презентація до уроку: ОСНОВИ ПРОЕКТУВАННЯ, МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ОБРОБКИ ОБ’ЄКТ ПРОЕКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ № 3: ЧОХОЛ ДЛЯ ГОРНЯТКА (8 годин)

Про матеріал
Презентація до уроку: ОСНОВИ ПРОЄКТУВАННЯ, МАТЕРІАЛОЗНАВСТВА ТА ТЕХНОЛОГІЇ ОБРОБКИ ОБ’ЄКТ ПРОЄКТНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ № 3: ЧОХОЛ ДЛЯ ГОРНЯТКА (8 годин)
Зміст слайдів
Номер слайду 1

В’язання на спицях

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Історія в’язання В одній із єгипетських домовин (1900 року до н.е.) зберіглося зображення жінки, яка надівала панчохи. Відтиск панчох знайшли в лаві, яка застигла в Помпеї в 79 році н.е. Дитячі панчохи III-IVст. н.е. знайдені в Єгипті. У IX-XI столітті в’язальниці стали наносити тексти на пачохах. Самими вправними в’язальницями у давнину рахувалися араби. Складні багатокольорові візерунки вони вигадували уже 2 тисячі років тому. У 1589 році англійський священник Вільям Лі винайшов в’язальний станок з гачковими голками. В конці XVIII ст. у Франції винайшли кругову в’язальну машину.

Номер слайду 4

спицІ Звичайні прямі спиціЗвичайні прямі спиці використовують для в’язання жакетів і інших великих речей . Такі спиці мають один загострений кінець, на другому знаходиться запобіжник, який не дає петлям зповзати. Панчішні спиціСпиці с двума гострими кінцями. Їх зазвичай продають по 5 штук і використовують для в’язання по колу( шкарпетки, рукавички і т.д.). Кругові спиціЦе дві спиці , з’єднані пластмасовою ліскою між собою . Їх можна використовувати як для в’язання маленьких деталей (бейки, горловини, коміри), так і при в’язанні по колу або для створювання великих об’ємних речей (таким чином в’язане полотно не потрібно держати на спиці, і руки отримують меньше навантаження). До того ж , такими спицями зручно користуватися в подорожі. Допоміжні спиціБувають прямі та вигнуті . За їх допомогою можна на де-який час зняти петлі з основної спиці(для малюнку або для вив’язування кишені ).

Номер слайду 5

Пряжа. Мериносова вовна. Мериносова пряжа виготовляється із мериноса – особливої породи вівці. Вовна дуже м’яка. Мериносова вовна дорожче, ніж звичайна вовна. Ангорська вовна- виготовляється із кроликів ангорської породи. В чистому виді ця вовна практично не використовується. Вовна ангорського кролика дуже пушиста, м’яка і тепла. Мохер – вид пряжі, який виготовляють із вовни ангорських коз. В Россії для виготовлення мохеру використовують вовну оренбургських коз.

Номер слайду 6

Віскозне( штучне волокно ) - виготовляється із целюлози, відрізняється м’якістю, шолковистістю, дуже схоже на бавовну. Окрил ( штучне волокно) по своїм властивостям дуже нагадує натуральні ,бавовняні нитки. Меланжеві- з’єднання кількох різних по кольору ниток.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

важливі дрібниці Шпилька для відкритих петель На них можна тимчасово залишати відкриті петлі. Голки Голка для зшивання зв’язаних полотен повинна бути товстою і мати скруглений кінець, щоб уникнути ушкодження трикотажного полотна. Пластмасові запобіжники для спиць. Вони не дозволяють петлям сповзати з відкритих кінців спиць. Маркіровочні кільця. Щоб позначити певну ділянку в в’язанні, на неї спочатку і в кінці прикріплюють спеціальне кільце , яке в кінці роботи знімають. Лічильник рядків. Щоб не запам’ятовувати і не записувати кількість пров’язаних рядів, можна надіти на сапицю такий лічильник і просто повертати колесико. Сантиметровая лента Дуже важливий інструмент в в’язанні. Не спупіться, купуйте хороший сантиметр - тонкий і дешевий може разтягнутися і показувати неточні результати. НожниціКупуйте хороші, гострі ножниці. Для того, щоб товсту нитку можна було легко відрізати, не пошкодивши структуру.

Номер слайду 11

Невідмінною умовою яскравої в’язки повинен бути правильний підбір спиць і ниток. ТОВЩИНА СПИЦІ ПОВИННА БУТИ ВДВОЄ БІЛЬШЕ ТОВЩИНИ НИТКИ.

Номер слайду 12

Правила безпечної роботи при в’язанні на спицях. Рабоче місто повинно бути добре освітлено. Сидіти треба прямо, торкаючись корпусом спинки стула. Конці спиць повинні бути безпечними, мати обмеження. Перед початком і після закінчення роботи треба вимити руки   По закінченню роботи всі інструменти треба прибрати в робочу коробку. Спиці переносити в захищенному футлярі

Номер слайду 13

НАБІР ПЕТЕЛЬ

Номер слайду 14

ПОЛОЖЕННЯ РУК ПРИ В’ЯЗАННІ

Номер слайду 15

ОСНОВНІ ПЕТЛІ

Номер слайду 16

ЛИЦЬОВІ ПЕТЛІ

Номер слайду 17

ВИВОРІТНІ ПЕТЛІ

Номер слайду 18

ХУСТКОВА В’ЯЗКА1 спосіб. Все петлі в’яжуться лицьовими2 спосіб. Все петлі в’яжуться виворітніми. ВЛАСТИВОСТІ: середнєстійке переплетіння, не закручується, середні витрати пряжі. ВИКОРИСТАННЯ: як оздоблювальний элемент (низ виробу, край коміру, пояс, манжети)

Номер слайду 19

Номер слайду 20

ПРАВИЛО 1 Перша петля ряду завжди знімається на праву спицю не пров’язаною.

Номер слайду 21

ПРАВИЛО 2 ЛИЦЬОВА петля пров’язується за задню стінку. ВИВОРІТНЯ петля пров’язуєтьсяза передню стінку

Номер слайду 22

ПРАВИЛО 3 ОСТАННЯ петля ряду пров’язується виворітньою.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Балжі Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Мартинюк Олена Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
16 січня 2020
Переглядів
2219
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку