Презентація до уроку "Перший закон Менделя"

Про матеріал
Презентація створена для проведення уроку біології за темою Перший закон Менделя. Матеріал адаптований відповідно до вимог щодо навчання учнів з вадами слуху.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Перший закон Менделя. Ковтун І. М. БНРЦ

Номер слайду 2

Що таке моногібридне схрещування?Перші досліди Менделя. Висновок Менделя. Формулювання першого закону Менделя.

Номер слайду 3

1. Моногібридне схрещування — поєднання батьківських форм, які відрізняються різними станами лише однієї спадкової ознаки. 

Номер слайду 4

   2. У дослідах Менделя при схрещуванні сортів гороху, які мали жовте й зелене насіння, все потомство (тобто гібриди першого покоління) виявилося з жовтим насінням. При цьому не мало значення, з якого саме насіння (жовтого або зеленого) виросли материнські (батьківські) рослини. Отже, батько й мати в рівній мірі здатні передавати свої ознаки потомству.

Номер слайду 5

Аналогічні результати були виявлені і в дослідах, в яких до уваги бралися інші ознаки. Так, при схрещуванні рослин з гладкими і зморшкуватим насінням все потомство мало гладкі насіння. При схрещуванні рослин з пурпуровими і білими квітками у всіх гібридів виявилися лише пурпурові пелюстки квіток і тощо.

Номер слайду 6

3. Виявлена ​​закономірність отримала назву перший закон Менделя, або закон одноманітності гібридів першого покоління. Фенотип батьків. F1 Кругле × зморшкувате насіння. Всі з круглим насінням. Зелене × жовте насіння. Усі із жовтим насінням. Фіолетові × білі квіти. Усі із фіолетовими квітами. Стягнуті × повні боби. Усі з повними бобами. Зелені × жовті боби. Усі із зеленими бобами. Верхівкове × осьове розташування квітів. Усі із осьовими квітами. Високі × низькі стебла. Усі із високими стеблами

Номер слайду 7

Прокоментуйте малюнок

Номер слайду 8

Стан (алель) ознаки, який проявляється в першому поколінні, отримав назву домінантного, а стан (алель), яке в першому поколінні гібридів не проявляється, називається рецесивним. «Задатки» ознак (за сучасною термінологією - гени) Г. Мендель запропонував позначати буквами латинського алфавіту. Стану, що належать до однієї пари ознак, позначають однією і тією ж буквою, але домінантний алель - великою, а рецесивний - маленькою.

Номер слайду 9

Прокоментуйте У фенотипі котів чорний колір визначається … геном. При схрещування чорного кота і коричневої кішки народяться … кошенята.домінантнимчорнідомінантний. Тому що у першому поколінні гібридів проявляється лише … ген.

Номер слайду 10

4. Закон одноманітності гібридів першого покоління, або перший закон Менделя, стверджує, що потомство першого покоління від схрещування стійких форм, що розрізняються за однією ознакою, має однаковий фенотип за цією ознакою.

Номер слайду 11

4. У фенотипі гібридів першого покоління проявляється лише один з двох варіантів ознаки - домінантний. Фенотип – колір, форма, величина. Гібрид – змішування. Домінантний - головний. Фенотип. Гібрид

Номер слайду 12

Цей закон заснований на тому, що при схрещуванні двох гомозиготних за різними алелі форм (АА і аа) всі їхні нащадки однакові за генотипом (гетерозиготних - Аа), а значить, і за фенотипом. Надалі з'ясувалося, що гібриди першого покоління можуть проявити ознаки обох батьків (кодомінівання).

Номер слайду 13

Більше корисних і цікавих матеріалів у групі: Біологія – цікава і кориснаhttps://www.facebook.com/groups/4494570317301193

pptx
Пов’язані теми
Біологія, 9 клас, Розробки уроків
Інкл
До підручника
Біологія 9 клас (Остапченко Л.І., Балан П.Г., Поліщук В.П.)
Додано
28 листопада 2021
Переглядів
16298
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку