочистої церемонії відкриття пам'ятник відновили. Ініціаторами встановлення монумента виступили вище згадані Фабріціо Романо і Віталій Кличко, а також директор Італійського інституту культури в Україні Франко Баллоні, за підтримки товариства Данте Аліг'єрі. Кошти на його створення пожертвували українські та італійські благодійники.

Номер слайду 13

Пам'ятник Данте Аліг'єрі в Києві

Номер слайду 14

Ежен Делакруа (1798 - 1863). Човен Данте (1822)

Номер слайду 15

Доменіко ді Мікеліно. Данте і його поема. 1465

Номер слайду 16

Перевіряємо засвоєне. Тести 1. На який вік вказує автор поеми? А) 35 років; Б) 70 років; В) 100 років; Г) 20 років 2. Куди спочатку потрапив автор поеми? А) На морське узбережжя; Б).На ярмаркову площу; В) У підземелля; Г) У похмурий ліс. 3. Кого зустрів автор по дорозі? А) Вовк, заєць, ведмідь; Б) Леопард, лев, вовчиця; В) Лев, леопард, ведмідь; Г) Лисиця, лев, заєць. 4. Хто супроводжував автора по Пеклу? А) Беатріче; Б) Еней; В) Вергілій; Г) Гомер. 5. Хто супроводжував Данте у Раю? А) Беатріче; Б) Еней; В) Вергілій; Г) Гомер. 6. Скільки кіл має Пекло? А) 3; Б) 5; В) 9; Г) 100.

Номер слайду 17

Ключ: 1 А ; 2 Г; 3 Б ; 4 В ; 5 А; 6 В; 7 В; 8 А; 9 Г; 10 В; 11 А; 12 А. 7. Якою частиною потойбіччя спершу мандрував Данте? А) Рай; Б) Чистилище; В) Пекло; Г)Річка Стікс. 8. У якому колі пекла страждали язичники й нехрещені немовлята? А) У першому; Б) У другому; В) У третьому; Г) У четвертому. 9. Який гріх Данте вважав найтяжчим? А) Вбивство; Б) Ненажерливість; В) Марнотратство; Г) Зрада. 10. Зі скількох частин складається поема? А) З трьох; Б) З дев’яти; В) Зі ста; Г) З дев’яноста дев’яти 11. Коли Данте приснився дивний сон-подорож? А) Напередодні Великодньої п’ятниці 1300 р.; Б) У ніч перед Різдвом; В) На день народження Данте; Г)Точний час не визначено. 12. У якому колі Пекла знаходився Гомер? А) У першому; Б) У другому; В) У п’ятому; Г) У сьомому.

ppt
Додано
14 жовтня 2020
Переглядів
3797
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку