Презентація до уроку ПЧ "Новаторство Жадана-поета"

Про матеріал
Використання на уроках позакласного читання. Новаторство Жадана-поета: естетика постмодерну у поезіях митця. Сміх, що має до мене назавтра прийти, розпізнаю сьогодні поміж плачу я. За хвилину до того, як з'явишся ти, — я тебе передчую. Сергій Жадан
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Новаторство Жадана – поета: естетика постмодерну у поезіях митця. Нікольська Ірина Сергіївна

Номер слайду 2

Сміх, що має до мене назавтра прийти,розпізнаю сьогодні поміж плачу я. За хвилину до того, як з'явишся ти, —я тебе передчую. Сергій Жадан

Номер слайду 3

Сергій Жадан став відомим сучасним читачам насамперед як один із засновників літературної корпорації харківських поетів "Червона Фіра" (1991), до якої належали також Р. Мельників і І. Пилипчук

Номер слайду 4

У своїй творчості поети взяли за основу неофутуризм, і це визначило їхню літературну концепцію.

Номер слайду 5

Жадан у своїй поетичній творчості, як зазначають літературні критики, зумів поєднати українську поетичну традицію — ідеться зокрема про футуристичну, так звану семенківську — із панк— і рок— субкультурами, що дає підстави (як і раніше, коли з'являлося щось нове) для критичних літературних дискусій, що тривають і досі. 

Номер слайду 6

О. Бойченко: "Жадан ... і до вбивства силаботоніки був дуже сильним поетом, але тепер, остаточно освоївши вірші, що за своєю структурою нагадують хмари, став тим, ким його хотіла бачити історія культури початку століття: її безнадійно застудженим горлом..."

Номер слайду 7

Оскільки поет ґрунтовно вивчав творчість Михайля Семенка, то не дивно, що багато поезій написані під впливом великого майстра, який задекларував високий рівень розвитку футуризму в Україні.

Номер слайду 8

Для прозових творів Жадана характерна постмодерністська гра зі словом та його значенням.

Номер слайду 9

Свої почуття та мимовільні думки й асоціації письменник висловлює переважно в поетичних творах, передаючи їх читачам через поетичну медитацію за допомогою лаконічного підбору виражальних засобів.

Номер слайду 10

Оригінальний за задумом вірш "Музика, очерет..." (із збірки "Балади про війну і відбудову", 2001) належить до інтимно — медитативної лірики поета.

Номер слайду 11

Основний мотив твору — розлука двох молодих закоханих людей, які зрозуміли, що довкола світ змінився від їхніх почуттів, і вони відчули, "як проступа тепло через ріки, міста" і душі стають ніби окриленими: "Все, що у нас було — тільки ця висота". Минув час, і зникло дивне й красиве почуття, ліричний герой констатує: "Поїзд твоїх химер не зупиняє біг..." І смуток осідає в душі, його важко стримати: "Все, що трималось вій, голос печальний, плач, я скидаю на твій автовідповідач". Чи надовго ця розлука? Важко відповісти, адже для них тепер "падає різний сніг", у них "нарізно кров поспіша".

Номер слайду 12

Поетична творчість Сергія Жадана схожа на калейдоскоп вражень, думок, почуттів, переживань, заперечень, спротиву. Він весь час у пошуку, у бажанні бути зрозумілим для всіх, бо молоде покоління по-іншому дивиться на перетворення, що відбуваються в суспільстві. "Жадан жадає ... коли не вистрибнути ..., то бодай виповзти за межі крейдяного кола того маразму, в якому було приречене народитися, а тоді й жити покоління нашого автора" (Павло Загребельний)

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.5
Оригінальність викладу
4.0
Відповідність темі
4.5
Загальна:
4.4
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Підлужна Валентина
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    4.0
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    4.0
pptx
До підручника
Українська література 11 клас (Міщенко О.І.)
Додано
5 січня 2020
Переглядів
5003
Оцінка розробки
4.4 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку